Quantcast
Channel: Svenska Yle | Strömsö
Viewing all 3452 articles
Browse latest View live

Kantarellen - skogens guld och snapsglas

$
0
0

Den lyser klar och gul mellan löven som fallit från de omgivande träden i skogsdungen, den som ingen annan vet om. Favoritplatsen är hemlig för alla andra utom släktens medlemmar och skogens invånare. Kantarellen kallas skogens guld och det är med respekt men stor iver vi plockar den med oss hem.

Det finns många goda matsvampar, men den gula kantarellen (Cantharellus cibarius) är en av de absolut mest eftertraktade i Finland. Den kallas också för skogens guld. Tack vare sin färg kan även den mest ovane plocka en svamp som garanterat inte är giftig.

Carl von Linné gav kantarellen sitt svenska namn efter det grekiska ordet kantharos (kantarus) som avsåg ett dryckeskärl under antiken. Kantarus hade en vid mynning och en nedåt avsmalnande skål. Idag skulle vi snarare likna kantarellens fruktkropp vid ett snapsglas.

Linda plockar kantareller i skogen. Linda plockar kantareller i skogen. Bild: Five Corners Production

Vilken kantarell är du ute efter?

Kantarellsläktet är stort, men rätt få är ätbara eller läckra. Till familjen kantareller Cantharellaceae hör fem släkten (Craterellus, Cantharellus, Pseudocraterellus, Pterygellus, Parastereopsis och Goossensia). Släktet Cantharellus består av 55 arter, vilken gul kantarell (Cantharellus cibarius) är en av dem.

Gul kantarell är en vild svamp som inte kan odlas. Den förekommer allmänt i landets södra och mellersta delar. Den växer gärna nära björkar, så det lönar sig att söka i björkdominerad skog och blandskog med björk samt på tallhedar och i lundar. Kantarellen trivs på samma växtplats i många år. Växtperioden sträcker sig från slutet av juni till slutet av september och kantarellen har inget emot kalla och regniga försomrar.

Gul kantarell kan förväxlas med en ljusare gul narrkantarell (Hygrophoropsis aurantiaca) som inte är besläktad, men också med släktingen blek kantarell (Cantharellus pallens) som är ätlig och god.

En korg med kantareller. En korg med kantareller. Bild: Five Corners Production

Trattkantarellen (Craterellus tubaeformis), är inte en äkta kantarell, men nära släkt. Den dyker upp på hösten och är minst lika uppskattad. Det är vanligt att man torkar eller fryser ner den för kommande bruk. Trattkantarellen blandas ibland ihop med rödgul trumpetsvamp (Cantharellus aurora) eller grå kantarell (Craterellus cinereus)

Svart trumpetsvamp är också en nära släkting till kantarellerna (Craterellus cornucopioides) och blandas ibland ihop med kruskantarell (Pseudocraterellus undulatus).

Recept:

Kantarellen känns igen på den gula färgen, men också på en frisk och fruktig doft. Smaken är mild, men mycket aromrik efter tillredning. Köttet är fast och ljust, vitt eller gulaktigt. Kantarellen kan ätas både färsk och tillredd, t ex smörstekt, stuvad, inlagd eller som ingrediens i omeletter, sallader eller risotto. Den kan djupfrysas eller konserveras i saltlag, men smakar allra bäst färsk. Den blir lätt seg och besk när man torkar den. Det är därför bättre att istället torka t ex trattkantareller.

I pulverform fungerar torkad svamp bra som smakförstärkare, och torkade trattkantareller är fulla av umami som ger rätter en fylligare och köttigare smak.

Risotto hör till de klassiska, italienska rätterna som skall vara krämig och fyllig. I Filip Langhoffs recept är den dessutom kronad med den läckraste av våra skogssvampar.

Paul Svenssons http://svenska.yle.fi/recept/2014/11/18/gadda-med-kantareller-och-vasterbottensost är en riktig gourmeträtt. Här kombineras fiskfilén med färsröra smaksatt med kantareller och ost.

Michael Björklunds mustiga trattkantarellsoppa med knaperstekt bacon och rosmarintoast kombinerar torkad svamp med stark köttbuljong och grädde. Kom ihåg att smaksätta buljongen med öl.

Niklas Ekstedt tar tillvara skogens guld och gör en kantarellpaj som inte bara är god utan även världens snabbaste.

Friluftskockarna Patrik Blomqvist och Anders Klint bjuder på höstmat, potatisscones med smörstekta kantareller. En rätt som kan lagas över öppen eld.

Kantareller steks i smör Kantareller steks i smör. Bild: Five Corners Production

Rädda för svamp

Att plocka vild svamp har alltid varit ett vågat stycke och européer har i alla tider varit försiktiga svamp, förutsatt att avsikten inte var att förgifta någon. Den grekiske läkaren Pedanius Dioskorides skrev under första århundradet e.Kr att det fanns två sorters svampar: De ena är lämpliga att äta, men de andra ett dödligt gift.

Dioskorides trodde att giftigheten hos en svamp berodde på var den växte. Svampar som växte bredvid ormhålor eller träd med giftiga frukter var alla giftiga. Han kände visserligen till matsvampar, men framför allt dess svåra smältbarhet och skrev, att människor som åt för mycket svamp skulle kvävas och storkna.

Även den tyske botanikern Adamus Lonicerus skrev i sin Kreuter-Buch (1557), att alla svampars natur är att plåga. De hade en kall, flegmatisk, fuktig och rå natur, vilket stämde överens med dåtidens medicinska uppfattning (humoralpatologin).

Svampars uppkomst förklarades länge med att de uppstod p g a dåliga utdunstningar ur jorden eller andra osunda substrat. Poeter kallade även svampar för Gygenais, d v s terra nati eller jordens barn.

Kantareller i sockerlag med enbär. Inlagda kantareller i sockerlag. Bild: Five Corners Production

Alla var inte avogt inställda till svampar. Romarna hade en lång tradition av jordbruk och kunskap om flora och fauna när Apicius kokbok från ca 200-talet kom ut. I den förekommer ett antal svamprecept och en av romarnas stora favorit var kejsarsvamp (Amanita caesarea), men också kantarellen.

Svamp har inte alltid uppskattats i Finland heller, förutom i Karelen där köket är influerat av öst. Carl von Linné förstod sig inte riktigt på svamp, så ännu på 1700-talet saknades det vid kunskap om dessa, vilket bl a bekräftas med att svamparna fortfarande lämnades orörda under nödåren på 1860-talet. Man åt allt från bark till granskott, men inte svamp.

De högre stånden började intressera sig för svampar på 1800-talet, men den stora upplysningen om svampens egenskaper kom först med de karelare som evakuerades till landets övriga delar efter andra världskriget. I Finland vågade man börja prova på svamp något tidigare än i Sverige.

Handelssvampar i Finland

Av alla tusentals svampar som växer i vår natur är ett hundratal bra matsvampar. Av dessa är ca 50 arter och sorter av så pass hög kvalitet, att de t o m får säljas.

I Finland regleras plockning och försäljning av handelssvampar av myndigheterna. 2007 godkände livsmedelssäkerhetsverket Evira alla vilda och odlade matsvampar som idag är lämpade för försäljning och får kallas handelssvampar.

Av kantarellsvamparna får gul kantarell, trattkantarell och svart trumpetsvamp säljas som matsvamp i Finland.

Kantarellen rik på D2

Svampar är överlag bra källor för kostfiber, folat och vitaminer, men när det gäller specifikt A- och D-vitaminer är kantarellen något av ett undantag bland skogssvamparna.

Kantareller och trattkantareller är mycket rika på D2-vitamin. Trattkantarellen är något vassare med 15,4 µg/100 gr. Vanlig färsk kantarell innehåller 5,8 µg och stekt 7,3 µg. Den dagliga rekommendationen är 10 µg i Finland. I synnerhet vintertid är det viktigt att tillgodose sig med vitamin D2 genom maten, då det är mörkt och solljuset inte räcker till för att huden skall kunna omvandla strålarna till D-vitamin.

