Quantcast
Channel: Strömsö | svenska.yle.fi
Viewing all 3437 articles
Browse latest View live

Pirunpaskaviina botar alla krämpor

$
0
0

Kloka gummor hade mångahanda knep och huskurer som kom väl tillpass när folk och fä drabbades av olika krämpor – kåda i brännvin, s.k. pirunpaskaviina, var bra mot det mesta, skriver Patricia Bruun i boken Medicin, mat och magi – om örter, trädgårdar och kloka gummor (2014).

Boken är utgiven av Sagalunds museum och Nådendals museum i samarbete med Westers trädgård i Kimito och fokuserar på örter och medicinalväxter, historia och folktro.

I boken skriver Patricia Bruun också om ett antal kloka gummor, som Grönkullamor, Koppar-Rika och Ingmanskan, som båda var födda i mitten av 1800-talet och var verksamma en bra bit in på 1900-talet. Kvinnorna var barnmorskor som också botade sjuka med hjälp av olika örtbaserade huskurer och tinkturer.

Pärmbilden till "Medicin, mat och magi"
Pärmbilden till "Medicin, mat och magi" Bild: Sagalunds museum, Nådendals klosterträdgård, Westers trädgård

- Medikamenten användes för alla olika ändmål: som vätskedrivande, som smärtstillande, som lugnande, som uppiggande, som menstruationshämmande, för att öka eller för att minska den sexuella lusten, konstaterar Patricia Bruun.

Det fanns en viss rädsla för dessa gummor som hade en enorm nedärvd och också förvärvad kunskap om örtmedicinering:

- Man ansåg att gummorna hade övernaturliga krafter, och att de var kunniga i trolldom. När man satte igång med medicinering brukade gummorna också komma med besvärjelser för att skrämma bort onda andar som ansågs vara orsaken till sjukdomen, noterar Patricia Bruun.

Gummornas botade inte bara människor utan det var lika viktigt att bota husdjuren och boskapen eftersom en familjs utkomst och näring kunde vara beroende av en ko eller en häst.

Bävergäll en eftertraktad ingrediens

Nådendals birgittinerkloster var verksamt från 1438 till och med 1591, och i klosterträdgården odlade man mångahanda örter för medicintillverkning. Bland klostrets efterlämnade skrifter har man också hittat den äldsta kända skriften på svenska om mediciner, nämligen ”Nådendals klosters läke- och örtabok” - en guldgruva för kultur- och medicinhistoriskt intresserade.

Modell av klostret i Nådendal. Bild: Yle/Lotta Sundström

Klostren var föregångare för odling av såväl örter som andra grödor, och så småningom spreds kunskapen om och intresset för odling också utanför klostermurarna.

I Medicin, mat och magi – om örter, trädgårdar och kloka gummor kan man få många handfasta råd för hur man botar olika åkommor, bett och sår – många råd är plockade ur ”Nådendals klosters läke- och örtabok” och i olika handlingar som man hittat i såväl Sagalunds som Nådendals museiarkiv.

- Ofta var medicinkuren en kombination av örter och andra element som blod, modersmjölk, fett – och bävergäll som var en vanlig ingrediens i olika blandningar. Bävergäll är ett ämne som man utvann ur bäverns analkörtlar, berättar Patricia Bruun. Bävergäll sades bl.a. hjälpa mot huvudvärk förorsakad av kyla.

Sagalunds museum
Sagalunds museum i Kimito. Sagalunds museum Bild: Wikimedia Commons

Pirunpaskaviina, kåda i brännvin, var en universalmedicin som användes i hög grad för att bota det mesta, och enligt Patricia Bruun har man flitigt använt brännvin i medicinskt syfte, bl.a. för att påbörja rening efter en förlossning, lokalt på sår och kanske man också mådde bra av att ta sig en liten sup om man kände sig krasslig.

Förutom alkohol använde man sig av avföring för att läka sår: ”paskaa päälle” på större sår och ”pissaa päälle” på mindre sår.

Mot ormbett kunde man använda kodynga, liksom rå fisk i kombination med djurfett och en rostig spik.

Än i dag är det allmänt känt att t.ex. groblad läker sår. År 2012 gjorde Sveriges landbruksinstitut en undersökning som visar att groblad försnabbar läkningsprocessen och minskar risken för inflammation.

Kåda är också en ingrediens som nämns i olika skrifter, och enligt Patricia Bruun använder man sig också i dagens sjukvård av olika kådabaserade preparat för att läka långvariga sår.

