![]()
På campingplatsen Ekudden i Lovisa kan man njuta av den romantiska stämningen i herrgårdsmiljö. Den fridfulla omgivningen och de kulturhistoriska byggnaderna lockar turister år efter år.
Gräsmattan är våt av regnet, vatten droppar ner från träden och det doftar sommar. Ett ljusblått hus med en enorm glasveranda möter mig och jag har svårt att tro att jag är på en campingplats.
Ungefär tio husvagnar står parkerade på gräsmattan som sträcker sig långt ut till stranden. Eftersom det just har slutat att regna är inte många av husvagnarnas invånare synliga. Den första människan jag stöter på är Leila Koivikko som är på väg för att hämta sin tidning.
Koivikko och hennes man har tillbringat sina somrar på campingplatsen sedan år 1997. I år anlände paret den 11 juni, och de kommer antagligen att stanna ända till den sista augusti. Koivikko är själv hemma från Lovisa, och tycker därför om att vistas i staden under somrarna.
– Jag har många släktingar och bekanta som bor här i området.
Fridfullt och vackert
Paret Koivikko är stationerade i Lahtis under resten av året, och åker hem till sin villa ungefär en gång i veckan för att sköta om hemmet och blommorna. Nu har paret en husvagn med ett tillhörande tält som de tillbringar sommaren i. Koivikko tycker om blommor och har försett också husvagnen och tältet med prunkande blommor.
Leila Koivikko och familjens husvagn.
Leila Koivikko.
Bild: Yle/Sofia Strömgård
Leila Koivikko berättar att bilen och husvagnen fört dem runt hela Finland. Paret har sett många finska sommarstäder och har också besökt Norge med sin husvagn. Men under de senaste åren har de stationerat sig i Lovisa. Men varför är då campingplatsen här så lockande? undrar reportern.
– Titta omkring dig, säger Koivikko och pekar mot den grönskande parken som närmast får en att tänka på en gammal herrgård.
Det är lugnt, fridfullt och vackert. Parken med sina grusgångar och alléer skapar en romantisk stämning tillsammans med de gammaldags trähusen som majestätiskt blickar ut över den stora gräsmattan.
– Stranden är nära och tidigare hade vi ett svanpar här. Storkar har vi också sett.
Camping är också dyrt
Om man som paret Koivikko brukar tillbringa sommaren på Ekudden, får man snabbt bekanta. Campinggästerna brukar ibland umgås tillsammans och till exempel spela bordsspel om vädret är dåligt.
Paret Koivikko brukar ofta promenera in till stan eller åka iväg på någon annan utfärd. Kotka, Borgå, Pernå och Langinkoski förtjänar ett besök på sommaren.
Parken är stor och vacker.
Lovisa camping.
Bild: Yle/Sofia Strömgård
Många tror kanske att camping är ett billigare alternativ än en sommarstuga.
– Alla tror att det är hemskt billigt, men så är det inte. Bensinen är ganska dyr nuförtiden.
Förutom bensinkostnaderna kostar det en hel del att bo på ett campingområde. Vanligtvis brukar det kosta mellan 30 och 35 euro per dygn plus elkostnader, säger Koivikko.
Hon tycker att husvagn är bättre än en husbil, och tältet i anslutning till vagnen ger mycket extra rum.
Vädret påverkar
Lovisa stad äger fastigheterna och tomten vid Ekudden och ansvarar också för att husen hålls i gott skick. Själva campingplatsen drivs av Jouni Vesanen.
Början av sommaren har inte varit någonting att hurra för.
– Vädret påverkar hur många kunder vi har här. I april och juni har det varit lugnt.
När vädret är dåligt brukar de flesta finländska camparna stanna bara en natt för att sedan åka vidare i hopp om sol och värme. De utländska turisterna stannar i regel längre eftersom de oftast planerat sin rutt på förhand.
– Ungefär trettio procent av våra kunder är utländska. Vi har en hel del stamkunder som kommer till Finland från Europa varje sommar.
Turisterna kommer från många olika länder, bland andra Tyskland, Holland, Storbritannien, Frankrike och de andra nordiska länderna. Turisterna är mest intresserade av kultur och historia, de gamla trähusen och fästningarna. Många vill höra mer om Ekudden historia, berättar Vesanen.
Långa anor
I början av 1800-talet fanns en brädgård, en tegelfabrik och andra små industrier i det närliggande området.
Personen bakom den vackra parken och empirehusen är konsuln och Lovisabon Alfred Björkstén (1829-1896). Björkstén lät bygga en villa vid namn Brädgården för att komma bort från staden och ut i den friska naturen.
Just nu inrymmer Villa Brädgården campingens reception. Det finns också ett hotell i den andra empirebyggnaden som heter Villa Björkstén. Det huset namngavs av Walter Björkstén 1917, efter att han köpt stället.
Just nu är hotellverksamheten den viktigaste inkomstkällan. Både finländska och utländska turister brukar övernatta ett par dagar i den gula villan med utsikt över parken.
Villa Björkstén.
Campingen i Lovisa.
Bild: Yle/Sofia Strömgård
Jouni Vesanen berättar att en äldre fransk herre en gång övernattade på hotellet. Mannen var en stor beundrare av kompositören Sibelius, och planerade att besöka alla viktiga ställen i Finland där Sibelius vistats.
– Efteråt fick jag veta att han var en världsberömd kapellmästare som dirigerade Sibelius.
Men det är inte alla som förstår att uppskatta de gamla empirehusen och den engelska parken. En del finländska turister tycker att man kunde riva ner de gamla husen och bygga nytt, och asfaltera gräsmattan.
– De utländska turisterna brukar stanna vid grinden. De förstår inte att man kan campa på ett kulturhistoriskt ställe.
Lovisa camping.
Bild: Yle/Sofia Strömgård
Många evenemang i Lovisa
Ritva Hämäläinen och hennes man har precis anlänt till campingplatsen på fredagseftermiddagen då reportern stöter på dem. De är från Borgå och brukar tillbringa varje sommar här.
– Förra sommaren var vi här i en månad. Här är så lugnt och vackert.
Paret brukar röra sig i olika städer med sin husvagn, men deras hemplats under sommaren är Ekudden.
– Vi åker till städer där det ordnas olika evenemang. I Lovisa händer det ganska mycket under sommaren. I Borgå ordnas det däremot ganska få evenemang, det förstår jag inte.
Turister är bra för ekonomin
Nöjda kunder är det bästa sättet att marknadsföra sig, berättar Jouni Vesanen.
– Vi hade en grupp holländska bloggare här för en tid sen, och efter det så dök en massa holländare upp här.
Med tanke på regionens ekonomi skulle det löna sig att satsa på att få turisterna att stanna längre i Lovisa. Det tillför mest pengar till stadens företagare, säger Vesanen.
– De som stannar en natt och fortsätter efter det lämnar inte mycket pengar kvar här.