Kantarell och trattkantarell är en av våra få matsvampar som också innehåller karotenoider och A-vitamin RAE. I färsk trattkantarell och kantarell mäts mängden A-vitamin RAE till 110,3 µg/100 gr och i stekt kantarell 145,3 µg,

Trattkantareller på torget i Ekenäs. - Bild: Yle/Veronica Montén

Flera vattenlösliga näringsämnen minskar när du kokar svamp, men om t ex steker eller torkar svamp koncentreras eller ökar andra halter. Uppgifter om näringsinnehåll i torkad svamp är dessvärre svårtillgänglig.

För mera information och fördjupning:

Martaförbundets broschyr Svamp året om med fakta och recept om inhemska svampar.

Portalen Spisa.nus hemsida om hur du förvarar svamp.

Livsmedelsverkets hemsida med information om svampar i Finland.

Livsmedelsverket Evira hemsida med information om mat- och handelssvampar i Finland.

Wikipedias listning över matsvampar i Norden.

Naturhistoriska riksmuséets hemsida med beskrivning av olika sorters kantareller.

Livsmedelsverkets hemsida med uppgifter om vilka livsmedel som är goda källor till D-vitamin.

Wikipedias finska hemsida om D-vitamin.

Institutet för hälsa och välfärds databas med uppgifter om näringsinnehåll i kantarell.


Kasper Strömman synar klasskillnader i stuglivets historia

$
0
0

I avsnitt fem av Stugor tittar vi på klasskillnader. Olika samhällsklasser har alltid haft olika sorts sommarstugor. Vi besöker en klassisk överklassvilla och en lika klassisk medelklassvilla. Kasper hälsar också på i Tarja Halonens stuga.

Avnsitt fem av det populära programmet Stugor håller samma höga standard som de tidigare programmen. Den här gången är temat samhällsklass, och vi bekantar oss med inte mindre än tre fascinerande sommarnöjen.

Kaspers röda Saab på gården till Villa Birka i Runsala i Åbo Kaspers röda Saab på gården till Villa Birka i Runsala i Åbo Bild: Kasper Strömman

Resan börjar ute på Runsala i Åbo. Här har Eva och Lasse Ingman rustat upp Villa Birka under flera års tid. Villa Birka är ett praktexempel på hurdan villakulturen var i slutet av 1800-talet. De har gjort ett ypperligt jobb, och därför kändes det nästan fel att parkera vårt praktexempel på 1980-tals familjebil på den välkrattade gången.

Eva och Lasse Ingman krattar gården på Villa Birka Eva och Lasse Ingman krattar gården på Villa Birka Bild: Kasper Strömman

Ja förr i tiden skulle det såklart ha vimlat av tjänstefolk här ute, men nuförtiden får Eva och Lasse kratta själva, i modern 2000-talsanda. Regissör Anna-Karin kände sig dock såpass tjänstvillig att hon gick med på att styra solens närande strålar i en mer optimal riktning så att arbetet gick smidigare.

Hur som helst ett spännande ställe, och ett fint exempel på hur arkitektur från förr nu har fått ett nytt liv som släktens sommarparadis.

Sedan blir det dags att besöka Tarja Halonens kolonilott. Koloniträdgårdarna föddes ju i tiden som en chans för arbetarklassen att koppla av och odla sig lite mat, och på senare tid har de upplevt en renässans. Men nuförtiden handlar det såklart mest om rekreation, och ingen behöver svälta fast nattfrosten skulle ta skörden.

Kasper Strömman i Tarja Halonens koloniträdgård Kasper Strömmen i Tarja Halonens koloniträdgård Bild: Kasper Strömman

Alla håller väl med om att när det kommer till presidenter så måste Tarja Halonen väl vara i top 5? Denna favoritpresident är en ivrig förespråkare för koloniträdgårdsrörelsen, eller gruppträdgårdar som de nuförtiden kallas. Hon har bebott samma lott sedan slutet av 1970-talet och kommer ut så ofta hon kan, men i något skede blev det en längre paus då hon också måste åka ut till Gullranda å jobbets vägnar.

Kasper Strömman och Arvi Ilonen i stugan av plåt Kasper Strömman och Arvi Ilonen i stugan av plåt Bild: Kasper Strömman

Programmet rundas den här gången av i Sommelo, en stuga konstruerad i stål av Arvi och Pirkko Ilonen i början på 1970-talet. Arvi ritade mycket bensinstationer på den tiden, och därför grundar sig stugans konstruktion delvis på samma principer. Det kanske inte låter så romantiskt, men stugan är exceptionellt hemtrevlig.

Kasper Strömman i Arvi och Pirkko Ilonens annorlunda stuga Kasper Strömman i Arvi och Pirkko Ilonens stuga av plåt Bild: Kasper Strömman

Först och främst är stället en otrolig tidskapsel. Eftersom stugan både in- och utvändigt har sett i princip exakt likadan ut i fyrtio år, blir det därför som att kliva in i ett tufft inredningsmagasin från början av 1970-talet. Absolut en av seriens höjdpunkter.

Ett toppenavsnitt med andra ord, om inte det bästa hittills. Och sedan tar det ju inte ens slut här, för inte mindre än fem avsnitt är ännu på kommande. Med andra ord kan vi alla se fram emot en fantastisk TV-vår.

Avsnitt fem av Stugor på Arenan nu. Bör inte missas.

Livet är ett korsstygnshelvete

$
0
0

Jag har alltid haft en för mig oförklarlig dragning till broderade tavlor gjorda i korsstygn. Jag vet inte varför. Det finns någonting som attraherar mig. Det kantigt fyrkantiga. Den sträva broderade ytan. De folkliga motiven.

Därför gick jag med spänd förväntning till Oscar Hagens utställning #oscarinristipisto på Soul Vintage i Helsingfors. Jag förväntade mig ingenting mindre än en uppdatering av korsstygnsbroderiet. Ett slags korsstygn 2.0.

Och jag blev minsann inte besviken. Folk flockades kring tavlorna och var begeistrade. Det var jag också. Över hans djärva val på motiv och sentenser. Och över hans mod. Jag tycker nämligen att det krävs ballar av tråd att brodera på det sättet han gör.

Ny älsklingstavla

Se bara på tavlan här nere. Black Flag heter den. Helt otroligt bra. Den stora suprematisten Kazimir Malevitj skulle hoppa jämfota ur graven om han skulle veta om tavlan.

Oscar Hagen: Black Flag Oscar Hagen: Black Flag Bild: Yle/Peter Lüttge

Vadå Malevitj tänker du kanske? Men titta bara på hans mest kända tavla Svart kvadrat som han gjorde 1915 och som finns i Tretjakovgalleriet i Moskva.

Kazimir Malevitj: Svart kvadrat (1915) Kazimir Malevitj: Svart kvadrat Bild: Tretjakovgalleriet

Att jag inte hade en aning om att Black Flag var ett inflytelserikt amerikanskt hardcorepunkband och motivet Oscar Hagen använde sig av är bandets logo gör saken inte sämre. Tvärtom.

Så tyvärr, du okända konstnär som gjorde min hittillsvarande älsklingstavla i korsstyng, med ett ordspråk av den svenska författaren Bo Bergman som var lagad på ett sådant sätt att alla trodde att upphovsmannen till ordspråket var en del av själva ordspråket. Tyvärr gjorde du numera bara min nästmestälskade brodering.

Bara du går över markerna lever var källa
sjunger var tuva ditt namn
Bo Bergman
― Text på Peter Lüttges fordom mest älskade korsstygnstavla

Också Oscar Hagen har en förkärlek för ordspråk. Moderna sådana. Han hittar dem hos populärkulturen och musiken. Bevar Eira, står det på en av hans tavlor. I stället för Bevar Christiania. På en annan läser jag den mystiska och mig okända religionen Thelemas valspråk Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.