Westers trädgård
Westers trädgård i sin prydno. Westers trädgård Bild: Yle/Lotta Sundström

Blomkål mot huvudvärk

Enligt signaturläran som var populär på medeltiden avgjorde växternas form, färg och doft vad de skulle användas till, och utgångspunkten var att allt kunde användas. Det var Gud som gav ledtrådarna.

Huvudvärk och sjukdomar i hjärnan botades t.ex. med blomkål och växter med hjärtformade blad användes mot hjärtsjukdomar. I alrunans rot tyckte man sig kunna skönja bilden av en människofigur och således var det bra att bära alrunan som en amulett som skydd mot alla mänskliga krämpor och all slags trolldom.


Rhododendronparken blommar för fullt

$
0
0

Knopparna spricker till ljudet av mobilkameror i rhododendronparken. Nu når blomsterprakten sin höjd för i år.

Helsingforsare och turister vandrar varje år i juni till rhododendronparken i Haga. Bland tusentals alprosor finns det mycket att se.

rhododendronknoppar i Haga i Helsingfors
Nu lönar det sig att besöka rhododendronparken, knoppar öppnar sig varje dag. rhododendronknoppar i Haga i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan
Satu Tegel jobbar på Byggnadskontoret i Helsingfors
Satu Tegel önskar att besökarna också skulle njuta av den inhemska växten skvattram som växer mitt i parken. Skvattram eller getpors hör till samma släkt som rhododendron, och trivs i kärrmarker. Satu Tegel jobbar på Byggnadskontoret i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan

Genom parken går en kraftlinje, stora elstolpar höjer sig över ett doftande fält av skvattram. Norr om kraftlinjen växer azalean i gula och orange toner, söder om linjen höjer sig lila och vit rhododendron.

- Rhododendron och azalea växer på olika sidor av parken, och vi önskar att besökarna skulle förstå att ta sig till azaleadelen, säger Satu Tegel på Byggnadskontorets planeringsbyrå.

rhododendron i Haga i Helsingfors
För den fotograferingsintresserade är rhododendronparken i Haga ett Shangri-La. rhododendron i Haga i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det prasslar mellan buskarna av besökare som sakta tar sig fram längs gångarna och med stora "åh" och "ah" beundrar blomsterprakten.

- I år har vi inte ännu nått toppen när det gäller besökarmängder, men under veckoslutet väntar vi oss en verklig rusning för då kommer blomningen att nå sin topp. Under några veckor i juni kommer tiotusentals människor till parken. Det är tystare under resten av året, säger Satu Tegel som är planeringsexpert vid Byggnadskontoret.

Vasabon Benita Nordgren besökte rhododendronparken i Helsingfors i juni 2015
Vasabon Benita Nordgren tycker särskilt mycket om vit rhododendron. Vasabon Benita Nordgren besökte rhododendronparken i Helsingfors i juni 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan

Benita Nordgren från Vasa besökte parken för andra gången.

- Jag tycker den är helt fantastisk. Vi har varit här en gång tidigare också, här finns det alltid något nytt att se, säger Benita Nordgren.

rhododendron i Haga i Helsingfors
De äldsta rhododendronbuskarna är planterade 1975, och vid fyrtio års ålder höjer de sig högt över besökarnas huvud. rhododendron i Haga i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan
rhododendron i Haga i Helsingfors
Det är lätt att se blommorna i rhododendronparken. Besökarna kan gå längs trägångar och se på blommorna uppifrån från särskilda plattformar. rhododendron i Haga i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan
Azalea i rhododendronparken i Haga
Norr om kraftledningen växer azaleorna. Den här delen av parken grundades 1996. Azalea i rhododendronparken i Haga Bild: Yle/Helena von Alfthan
Azaleor i rhododendronparken i Haga
Runt 1500 azaleor växer i rhododendronparken. De fäller sina löv till vintern och blommorna lyser i gula, röda och orange toner. Azaleor i rhododendronparken i Haga Bild: Yle/Helena von Alfthan

Våra bästa fiskrecept

$
0
0

Stå inte med oroad blick när du klubbat gäddan eller tömt näten på mört och braxen. Här ger vi våra bästa tips på rätter du kan tillreda av fisk, t ex Fiskarens gratäng som lagas på vilken vit fisk som helst. Se receptet längre ner under Gös.

Fiskbuljong:

Ta vara på skrovet efter att fisken är rensad och koka en god fiskbuljong efter Tina Nordströms recept.

Abborre:

Tom Bloms grillade abborrknyten med grönsaker.

Oliver Rowes saltinbakade abborre med citronsås och pilaffris.

Paul Svenssons skärgårdsgryta med abborre och kräftbuljong.

