![]()
Lovisanejdens sjöräddare behöver nya medlemmar, helst dubbelt så många som det finns i dagsläget. Man behöver inte kunna något särskilt från början, huvudsaken är att man trivs ute på sjön, säger ordförande Henry Littman.
Som sjöräddare har man jour en vecka i taget. Eftersom Lovisanejdens sjöräddare har 12 medlemmar som är utbildade och får vara med och rycka ut, blir det inte mycket överlopps tid att slå ihjäl.
– Vi vill ha mer medlemmar så att vi skulle kunna dejourera mer sällan och få mera fritid själva, säger ordförande Henry Littman.
Den optimala mängden sjöräddare vore mellan 20 och 24, säger Littman.
– Åtminstone dubbelt upp.
Uppdragen kommer oftast via sjöräddningscentralen i Helsingfors. I sådana situationer då sjöbevakarna inte hinner eller kan rycka ut, delegeras uppgifterna vidare till de frivilliga sjöräddarna. Det händer också att privatpersoner ringer direkt till sjöräddarna om de har problem.
Vanligt med motorproblem
Jari Ekström är styrelsemedlem och ansvarar också för utbildningen av nya sjöräddare. Han berättar att ett vanligt uppdrag för sjöräddarna är att hjälpa båtförare som råkat ut för tekniska problem. Ibland får de också hjälpa folk som har slut på bensin.
Lovisanejdens sjöräddare sköter i regel mindre olyckshändelser, och deltar bara i större utryckningar om de råkar vara ute på sjön just då en olycka sker.
I den stora båten ska tre personer finnas på plats vid en utryckning.
En sjöräddningsbåt.
Bild: Yle/Sofia Strömgård
För att bli en sjöräddare måste man inte kunna någonting särskilt. Man måste vara 18 år och kunna simma. Och sedan ska man förstås tycka om att vara ute till havs.
– Man ska nog vara en inbiten sjömänniska för att tycka om det här, säger Henry Littman.
Efter att man gått med i sjöräddarna måste man delta i olika utbildningstillfällen. Då lär man sig hantera ett rep, knyta knopar och grunderna i första hjälpen.
– Ett år efter att man kommit med räknas man som en fullvärdig besättningsmedlem, säger Jari Ekström.
Snabba ryck vid utryckning
Sjöräddarna håller till i ett litet rött hus som flyter på en brygga fastspänd vid Tullbron i Lovisa. Till sitt förfogande har de en liten båt och en större båt.
– I den stora båten ska det vara minst tre personer i en utryckning, i den lilla två, säger Henry Littman.
Efter att sjöräddaren som har jour fått ett samtal från sjöräddningscentralen om en utryckning, har hen en timme på sig att kasta loss. Men hittills har Lovisanejdens sjöräddare klarat av att lämna hamnen på mindre än en halv timme.
Huset flyter på en brygga vid Tullbron i Lovisa.
Lovisanejdens sjöräddares hus.
Bild: Yle/Sofia Strömgård
I fjol hade sjöräddarna åtta regelrätta utryckningar. Tio gånger ryckte de ut i mindre allvarliga olyckor. Området som de rör sig på sträcker sig från Fagerö till Pellinge och Tirmo. Sedan kan det hända att de hamnar långt ut på havet, ända till Estland. Men det händer väldigt sällan.
Vid öppet vatten träffas sjöbevakarna en gång i veckan. En mycket viktig del av deras verksamhet är att öva och de gör de så gott som varje gång.
– Alltid när vi far ut på sjön övar vi någonting. Sen övervakar vi att ingenting händer ute på sjön, om någon faller i vattnet så hjälper vi förstås till, säger Jari Ekström.
Vädret påverkar
Hittills har sommaren förlöpt utan utryckningar, och till och med midsommaren var lugn. Men när folk får semester och vädret blir varamare brukar aktiviteten ute till havs bli livligare. Speciellt veckosluten för med sig uppgifter för sjöräddarna.
Jari Ekström anser att gemenskapen i gänget är fin och att sjöräddarna har roligt tillsammans. Att få vara ute på sjön är också någonting som han uppskattar mycket.
Men viktigast är förstås att man kan vara till nytta och hjälpa till.
– Känslan av att hjälpa människor i nöd driver en framåt, säger Henry Littman.