Oscar Hagen: I love cocaine Oscar Hagen: I love Cocaine Bild: Yle/Peter Lüttge
Oscar Hagen: I want to believe Oscar Hagen: I want to believe Bild: Yle/Peter Lüttge
Oscar Hagen: I want to leave Oscar Hagen: I want to leave Bild: Yle/Peter Lüttge

Storsäljare

Oscar Hagens korsstyngstavlor går helt tydligen hem i hus och stugor. Och i studentbostäder och kollektiv. Det vittnade de många röda prickar om som fanns vid de flesta av hans tavlor. En röd prick betyder att tavlan har blivit såld.

Oscar Hagen Konstnären Oscar Hagen Bild: Yle/Peter Lüttge

På utställningen finns hela tre olika versioner av en brinnande kyrka. De for direkt. Och det förstår jag. Kyrkor är otroligt omtyckta motiv för korsstygnsbroderier och de brinnande kyrkorna är både tankeväckande och vackra. Klassiskt hantverk och nutidskonst på en och samma gång.

Bild: Yle/Peter Lüttge

Ett annat motiv jag gillar är Oscar Hagens "förvanskning" av motivet som förknippas med hans hemstad Jakobstad. Den välkända treenigheten Tro, hopp och kärlek förvandlas till Dödsmetall, hopp och kärlek.

Oscar Hagen: Dödsmetall, hopp och kärlek Oscar Hagen: Dödsmetall, hopp och kärlek Bild: Yle/Peter Lüttge

Omtyckta öppningar

Det som slår mig är att Oscar Hagen har hittat sin publik och publiken har hittat honom. Det är nämligen för andra gången på kort tid att jag får bevittna en utställning i Helsingfors där Oscar Hagen är inblandat. Den första var en installation som hette Dysterbotten. Det var mycket folk på de båda utställningarna. Ungt folk. Folk som man kanske inte vanligtvis hittar på en konstvernissage.

Oscar Hagens vernissager är alltid en stor händelse Bild: Yle/Peter Lüttge

Stämningen är därför också en helt annan. Besökarna dricker bål och burköl. De sitter i grupper på trottoaren utanför galleriet. De lyssnar på dj:n som står bakom sina turntables och väver vinylmusik. De har roligt. Det är avslappnat och långt ifrån den andäktiga stämningen som så ofta råder på en vernissage.

Oscar Hagen: Save the bees kill yourself Oscar hagen: Save the bees kill yourself Bild: Yle/Peter Lüttge

Kunst für alle

När jag senare på kvällen får mig en pratstund med Oscar Hagen är han påtaglig nöjd. Han berättar för mig att han tycker att han lyckades med det han hade föresatt sig när han började brodera i korsstygn.

- Jag ville göra tavlor som mina vänner skulle tycka om att ha på sina väggar där hemma. Och som mina vänner och deras vänner skulle ha råd med.

En satsning som tydligen har gått hem. Av de röda prickarna att döma.

Oscar Hagen: Legalize shrooms Oscar Hagen: Legalize Shrooms Bild: Yle/Peter Lüttge
Oscar Hagen: Hail Satan Oscar Hagen: Hail Satan Bild: Yle/Peter Lüttge
Oscar Hagen: My soul is pagan Oscar Hagen: My Soul is Pagan Bild: Yle/Peter Lüttge

Utställningen #oscarinristipisto pågår fram till lördagen den 7 maj på Soul Vintage i Helsingfors.

Naturväktarnas bildblogg

Det eviga underhållet och ett staketbygge

$
0
0

Det är bra att komma ihåg att allt som byggs också behöver underhållas. Det gäller växthus, staket och plank, bryggor - ja, till och med små fågelholkar.

Vi hade en riktigt fin och frodig trädgård när jag var liten. Vi hade äppelträd, ett litet växthus, grönsaksland, morötter, potatis och massor av jordgubbar, svarta vinbär och trädgårdshallon. Det var min pappa som hade trädgården som sin hobby och vi andra hjälpte till.

I jordgubbslandet kämpade han och vi mot röta och myror och i växthuset mot frost, torka, värme och bladlöss. En gång skulle kvarterets alla barn samla nyckelpigor till växthuset. Nyckelpigornas uppgift skulle bli att äta upp alla bladlöss. Vi fick en mark per nyckelpiga. Det tokiga var att nyckelpigorna fick för varmt i växthuset och flög ut igen. Vi fångade in dem på nytt och "en mark per nyckelpiga"-räkneverket tickade på. Det blev en lukrativ inkomskälla för arbetarna, men dyrt för bonden. Allt medan lössen fortsatte att gnaga på som vanligt.

Morots- och potatislanden skulle gödslas och mullen noggrant justeras till rätt PH-värde. Ju bättre värde och fluffighet i jorden desto mer jobb med gallring och ogräsbekämpning. Trädgårdshallonen blåste omkull och äpplena fick skorv. Vi filade på kanten mellan grusgångarna och gräsmattan, en gräsmatta som trots alla ansträngningar pendlade mellan mossighet och torka.

Trots allt detta kämpande var det fina tider. Allt skördades och lagrades. Morötter lagrades i sand i kylrummet, lök torkades i pannrummet och vinteräpplen radades i lådor som importäpplen kommit i till butiken. Lagrena var fyllda på hösten och vi fick äta hur mycket jordgubbssylt vi ville. Jag är fortfarande beroende av svartvinbärssaft, det blev så mycket av den varan redan från barnsben.

Arbetsfördelningen var den att pappa odlade och mamma förädlade. Jag minns inte att trädgården och bemästrandet av naturen skulle ha varit ett tungt arbete för oss barn, vi skuttade nog mest glatt omkring. Det var bara när vi jobbade med nyckelpigorna och när min storasyster snubblade på den nya vattenspridaren så den blev platt, som det blev lite för mycket för oss allihop.

Min pappa är inte speciellt nostalgisk. Plötsligt ett år lades odlandet ner och cykling blev hans nya hobby. Vegetationen tog snabbt över, men pappa tyckte att kampen var slut. Han hade äntligen blivit ett med naturen.

Så är det också med allt man bygger - man skall ligga i. Det skall målas om och ses över. Det söndriga och murkna skall repareras och bytas ut. Det går att hålla byggen fina och intakta men de kräver ett livslångt underhåll. Man håller på så länge det känns roligt, sedan lyfter man bara händerna och låter förfallet ta över. Då är det bra om man använt så naturvänliga material som möjligt.


Etikettsfråga: Vem får gå först till den lediga kassan?

$
0
0

Dags för ytterligare en modern etikettsfråga. Dagens dilemma utspelar sig i mataffären.

Där står du i kassakön och sneglar på klockan. Du hade ju inte räknat med att alla skulle få för sig att handla mat precis samtidigt som du. Bara en kassa är öppen och kön sniglar sig fram. Och du som har så bråttom hem, grr.

Men plötsligt - hurra - kommer en från personalen rusande mot en av de stängda kassorna.

- Här öppnar vi en ny kassa, ropar denna räddande ängel och slår sig ner, redo att betjäna.

Men vem ska få kliva fram till den lediga kassan först? Är det den som är vaknast och snabbast? Den som är fräckast? Den som har mest bråttom? Eller kanske den som köat längst, dvs den som var nästa i tur den ursprungliga kön?

Hur resonerar du? Rösta och kommentera gärna!

Vem ska gå först till den lediga kassan?

Gör din egen backdrop!

$
0
0

Vi gillar att fotografera oss själva och varandra. I olika formationer och uppställningar. Och med en egen backdrop är åtminstone bakgrunden under kontroll.

Här är två olika tips på hur man kan göra!

Till version 1 behöver du:

  • en gammal avtorkad vaxduk
  • krittavelfärg
  • roller
  • 2 rundstavar eller kvastskaft
  • stiftapparat
  • snöre
  • målartejp

Bred ut vaxduken på ett bord eller på golvet. Sätt gamla tidningar vid kanterna så skyddar du ytorna.
Rolla ut krittavelfärgen jämt. Låt torka. När det är torrt målar du ett varv till så det täcker ordentligt.

När sista varvet har torkat är det dags för upphängningen. En rundstav uppe i den övre kanten och en nere. Längden på rundstaven anpassar du efter bredden på vaxduken, gärna så att rundstaven är lite längre. Några centimeter extra på var sida är snyggast. Det går också alldeles utmärkt att använda kvastskaft till upphängningen.

