![]()
På årets Gymnaestrada fylldes Mässcentrum av hallföreställningar. Nio hallar med gymnastikprogram samtidigt. Var 20e minut började ett nytt program, från tidig morgon till sen kväll.
Variationen var enorm. Allt man kunde tänka sig i gymnastikväg fanns representerat, från alla världens hörn.
Södra Kvarten uppträder i ett hallprogram
södrakvartens uppvisningsprogram
Bild: C.Wunsch/YLE
Varje land har en viss kvot av uppvisningsprogram. Den baserar sig på deltagarantalet från ifrågavarande land, program som ryms med, och så finns det utnämnda juryer som sköter om uttagningarna.
Istället för att konkurrera ut varandra, jobbar de finlandssvenska gymnastikföreningarna tillsammans. Finlands Svenska Gymnastikförbund har valt att satsa på samarbete inom förbundet och mellan förbundets medlemsföreningar. De lyckades i år få två större helheter att visa upp.
En så kallad "kvart" är ett hallprogram. En eller flera föreningar kan medverka. Programhelheterna ska gärna ha en idé och skapa en helhet.
Kvarten får vara högst 15 minuter och alla går igenom ett "urvalsprov" då man visar delar eller hela helheten inför en jury. Finlands gymnastikförbund väljer ut de kvarter som får representera Finland.
I år blev det två kvarter från Svenskfinland, en från Österbotten och en från södra Finland. För att hålla samman kvarten och styra upp den med övningar, gemensam koreografi samt att ha en kontaktperson, valdes huvudkoordinatorer för kvarterna.
Södra Kvarten och Helsingfors Gymnastikklubb
södra kvarten uppträder
Bild: C.Wunsch/YLE
Södra kvarten
One Day in Helsinki
Deltagande förenigar: Grankulla GF, Borgå GF, Helsingfors gymnastikklubb, Gymnastik- och idrottsföreningen Toppen, Gymnastikföreningen i H:fors
Huvudkoordinator Johanna Söderholm
Det är en minitur i Helsingfors, från järnvägsstationen till Tölö sporthall, Salutorget och Borgbacken. Gammal och ung, flickor och pojkar. Totalt cirka 140 gymnaster.
Motionsprogrammet "Baby Wake Up it's Holiday
Södra kvarten uppträder på Gymnaestradan i helsingfors
Bild: C.Wunsch/YLE
Programmet består av fyra delar:
- Jazzdans/lyrisk dans för kvinnor i olika åldrar som är öppna för nya dansstilar och uttrycksformer. Koreograf Julia Gustafsson.
- Redskapsgymnastik med Helsingfors Gymnastikklubb. Thomas Hellstén, Sara Aminoff och Denise Öller koreografer.
- Gymnastikföreningen i Helsingfors med motionsprogrammet ”Baby wake up, It´s holiday” för damer och herrar . Koreografer Birgitta Rautalin och Jan-Magnus Westerlund.
- Redskapsgymnastik för flickor, koreograf Karolina Stenfors. Programmet tränats i Grankulla Gymnastikförening.
One Day in Helsinki på Gymnaestradan i Helsingfors
södrakvartens uppvisning på Gymnaestrada
Bild: C.Wunsch/YLE
Johanna Söderholm koordinerar Södra Kvarten
Johanna växte upp med gymnastik i Vasa Gymnastikförening (VGF). Det var rytmisk gymnastik och truppgymnastik som hon tränade som 7-åring till 16-åring. Hon började även träna egna grupper tidigt.
Från VGF fortsatte Johanna som tränare i Grankulla Gymnastikförening (GGF) och tränade tävlingsgymnaster fram till 2006.
Hon har varit aktivt med i FSG sedan tonåren genom förtroendeuppdrag i olika sektioner och medlem i styrelsen och uppvisningssektionen sedan 2011.
- Som relativt nyvald medlem i FSG:s uppvisningssektion var jag för första gången med om att planera de finlandssvenska föreningarnas medverkan, deltagande och synlighet i en Gymnaestradan, säger Johanna. Eftersom jag var med om att vidtala de olika koreograferna till kvarterna, föll det naturligt att jag även tog ansvar för att koordinera helheten.
Redskapsgymnaster från Helsingfors Gymnastikförening
HGK:s gymnaster över sitt Gymnaestradaprogram, maj 2015
Bild: Yle
Johanna berättar att projektet har krävt några möten och ett flertal e-postmeddelanden med programkoreograferna. För att skriva ansökan, diskutera gemensamma idéer till ett tema för helheten och koordinera samövningar, dräkt- och färgval mm.
Dessutom har det krävt tid för att hitta idéer och musik till den gemensamma avslutningen, som Johanna gjorde koreografin till. Koordinering av samövningarna var aktuellt våren och sommaren 2015. Då gällde det att finslipa allt så att helheten skulle fungera med alla byten mellan programmen mm.
Under Gymnaestradaveckan uppträder man tre gånger med sitt program. Den Södra Kvarten uppträdde på måndag, onsdag och torsdag.
- Måndag kändes som ett genrep och innehöll en del missar. De två resterande uppvisningarna gick betydligt bättre och då var "feelisen" verkligen i taket! Vi fick mycket positiv respons om stämningen och känslan i helheten och att det var trevligt med ett program med så olika gymnastikstilar och ålder på deltagarna, summerar Johanna.