För att inte rundstaven ska rulla för mycket när du ska stifta fast den i duken så ta hjälp av några tejpbitar. Stifta fast duken i rundstaven. Jag valde att upphängningen skulle få synas ordentligt och därför stiftade jag fast duken bakpå rundstaven.

Knyt snöre runt rundstaven och häng upp. Rita med helt vanlig tavelkrita lämpliga dekorationer eller text som passar fototillfället.

en skolkarta med en blomsterkrans Bild: Susanna Ström-Wilkinson / YLE

Version 2:

  • gammal skolkarta
  • akrylfärger
  • penslar i olika storlekar
  • vatten
  • blyertspennor

Häng upp en gammal skolkarta på väggen. Täck gärna in väggen bakom med skyddspapper ifall färgen tränger igenom den gamla nötta ytan.

Börja med att pensla in största delen av kartan med vit tunn utblandad färg. Den behöver inte alls täcka, utan mera se ut som ett tunt istäcke, så man fortfarande kan skönja länderna under färgen. Låt torka.

När ytan är torr är det dags att börja skissa. Jag valde att göra en stor blomsterkrans mitt på kartan och skissade upp en cirkel med enkla blommor.

Sen är det enklast att måla alla bottnar först. Hela varvet runt. Alla blommor som ska vara röda, måla dem och sen en färg i taget. När alla blommor och blad och kvistar har sin bottenfärg, då är det dags för detaljerna. Använd tunnare pensel och lägg till konturlinjer och prickar och skuggor.

(Tips: Är backdropen för ett speciellt tillfälle passar det fint att skriva in ett datum inne i kransen eller varför inte bara: Välkommen!)

Sen är det bara att hitta nån som vill bli fotograferad!

Vaxduken fungerar också som en vanlig krittavla så använd den i vardagen, skriv shoppinglistor och sköna citat, låt den bli en del av rummet! Samma gäller den gamla skolkartan, låt den pryda sin plats på väggen, som vilken tavla som helst!

Titta också på morsdagsfotografering på Strömsö

Ha en riktigt fin morsdag!


Grannakuten: Kan grannen bestämma hurdant staket vi ska bygga?

$
0
0

Bakom granhäcken bor en granne som vill lägga sig i hurdant staket frågeställaren ämnar bygga. Men egentligen är det kommunen som avgör, påminner vår expert.

Hej Grannakuten. Bor i ett nybyggt hus i ett trevligt småhusområde i huvudstadsregionen. Huset har en putsad fasad, men också en del trädetaljer med liggande plankor.

Nu när huset äntligen är klart har vi tagit itu med trädgården. På ena sidan har vi en granne som på sin tomt har har en granhäck, men vi skulle vilja bygga ett cirka 1,5 meter högt staket på vår sida för att skärma in tomten lite.

Jag nämnde det här med staketet till grannen, trodde ju inte att de skulle ha något emot saken eftersom de inte ens kommer att se staketet genom häcken. Förklarade att staketet kommer att bestå av likadana liggande plankor som på fasaden, vårt biltak är också byggt i samma stil.

Men grannen sa att han ville fundera på saken, och några dagar senare återkom han med beskedet att vi kan bygga ett staket, men att plankorna bör vara stående!

Vi blev helt paffa. Dels vill vi ju bygga ett staket som passar ihop med resten av våra byggnader, dels förstår vi inte vad grannen ville åstadkomma med att börja diktera villkor.

Nu vet vi inte hur vi ska gå vidare. Har grannen någon juridisk rätt att sätta käppar i hjulet för vårt staket?

Juristen Marina Furuhjelm Bild: Eva Frantz

Jurist Marina Furuhjelm svarar:

Det finns en del bestämmelser då det gäller staket. Till exempel får man ju inte bygga ett staket precis på tomtgränsen, utan det måste ligga en bit in på den egna tomten. Hur högt staketet får vara och vilka material man kan använda kan också påverkas, men oftast är det ju kommunen eller staden som har något att säga till om här.

Man kan alltså behöva kommunens tillstånd för staketet och om staket exempelvis är högt kan kommunen ännu kräva att grannen går med på bygget.

I det här fallet skulle jag ringa upp kommunen och diskutera saken. Ifall kommunen ger klartecken för staketet och inte kräver grannens godkännande har grannen inte heller så mycket att säga till om. Då är det bara att bygga staketet.

Ifall kommunen vill ha grannens tillstånd för staketet har grannen möjlighet att framföra sin åsikter om hen så vill. Därefter överväger kommunen om grannens synpunkter är någonting som borde beaktas, men ifall kommunen ger dig tillstånd att bygga en sådant staket som du vill är det bara att bygga.

Om man kommit så på kant med grannen att man inte själv vill diskutera saken kan man be att kommunen skickar pappren till grannen och för diskussionerna om staketet. Men jag skulle rekommendera att man ändå försöker sköta diskussionerna personligen med grannen, för antagligen kommer processen att bli betydligt snabbare och smidigare än om man väntar på kommunen.

Har du en jobbig granne?

Ingen finska? Ingen utbildning? Inget problem när Fafa's anställer invandrare

$
0
0

Falafelkedjan Fafa’s bryr sig inte om varken språkkunskaper eller utbildning, utan anställer gärna invandrare för att ge dem en chans att komma in i arbetslivet. Fler företag borde se vilken potential invandrarna har, säger Fafa’s grundare Doron Karavani.

Fafa’s jobbannons väckte mycket uppmärksamhet i sociala medier för några veckor sedan. “Vi kräver inte språkkunskaper, utbildning eller arbetserfarenhet. Hos oss jobbar 26 olika nationaliteter, så här finns säkert någon som förstår dig. Vi lär dig dina uppgifter och arbetserfarenhet får du genom att jobba hos oss.”, stod det i annonsen. Fafa’s fick nästan 400 ansökningar.

- Jag vet hur det känns att som invandrare söka jobb, hur hårt det är. För mig är det inget problem om arbetstagarna inte talar finska. Om de vill jobba så visar jag hur jobbet går till, säger Fafa’s grundare Doron Karavani.

Doron Karavani grundade falafelkedjan Fafa's i Helsingfors för fyra år sedan. Doron Karavani, Fafa's grundare Bild: Yle

Karavani flyttade själv till Finland från Israel för 14 år sedan och innan han lärde känna folk var det svårt att få jobb. Småningom startade han företaget Gastronautti och för fyra år sedan grundade han Fafa’s.

På fyra år har Fafa’s öppnat sju restauranger i Helsingfors och i år öppnar två till. Samtidigt växer personalen från 70 till omkring 100 anställda. Fafa’s finns också i Tammerfors och småningom öppnar franchiserestauranger i Åbo och Lahtis.

Kollegerna är mångas familj

Rumänska Georgiana Iordache började jobba i köket på Fafa’s för tre år sedan. Nu har hon avancerat till förman och personalansvarig.

- Allt jag har gjort på Fafa’s har jag gjort för första gången, jag hade ingen erfarenhet från tidigare. Jag har lärt mig massor och det har varit en fin möjlighet för mig.

Georgiana Iordache har avancerat från kökspersonal till personalansvarig. Georgiana Iordache Bild: Yle

Iordache beskriver de anställda är som en enda stor familj, som också umgås på fritiden. Även om också infödda finländare jobbar här, är majoriteten av de anställda invandrare.

- Vi har alla gemensamt att det här jobbet är vårt levebröd. Vi ska alla betala vår hyra och vårt uppehälle. Men vi tycker inte att det är tråkigt att jobba, vi försöker istället njuta av det.

Jag får inte de största kickarna av att Fafa’s växer, utan över att vi får flera arbetstagare till teamet.― Doron Karavani

En tid efter att Georgiana fått jobb på Fafa’s flyttade också hennes lillasyster Cristina till Helsingfors och började jobba på Fafa’s.

- Vi är alla goda vänner här och det känns mera som om jag har roligt med mina vänner, än att jag jobbar, säger Cristina Iordache.

Cristina Iordache trivs på jobbet och ser kollegerna som sin familj. Cristina Iordache på Fafa's Bild: Yle

Internationell atmosfär bidrar till framgången

En liten stund efter att Fafa’s på Mikaelsgatan har öppnat för dagen blir det kö vid kassan. Trots att stället varit öppet bara en månad har kunderna hittat hit. En orsak till populariteten är den internationella atmosfären.

- Det är vi anställda som skapar stämningen. Vi är på gott humör, får vara oss själva och spela vår egen musik, säger Georgiana Iordache.

Stor låda med färsk chili Bild: Yle

Vid lunchtid är det hektiskt och personalen får verkligen stå i för att snabbt kunna servera maten. Falafel med fräscha grönsaker och olika såser i pitabröd är det som säljs mest. Personalens gemensamma språk är engelska.

- Vi delar alla det att vi är invandrare och därför har vi alltid något att prata om. Vi är glada att ha ett jobb, och dessutom är businessen framgångsrik - titta på kön!, skrattar Karavani.

Invandrare kan lösa problem på nya sätt

Sysselsättningen bland invandrare är ungefär 10 procentenheter lägre än bland infödda finländare. Ofta är det bristande språkkunskaper som gör det svårt att få jobb, visar omfattande forskning om invandrare i arbetslivet.

Samtidigt skulle många företag vinna på att ha invandrare i personalen, menar Karavani. Mixen av olika nationaliteter skapar kreativitet och en förmåga att lösa saker på nya sätt.

- Många företagare säger att de vill ha folk som kan tänka utanför ramarna, och då borde de anställa invandrare. De kan bidra med sin livsstil, historia och sina erfarenheter, säger Karavani.

Karavani berättar att han är glad att han har kunnat ge så många ett jobb.

- Jag förväntar mig inte att folk ska jobba här i tio år, men det här är en bra början för dem, tills de har klurat ut vad det är de verkligen vill med sina liv.

- Jag får inte de största kickarna av att Fafa’s växer, utan över att vi får flera arbetstagare till teamet och att jag kan hjälpa mänskor, säger Karavani.

Så här gör du en cirkeldekoration av en gammal bok.

$
0
0

För att göra en cirkeldekoration behöver du:

  • en bok
  • papperslim
  • stämpel
  • stämpelfärg
  • papperssnöre
  • superlim
  • ett glas
  • brunt papper
  • blyertspenna
  • saxt


  1. Riv ut fyra sidor ur boken.
  2. Vik sidorna som ett dragspel.
  3. Vik dragspelet på mitten och sätt lim i mitten. Gör likadant tre gånger.
  4. Limma ihop alla delar till en cirkel.
  5. Lägg ett glas upp och ner på ett papper och rita runt, klipp ut och limma fast cirkeln på rundeln.
  6. Gör ett hål med saxen och trä igenom snöret.
Så här gör man pappersdekorationer av en gammal bok Bild: Yle/Hajbo

Stickläger - en paus i vardagen

$
0
0

Det finns saker som förenar oss över åldersgränser, språkgränser och nationer. Sådant som ger oss frid i själen, hjälper oss att varva ner och samtidigt ger oss energi. Det kan vara olika saker för olika människor. Det som promenader i skogen eller yoga ger till någon kan andra faktiskt få ut av stickning. En handarbetsform som ger en allt, om man frågar deltagarna på vårens stickläger i Pörkenäs.

Mikaela Smedinga som ordnar stickläger. Mikaela Smedinga Bild: Yle/Lee Esselström

Det här är sjunde gången som Mikaela Smedinga ordnar stickläger. Allt började med att hon själv åkte på stickläger till Sverige för flera år sedan och när hon ville åka igen och sökte efter motsvarigheter i Finland så fanns det inga. "Och eftersom det inte fanns så fick jag ordna det själv!" säger Mikaela bestämt. Hon känner att behovet finns. Årets stickläger blev fullbokat på nolltid. Det är många som vill ta en paus från vardagen oberoende av livssituation och bara få sticka dygnet runt om man så vill. Att få gå till dukat bord och umgås med andra som förstår sig på passionen för stickat och stickning. Att få inspirera och inspireras är inget annat än en givande och avkopplande semester. Man får träffa gamla bekanta och får nya vänner, precis som vilket läger som helst. Man får dessutom lära sig nya saker och dela livet och byta erfarenheter med andra som man egentligen inte har någonting annat gemensamt med än stickningen.
Pörkenäs lägergård Pörkenäs lägergård Bild: Yle/Lee Esselström

Jag hade aldrig hört talas om stickläger tidigare och tänkte först för mig själv att det antagligen bara är riktigt nördiga stickproffs som samlas och det i sig kändes kittlande intressant. Nyfiken tog jag mig ut dit på små slingriga och leriga skogsvägar och mötte en naturskön plats som tog andan ur mig rent bokstavligen. Själva lägergården var precis som Strömsövillan, helt ljuvlig med vinklar, vrår och vackra fönster. Varsamt och estetiskt renoverad. Inne i huset hittade jag en skylt som berättade att detta en gång varit ett sanatorium för tuberkulossjuka barn. Byggt 1925 och sedan omgjort till lägergård för snart fyrtio år sedan. Här har barn fått äta gott, leka tillsammans och njuta av den friska havsluften och naturen i alla tider. För ja, naturen den är mäktig med stora klippor ner mot vattnet och med skyddade sandstränder emellan. Tallskogen runtomkring bäddar in stället i grönska året runt.
Sonja Normarks stickning loppakofta Bild: Yle/Lee Esselström

Uppe i ett tornrum med fönster i tre vädersträck samlades fyrtio kvinnor med sina garner och stickor. Var och en pysslade på med sitt eget projekt. Och visst var det precis som jag tänkt att många satt med avancerade koftor i tunna garner i tiotals olika färger och smala stickor. Och visst var det så att man diskuterade mönster, ytskitet på de senaste stickorna och garnkvaliteter. Sticktermerna haglade tätt på alla språk för här pratades förutom "stickniska" även engelska, norska, rikssvenska och otaliga österbottninska dialekter. Glada människor som beundrade varandras handarbeten och projekt och tipsade varandra, hjälpte varandra och umgicks som om man känt varandra i åratal trots man precis träffats.
Maija Ranta-Fleens stickade strumpor stickade sockor Bild: Yle/Lee Esselström

På en punkt hade jag fel, här fanns inte bara proffs. Här fanns även Minttu som precis lärt sig sticka för ett par månader sedan och som jublande tillkännagav varje framsteg hon lärde sig, som t ex att nysta en garnhärva. Men här fanns även Ala som utvecklar egna stickmönster och Ann-Britt som handfärgar garner och hade bilen full så att vi andra fick köpa av henne. Det är något alldeles underbart när man blandar en salig blandning av olika människor på det här sättet och jag rycktes med av den fina stämningen.

Så vad gjorde vi då? Stickad vi bara i fyra dagar? Ja, det gjorde vi. Man gjorde det man hade lust med, alltid emellanåt vandrade någon ut i skogen eller ner till stranden, någon annan smög undan för att ta ett yogapass i ett tomt rum och någon annan tog en löptur. Men alltid fanns det någon i tornrummet som man fick sällskap av med sin stickning. Alltid fanns det kaffe och te att dricka precis när man hade lust. Jag tror att jag aldrig varit på en plats med större frihet och ändå så välorganiserat utan att man kände sig tvungen att göra någonting över huvudtaget.

Veera Välimäki som undervisar i stickning Veera Välimäki Bild: Yle/Lee Esselström

Två olika kurser ordnades på ett par timmar vardera. Den här gången var det Veera Välimäki som undervisade i olika sjaluppläggningar och hur man kan sticka ränder. Det ska jag berätta mer om en annan gång. Med huvudet och hjärtat fyllt av vänlighet, nya tankar och ideér är det lite frustrerande att återgå till vardagen efter en helgretreat av detta slag. Stickläger, det var första gången för mig men helt säkert inte den sista. Och är du nyfiken på vad jag stickade på under lägret så kan jag berätta att det var ett par benvärmare och mönstret till hur man gör dem hittar du här..
Solnedgång i Pörkenäs solnedgång Bild: Yle/Lee Esselström

Vill du läsa mer om sticklägret så kan du kolla in vad några av deltagarna skrivit på sina bloggar.
Johannas blogginlägg om sticklägret hittar du här. Och en annan Johanna skriver på finska i sin blogg. Ala från Sverige skrev så här. Mikaela som ordnade sticklägret skriver själv så här.