Här ser du hela Södra Kvarten som uppträder med sitt program på Gymnaestradan, i Helsingfors 2015
Norra Kvarten
Northern Lights
Deltagande föreningar: Gymnastikföreningen Nordan, IF Drott, Jakobstads Gymnastikförening, Lappfjärds Gymnastikförening, Nykarleby Gymnastikförening, Närpes Gymnastikförening, Närpes Redskapsgymnaster, Pargas IF, Vasa Gymnastikförening, Vasa Redskapsgymnaster, Åbo kvinnliga Gymnastikförening
Huvudkoordinatorer Jannike Sarin och Lotta Åström
Finlands natur med allt från ljusa sommarnätter till mörka vintertider och vackra norrsken. Ljus i olika nyanser, tempo och färger. De fem delarna skiljer sig från varandra avsiktligt, för att skapa variation och för att locka med så många deltagare som möjligt. Totalt 186 gymnaster deltar i programnmet.
Latinodamerna i Northern Lights
Latinogruppen i Northern Lights dansar
Bild: C.Wunsch/YLE
Programmets fem olika delar:
- Discodans från Gymnastikföreningen Nordan i Karleby, koreograf Jenny Jansson.
- Latino, modifierad version av massprogrammet från Gymnastikfesten i Jakobstad 2012, öppen för alla. Koreograf Annika Stenhäll Lill.
- Dansant gymnastik. Öppen för alla intresserade, koreograf Nina Hållfast.
- Redskapsgymnastik och pyramider. Koreograf Pamela Skytte.
- Showdans med Lappfjärds Gymnastikförening och dansgruppen Illusion. Koreografi gjord av dansgruppen Illusion.
Jannike Sarin och Lotta Åström koordinerar Norra Kvarten
Jannike och Lotta är hemma från Karleby. Båda har varit med i gymnastiken sen de var små. Det blev truppgymnastik under lågstadietiden och senare blev det dans. Även redskapsgymnastik är bekant.
De har varit aktiva i hemföreningen Nordan hela tiden fram tills studierna, då det blev en liten paus. Båda har även fungerat som ledare i föreningen under många år, både för stora och små gymnaster. Idag är Jannike ordförande i Nordan och Lotta fungerar som viceorförande.
Redskapsflickorna i Norra Kvarten
redskapsflickorna i Norra Kvarten uppträder
FSG:s uppvisningssektion tog kontakt i januari 2014 och undrade om de ville vara huvudkoordinatorer för Norra Kvarten. Till uppdraget hörde även att göra den gemensamma koreografin i slutet av programmet. Beslutet var inte svårt att göra, säger båda.
- Uppdraget har funnits i bakhuvudet hela tiden sedan vi fick uppgiften, säger Jannike. Att sprida glädje och ge alla i publiken ett leende på läpparna var det vi ville få fram, säger Lotta. Vi ville inte binda oss till norrsken i sig, utan tanken skulle synas i "ljuset från norr". Temat kom från Nordans tidigare disconummer, som hette just "Northern Lights".
Dicodansarna i Norra Kvarten
slutposé av dicodansgruppen
Bild: C.Wunsch/YLE
- Våren 2014 träffades vi med de övriga koreograferna, som nog hade större ansvar än oss koordinatorer. Vi gick igenom temat Northern Lights och bad koreograferna ha det i bakhuvudet när de tänker på kläder, musik och formationer.
- Även om vi gav temanamnet har koreograferna jobbat självständigt. Endast i ett program bad vi koreografen byta musik. Lotta och jag beslöt programmens ordningsföljd.
Jannike Sarin och Lotta Åström tränar Norra Kvartens avslutningsprogram
Lotta Åström och Jannike Sarin är huvudkoordinatorer för Northern Lights
Bild: C.Wunsch/YLE
- Vi känner varandra sedan länge så det var inget problem att jobba tillsammans. Vi har delat på ansvaret som det passat oss bäst och varit i kontakt med koreograferna lite enligt våra möjligheter. Vi hann båda föda barn under den här processen!
Koreograferna har åkt runt i Finland (Österbotten) och lärt ut programmen i föreningarna. Allt slutade i en avslutningsdans som vi gjort koreografin till. Där fick alla 186 gymnaster tacka publiken. Den hann de träna tre gånger alla tillsammans innan Gymnaestradan.
- Att få tacka publiken till avslutningsnumret var en mäktig och härlig upplevelse, säger Jannike.
Avslutningsprogrammet i Northern Lights
avslutningsdel av gymnastikprogrammet Northern Lights
Bild: C.Wunsch/YLE
- Det blev en rolig vecka, fastän väldigt intensiv. Vi har fått bra feedback för kvarten. Föreställningarna gick bra med tanke på att vi aldrig hann vara alla på plats innan Gymnaestradan. Det var faktiskt mäktigt att få uppträda på hemmaplan, publiken hejade även om läktarna inte alltid var fullsatta. Glädjen var det viktigaste och nu några veckor senare känns det som att vi inte kunde ha gjort något annorlunda. Små missar och tabbar förkommer alltid i såna här projekt, menar Lotta. Men när jag får tårar i ögonen då jag tänker tillbaka på stämningen som låg i luften då vi uppträdde, ja, då kan man nog få vara nöjd.
Dansant gymnastik i Norra Kvarten
dansant gymnastik
Bild: C.Wunsch/YLE
- Gymnaster lärde sig nya danser, fick många vänner, njöt av publiken och hade väldigt god sammanhållning. Redan första föreställningen gick fantastiskt bra med stor publik och kalla kårar hos alla deltagare, säger Lotta.
Största tacket går till koreograferna som gjorde så fina danser. Och till gymnasterna som deltog. Vilken vecka, vilket gäng!
Här ser du hela Norra Kvarten som uppträder med sitt program på Gymnaestradan, i Helsingfors 2015