Naturväktarna: Havsörnens kometartade comeback i Östersjöområdet

$
0
0

Det är något speciellt med stora rovfåglar. Havsörnen är vår största rovfågel och havsörnar som patrullerar över sitt rike har blivit en allt vanligare syn i Finland.

Det känns som om de flesta nyheterna från artskyddsfronten är alarm om någon sällsynt art som blivit allt sällsyntare. Men mitt i alarmflödet ryms faktiskt arter som det går bättre för. Havsörnen är just en sådan art och den ses idag ofta som en symbol för lyckat naturskydd.

Tidigare sågs stora rovdjur som människans konkurrenter och det var kutym att hata dem och helst utrota dem. Staten uppmuntrade detta genom att betala ut skottpeng för skjutna djur. I början av 1900-talet, då många arter hängde på utrotningens brant, började man tvivla på att förfarandet var ändamålsenligt. Havsörnen fredades i Finland 1926 men förde fortsättningsvis en tynande tillvaro, bl.a. för att förföljelsen trots allt fortsatte. På 1960-talet drabbades havsörnarna av miljögifter med påföljden att det i början av 1970-talet bara fanns ett tiotal havsörnar i Finland och det kläcktes mindre än en handfull ungar årligen. Då grundade WWF Finland en havsörnsarbetsgrupp som bland annat erbjöd örnarna giftfri föda.

Havsörn Bild: Idalia Skalska / Wikipedia

Skyddsarbetet bar frukt, med besked. År 1994 var populationen uppe i 100 häckande par, och år 2014 kläcktes över 450 havsörnsungar i Finland. Havsörnarna bebor idag nästan hela Finlands kust och sprider sig med god fart in i landet. Lappland har en egen livskraftig stam.

I Naturväktarna kan du få svar på allt du någonsin velat veta om havsörnar, för att inte tala om det där som du inte ens visste att du alltid velat veta om havsörnar.― Mimma Ekblad

Havsörnarna äter främst sjöfåglar och fisk. I och med att havsörnen praktiskt taget saknades från Östersjön under stora delar av förra seklet uppstår plötsligt nya utmaningar: hur klarar havsörnens bytesarter av att anpassa sig till det nygamla rovdjuret?

Då topp-rovdjur sprider sig till nya områden, eller återkoloniserar områden från vilka de tidigare försvunnit, kan det få oanade följder. Ett exempel är vargarnas återkomst till Yellowstone nationalpark. Hjortdjuren frodades i avsaknad av rovdjur, åt upp allt bete och förorsakade erosion längs flodbankarna. Då vargarna återinplanterades hindrade de hjortarna från att beta sönder marken, vegetationen repade sig och flodbankarna hålls åter ihop av växtligheten.

Utgör havsörnarna ett hot mot våra redan minskande sjöfågelpopulationer? Eller har det tidigare funnits betydligt färre sjöfåglar och är vi nu på väg mot situationen som den var innan havsörnen försvann? Äter havsörnen storskarvar? Hur är det med renkalvar? Vad är det största hotet mot havsörnar idag? Vad är en satellithavsörn? Hur ser havsörnsbajs ut?

Text: Mimma Ekblad, havsörnsforskare

Torsdagen den 12.5 svara Mimma Ekblad och Jörgen Palmgren i Naturväktarna på dina frågor om havsörnar och andra djur och växter i Finland. Sändningen i Radio Vega börjar kl. 19.22 och telefonslussen öppnar kl. 19. Numret är 0600 11 12 13.

Skicka in din fråga via formuläret här nedan eller via e-post natur@vega.fi. Du hittar också Naturväktarna på Facebook.

Skicka din fråga till Naturväktarna

Kasper Strömman semestrar mobilt

$
0
0

I avsnitt sex av serien "Stugor" funderar vi på om man alltid måste semestra på samma ställe. Inte nödvändigtvis, tycker stugägarna i detta avsnitt. Den här gången är temat nämligen mobila stugor, och vi bekantar oss med inte mindre än tre fascinerande koncept

Kasper Strömman och Pehr-Olof Eklund kopplar en husvagn bakom en röd Saab Kasper Strömman och Pehr-Olof Eklund kopplar en husvagn bakom en röd Saab. Bild: Kasper Strömman

Del sex av den rosade TV-serien "Stugor" är än en gång ett måste se-avsnitt.

Kasper Strömman hälsar på i Pehr-Olof Eklunds husvagn Kasper Strömman hälsar på i Pehr-Olof Eklunds husvagn

Först träffar vi Pehr-Olof Eklund, vars åttiotal i mångt och mycket gick ut på att planera husvagnar för en inhemsk tillverkare. Husvagnssemestrar var enormt populära för trettio år sedan, och idag kan man fråga sig varför. Men Pehr-Olof kan mycket väl ha tänkas bidragit till denna popularitet.

Pehr-Olof Eklund står framför olika typer av husvagnar och pratar med Kasper Strömman Pehr-Olof Eklund står framför olika typer av husvagnar och pratar med Kasper Strömman Bild: Kasper Strömman

Mycket hände nämligen inom husvagnsdesignen under detta årtionde. Från att i slutet av 1970-talet ha varit en låda på hjul utvecklades vagnarna under Pehr-Olofs tid till att bli mera aerodynamiska och bekväma. Det främre takpartiet sänktes, och hörn blev avrundade efter test i vindtunnel.

Mest fascinerande är kanske ändå att både programledare och gäst valt nästan samma kläder för mötet.

Kasper skakar hand med Vesa Peura utanför en husbil Kasper Strömman skakar hand med Vesa Peura utanför en husbil Bild: Kaper Strömman

Sedan blir det husbil. Vesa Peura är inte en sådan som gillar att köpa sig en husbil i butik. Däremot gillar han att bygga själv, och slänger också in en bastu när han ändå håller på.
Natt vid Vesa Peuras egenhändigt byggda husbil: en knappt fyra meter lång skåpbil. Natt vid Vesa Peuras egenhändigt byggda husbil en knappt fyra meter lång skåpbil Bild: Kasper Strömman

Som utgångspunkt till sitt projekt har Vesa använt en Citroën Camionette med en hel del år på nacken – eller i själva verket två. Den knappt fyra meter långa skåpbilen är formgiven på 1940-talet, och modellen var i produktion med minimala ändringar fram till början av 1980-talet. Bilens korthet har ändå inte hindrat Vesa att rymma in både kök, förvaring samt bäddar för två vuxna och ett barn.

Kasper badar bastu i husbilen Kasper Strömman inne i husbilen Bild: Kasper Strömman

Ja, och så bastun såklart. Ugnen är vedeldad, och klabbarna travar man in via en separat lucka utifrån. Ingen dålig bastu heller måste det sägas. En mycket spännande liten semesterkaravan.

Kasper tittar in i Pia Airinens väl inredda tält Kasper Strömman träffar Pia Airinen som gillar att tälta Bild: Kasper Strömman

Programmet arvrundas den här gången hos Pia Airinen, som gillar att tälta. Det gör hon ute på Fagerö i Borgå skärgård. Fagerö är Helsingfors stads rekreationsö.

Och när vi säger tälta så menar vi seriöst tältande. Pia är ute från tidig vår till sen höst, men så är hennes tält också av lite annan kaliber än vad man är vad vid. Hennes tält har både gasspis, köksmöblemang och sängar i gjutjärn.

Kasper vid sitt gula geodetiska kupoltält Kasper står vid ett gult geodetiska kupoltält Bild: Kasper Strömman

Det här gav oss faktiskt såpass mycket feeling att vi själv ville pröva på det här livet. Därför hade vi med oss vårt egna geodetiska kupoltält. Pia föredrag dock ändå sitt egna, och det kan man faktiskt inte klandra henne för.

Med andra ord ett toppenavsnitt, kanske till och med det bästa hittills. Och det bästa är ju att det inte ens tar slut här, utan vi har hela fyra avsnitt att se fram emot. En utmärkt TV-vår med andra ord.

Avsnitt sex av arkitekturprogrammet Stugor nu på Yle Arenan. Får inte missas.

Etelä Saimaa: Levande skorpion bland frukter i Prismaaffär

$
0
0

En levande skorpion har påträffats i ett parti citrusfrukter i en Prisma affär i Imatra.

En kund upptäckte till sin överraskning skorpionen bland satsumorna, berättar tidningen Etelä-Saimaa.

Enligt kunden mätte skorpionen 7-8 centimeter men enligt butiksledningen var den ändå mycket mindre, bara 2-3 centimeter.

- Det är ovanligt att man påträffar sådana här överraskningar, säger Prisma-chefen Jari Antikainen.

Satsumorna kom från Sydafrika. Upptäckten gjordes i tisdags förra veckan.

Jari Antikainen säger till Yle att förhållandena bland satsumorna har varit gynnsamma för skorpionen. Den var ändå omtöcknad då den hittades.

Antikainen säger att man ibland kan hitta spindlar bland frukterna men något så här exotiskt har man inte påträffat i hans affär tidigare.

Skorpionen frystes ner och sändes till logistikföretaget Inex Partners. Vid Prisma vet man än så länge inte vilken art av skorpion det är fråga om eller hur giftig den är.


Gräsand - fet favorit bland sjöfåglar

$
0
0

Kamouflerad från topp till tå sitter jägaren i vassen och ber om största möjliga tystnad. Retrivern som ligger vid hans fötter spanar uppåt och följer med minsta rörelse. När skotten avfyras rör sig öronen en aning. När signalen kommer försvinner hunden blixtsnabbt ut i vattnet och hämtar den feta draken. Det går en svag höstbris över fjärden morgonen när jakten på gräsand inleds.

Gräsanden (Anas Platyrhynchos) har traditionellt varit en viktig föda i skärgården och den jagades långt före vi hade produktionsdjur. Gräsanden är finländska jägares viktigaste sjöfågelvilt och årsbytet ligger mellan 210 000 och 300 000 exemplar. Den förekommer i hela landet, men rikligast i de södra delarna av Finland. Jakt på gräsand infaller mellan den 20 augusti och 31 december.

Vid andjakt har man ofta tillgång till fågelhund som kan apportera bytet, eftersom änderna kan vara besvärliga att hämta ur sjöar och vattendrag eller svåra att hitta i terrängen.

Även om vi oftast jagar sjöfågel ute i naturen är gräsanden är inte särskilt skygg. Den är mycket anpassningsbar och vanlig även i urbana miljöer. Man kan se dem i allt från fjällsjöar till parkdammar i storstäder.

Inför jakten. Jägare med hagelgevär. Bild: Five Corners Production

Andhanen kallas också basse eller drake, kanske för att den är väldigt färggrann när den är i sin praktdräkt. Draken får sin färggranna dräkt den första vintern, och har den till följande sommar då den ruggar, d v s byter fjädrar. Fjädrarna används bl a till flugfiske.

En fullvuxen and väger ett drygt kg och längden från näbben till stjärtspetsen är 50-65 centimeter. Den känns igen på den blå vingspegeln.

Gräsanden är en högljudd fågel. Drakens läte är ett matt, nasalt och lågt rähp, men när han vaktar honan byts det till en kort piy-vissling. Honans läte är en sträv eller skrovlig serie, kväh-kväh-kväh-kväh-kvä-..., som börjar starkt och sedan dämpas.

Spridning:

Gräsanden är spridd över ett brett geografiskt område, men förekommer i huvudsak på det norra halvklotet; i Europa, USA och Kanada, men också i Nordafrika och Asien, på Grönland samt som introducerad i Australien och Nya Zeeland.

Tomas, Linda och Filip på andjakt i Ingå skärgård. Tomas, Linda och Filip på andjakt i Ingå skärgård Bild: Johannes Östergård / Five Corners Production

I Finland uppskattas stammen till ca 200 000 häckande par. Organisationen BirdLife International uppskattar antalet gräsänder i hela världen till över 19 miljoner exemplar.

Gräsanden är i huvudsak en stannfågel, men en del flyttar till Skandinaviens södra delar och västra Europa. De återvänder till Finland fr o m början av mars.

Recept:

Andkött kan vara knepigt att få tag på ifall man inte själv jagar fågel, men tillgången blir bättre i takt med att intresset för vilt ökar. Det lönar sig att fråga i saluhallar och affärer som har specialiserat sig på vilt och ett bredare utbud av kött.

I jämförelse med tamfåglar har and en naturlig smak av vilt, men är rätt så mild i smaken. Det är främst brösten, låren och levern som är eftertraktade. Bröstfiléerna är fasta och kan stekas, grillas, rökas eller lagas långkok på.

Anka, d v s tam gräsand, är däremot allmängods i många affärer idag. Titta i frysdisken efter ankbröst. En riktig klassiker ur det franska köket är anka à l'orange eller anka i apelsinsås, en rätt som också inspirerat flera av våra kockar i rätterna här nedan.

I Sydostasien och Kina är det också vanligt med ankfoster i ägg, balot eller balut. Balot är gatumat och äts ibland med en speciellt kryddad vinäger.

Filip Langhoffs helstekta gräsand med konjakssås och palsternackor, där såsen görs på skrovet och smaksätts med konjak, vitt vin, enbär och grädde.

Kocken Anders Lagerströms smördegsinbakade gräsand med mörk viltsås där anden först kokas och sedan bakas i smördeg.

Michael Björklunds ugnsbakade ankbröst, en rätt där ankan steks i ugn och anklåren kokas i ankfett.

Niklas Ekstedts ankbröst med granatäpple och mynta där syrligheten från en granatäppeldressing ger det där lilla extra.

Gräsand med havtorn och bakpotatis. Gräsand med havtornssås Bild: YLE/Strömsö

Michael Björklunds stekta gräsandsbröst med havtornssås och bakpotatis är en klassiker med nordisk touch där syrligheten kommer från både havtorn och apelsin.

Tina Nordströms ankbröst med karamelliserad potatis, jordärtskocka och apelsinsky är en variant på kombinationen anka och apelsin med jordig skocka.

Paul Svenssons rosensallad med anka och körsbär med så mycket rött i salladen så den blir en enda stor kärleksförklaring. Temat är nämligen rosor som samsas med nystekt anka och somriga körsbär.

Nigella Lawsons anksallad med ingefära och spenat är en rätt som gpr under Nigellas devis tempelmat, d v s mat som rensar bort livets föroreningar eftersom kroppen är ett tempel.

Paul Svenssons knapriga ankconfit "classic" med puylinser och apelsin där ankan steks i ankfett och skyn får smak av rostade broilerben.

Knasprig ankconfit med puylinser och apelsin. Knaprig ankconfit”classic” med puylinser och apelsin Bild: Yle/Strömsö

Yvan Cadious inbakade tonfisk med anklever, en lyxig rätt där tonfisk och anklever ligger tätt intill varandra under en sås med både rött och vitt vin.

Vita änder

En anka är en domesticerad form av gräsand, med undantag för den tama myskankan som härstammar från den vilda myskanden med härstamning i Sydamerika.

Ankor föds upp för köttets eller äggens skull. Hanen kallas andrake, drake, andrik eller ankbonde. Honan kallas oftast bara för anka och ungarna ankungar eller ällingar. Ankor har platta simfötter och oftast en orange näbb. Näbbarna är utvecklade för att kunna andas under vatten en kortare stund. Ankan kan hålla sig under vattenytan mellan två och fem minuter.

Det har funnits tama ankor i Kina i minst 2000 år. Därifrån kommer också de första säkra bevisen på att gräsänder fötts upp och att ägg medvetet har kläckts fram.
En kort före vår tideräkning blev det också vanligt med tama änder i Rom och Grekland.

Tama ankor kom till Norden under medeltiden och historiker räknar med att de börjades hållas i Sverige under 1400-talet. Det var först halvvilda gräsänder (Anas platyrhynchos), som så småningom blev lantrasankor.

Ankor vallas på gräsmatta. Ankor vallas på gräsamatta. Bild: Public domain / Johnny Jet, Southampton, UK

Taxonomi och historia:

Gräsanden hör till familjen egentliga andfåglar och underfamiljen Anatinae. Dessas taxonomiska status är under diskussion, men biologer tror att gräsanden utvecklats genom produktiv korsning med nära släktingar inom släktet Anas, bl a svartand, men också med avlägsna arter såsom stjärtand med följden att det uppstod flere fertila hybrider under sen Pleistocen (126 000 +/- 5000 år sedan).

Gräsandens genom fastställdes 2013 och verkar vara närmare släkt med arter från Indo-Pacific än amerikanska. Data från mitokondriens DNA (D-loop) föreslår att gräsanden kan ha utvecklats runt om Sibirien. Arkeologiska fynd (ben och fossil) dyker också plötsligt upp bland lämningar från förhistorisk tid i Europa.. Den stora underfamilj som fanns i Europa och västra Asien under Pleistocen benämns Anas platyrhynchos palaeoboschas.

Två drakar i parningsstrid. Två gräsandshanar i parningsstrid. Bild: Yle/Public domain

Gräsanden är en fet fågel

Gräsanden är onekligen en fet och proteinrik fågel med en viss mängd kalium och B-vitaminer i det röda köttet. Fetthalten är ca 40 gr/100 gr, medan den är ca 12 gr/100 gr för höna och mellan 7 och 10 gr/100gr för kyckling (broiler). Anka ligger mittemellan med ca 28,5 gr/100gr och saknar den fettkappa är mängden den samma som för höna.

Även om änder och ankor är feta fåglar kan mängderna variera beroende på vilken del av djuret man äter, bröstkorgen är något magrare än låren och skinnet är mycket fett. Vad fågeln har ätit eller fötts upp på inverkar också på fettmängd och fettets kvalitet. I regel har kött från fågel färre mättade och fler omättade fettsyror än kött från andra slaktdjur.



För artikeln intervjuades jaktspecialist Tomas Landers från Viltgården i Ingå. 6.7.2015

För mera information och fördjupning:

Finsk fågelatlas (Suomen lintuatlas) hemsida med information om samtliga häckande fågelarter i Finland.

Finlands viltcentrals hemsida med information om andfåglar och det mesta du behöver veta om jakt och vilt.

Wikipedias hemsida om andfåglar (Anseriformes) till vilka gräsanden hör.

Receptguide.ses hemsida med bl a information gräsandens och andra fåglars näringsvärde.

Fiskars bruks hemsida med information om byns olika fåglar, inklusive andfåglar.

Organisationen BirdLifes hemsida med bevakning av samt information och nyheter om världens alla fåglar.

Så här gör du en girlang av en gammal bok

$
0
0

För att göra en girlang behöver du:

  • en bok
  • en stjärnmall
  • sax
  • symaskin och tråd



Gör så här:

  1. Riv ut några sidor ut boken.
  2. Lägg några papper ovanpå varandra, rita av stjärnmallen och klipp ut.
  3. Sy ihop en girlang av stjärnorna.
Girlanger - gjorda av en gammal bok Bild: Yle/Hajbo

Att odla på en gren ger trädet karaktär

$
0
0

Har du ett gammalt äppelträd i din trädgård? Ta fram trädets karaktär och skönhet med en sommarplantering på en gren. Det ger ett nytt perspektiv som vi inte är vana se här på våra breddgrader. Man börjar tänka regnskog då man ser en odling underifrån.

Min idé var att skapa en växtinstallation eller ett stilleben av växter som en organisk del av värdträdet - en plats som andas lugn och harmoni. Utmaningarna var att tekniskt få ihop ett fungerande odlingsunderlag, att välja växter som dels trivs i skugga, dels klarar av att växa på ett begränsat utrymme.

Det här behöver du:

  • En lämplig gallerbit t.ex. kycklinggaller.
  • Bevattningsmatta eller tjockare fiberduk t.ex. rotduk eller frostduk.
  • Lämpligt snöre att fästa "odlingskorven" i trädet med.
  • Mylla, t.ex. specialmylla som innehåller bevattningskristaller. Vi använde vanlig trädgårdsmylla som vi satte långtidsgödsel och bevattningskristaller i.

Våra växter:

  • Njurvinda
  • Bladbegonia
  • Husarknapp
  • Slideranka (muehelenbeckia)
  • Brokbladig klöver

Det finns rätt få blommande växter som trivs i skuggan, men ett desto större urval växter med vackra blad i olika färger och former som gillar skugga.

Gör såhär:

Börja med att klippa till gallret och fiberduken i lämplig storlek och forma "korven" så att den passar grenen där den skall placeras. Fäst "korven" på grenen med snöret. Fyll på med mylla och plantera. Kom ihåg att planteringen har en begränsad jordvolym, vilket betyder att den behöver tittas till rätt ofta med både vatten och gödsel.

MT: Lidl kallar utländskt kött inhemskt

$
0
0

Tidningen Maaseudun Tulevaisuus ondgör sig över att butikskedjan Lidl ger sken av att sälja inhemskt kött, trots att det är utländskt.

I en reklamkampanj har ett parti nyzeeländskt lammkött försetts med den finska flaggan, skriver tidningen. Lidl har tidigare deklarerat att produkter som försetts med den finska flaggan "i huvudsak består av inhemska råvaror".

I det här fallet var lammköttet okryddat och innehöll inget annat än kött, så ursprungsbeteckningen är felaktig, konstaterar tidningen.

Också överlag har Lidl en rätt nonchalant inställning till hur produkternas ursprungsland anges, skriver Maaseudun Tulevaisuus. Bröd tillverkat i Estland är enligt butikskedjan inhemskt, eftersom det saluförs av Vaasan, vars adress är i Finland.

Doktorsavhandling: Stora inkomstskillnader bakom svältdöden på 1860-talet

$
0
0

Det var inte endast missväxt som orsakade den stora hungersnöden i Finland på 1860-talet, utan den skeva förmögenhetsfördelningen bidrog på ett avgörande sätt, visar en ny doktorsavhandling i ekonomisk historia.

Förutom väderleksförhållanden pekar man i avhandlingen också på sociala och samhälleliga förhållanden som skäl till att så många dog av svält.

Stora inkomstskillnader och skeva jordägoförhållanden bidrog på ett avgörande sätt till att Finland miste 10-12 procent av sin befolkning under decenniets senare hälft, slås det fast i fil.mag och ekon.mag Miikka Voutilainens doktorsavhandling vid Jyväskylä universitet.

Tidigare har man förklarat den stora dödsiffran främst med att frosten tog skörden flera år i följd och att produktionen av grödor minskade.

Skylt för döda under nödåren Bild: Yle

Många jobbade men få fick njuta av skörden

Voutilainen fann inte bevis för att produktionen minskade, tvärtom slår han fast att den ökade under 1800-talet. På 1850-och 60-talet minskade skördarna däremot tillfälligt på grund av det bistra klimatet - då nattfrosten slog till i september 1867 förstördes spannmål på många håll i landet.

– Finland befann sig på 1860-talet i en liknande situation som många utvecklingsländer i dag. Enbart väderfenomen kan inte driva ett samhälle in i en dylik kris utan att det finns djupa politiska och ekonomiska problem i bakgrunden. På den tiden betydde det ojämlikhet inom jordägandet, enorma inkomstskillnader och ojämbördiga villkor för dem som deltog i arbetslivet, säger Voutilainen i en intervju för Yle Uutiset .

Enligt Voutilainen har dödssiffran räknats i underkant hittills; han räknar med att 180 000 - 220 000 människor fick sätta livet till under nödåren.

De regionala skillnaderna i dödlighet var enorma. Särskilt hårt drabbades Östra och Mellersta Finland.

Ursprunglig artikel Antti Seppälä

Viewing all 3452 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>