Michael Björklunds smörstekta abborrfiléer med dill och äggröra.

Braxen:

Paul Svenssons smörbakade braxen.

Flundra på sandbotten.
Flundra på sandbotten. Flundra på sandbotten. Bild: Yle/Public domain

Rosita Frimans marinerade braxen.

Flundra:

Niklas Ekstedts flundrafiléer med vit sås och recept för fiskbuljong.

Tina Nordströms ugnsbakade spätta med blomkål, svamp och rosmarin.

Gädda:

Paul Svenssons gädda med kantareller och västerbottenost.

Michael Björklunds improviserade fiskförrätter med gädda och mört.

Elisabeth Morney besökte Valsörarna där Anita Storm bjöd på tapasbricka á la Kvarken med gädda, id och gärsrom.

Harriet Strandvik (Brunila) marinerar gäddfiléer i lime.

Johannes Johanssons smörstekta gädda över öppen eld.

Gös:

Sara Begners peruanska ceviche på gös.

Paul Svensson och Jim Björni lagar en finare variant av den brittiska klassikern fish & chips av gös.

Michael Björklunds recept på Fiskarens gratäng med gös, men som kan lagas med vilken vit fisk som helst.

Manu Torchio gästade Efter nio och lagade mexikanska tacos på gös med två salsor. Programledarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström fick dessutom lära hur mexikaner dricker tequila på riktigt.

Id:

Paul Svensson och Jonathan Granbacka tar sig an s k skräpfisk och lagar franska fiskbullar av id.

Lax:

Fartygskocken German Zamudio lagar lax i paket, en mycket enkel och god sommarrätt.

Paul och Camilla gör nordisk sashimi med videoklipp, tips och beskrivningar från tv-programmet samt receptet på nordisk sashimi på rå lax och frysgravad sik med hemlagad svampsoja och färsk pepparrot.

Kenneth Nars röker lax i köket med alspån och aluminiumfolie.

Mört:

Paul Svensson och Jonathan Granbacka tar sig an s k skräpfisk och lagar gravad mört med Nobis dressing.

Louise Merùs recept på mörtmoussedipp med rotsakschips.

Michael Björklund och Matias Jungar lagar god mat av mört: en mört- och skaldjurskaka, mörtfärsbiffar och helstekt mört.

Sik:

Paul Svensson och Matias Jungar röker sik i rökpåse och gör en matig och läcker blomkålssallad med rökt sik och äpple.

A.W. Yrjänä från bandet CMX besökte Strömsö och lagade vodka-gravad sik på mörkt bröd.

Kenneths Nars snabbgravade sikcarpaccio.

Sill & Strömming:

Recept på vorschmack med sill ur Finlandssvenska kokboken.

Cateringkocken Peter Walchs recept på röra med böckling, sill och sikrom.

Tina Nordströms grundrecept på sill inlagd i ättikslag av vilket du enkelt gör curry- och äpplesill, vitlökssill och senapssill.

Recept till Paul Svenssons sillburk.

Torsk & Sej:

Sara Begners fiskpinnar och nudlar med grönsaker och ingefära.

Niklas Ekstedts fisksoppa med kokt potatis.

Receptet på svampfylld sej med grönpepparssås med potatis- och spenatrulle. Rätten fanns på restaurang Fonds meny i Göteborg när Michael Björklund jobbade där för länge sedan.

Koka fisk i diskmaskinen

$
0
0

Fisk kan kokas i diskmaskinen. Med bra isolering i aluminiumfolie uppnår fisken önskad temperatur och blir saftig och god.

I Kvanthopps och Mat och Fritids experimentella matstudio kokade vi tre fiskfiléer av gös, gädda och lax i en diskmaskin.

Gös- och gäddfiléerna vägde ca 130 gram styck, laxfilén dryga 200 gram.

Filéerna lindades in i dubbelt lager med aluminiumfolie och lades på diskmaskinens övre hylla. De kokades i 65 grader varmt vatten med ett standardprogram utan diskmedel.

Programmet räckte knappa två timmar, varefter fisken fick svalna i maskinen i ca en halv timme. Fisken hade kokats av det varma vattnet, men huvudsakligen av den varma ångan i slutet av diskprogrammet. Diskvatten hade inte trängt in i paketen.

Lax i diskmaskin
Lax i diskmaskin Lax i diskmaskin Bild: Yle/Public domain

Rätt innertemperatur

Utgångstemperaturen för samtliga filéer var under 10 grader. Gös- och gäddfiléerna var färska, medan laxen hade legat i frysen några dygn och tinats över natten i kylskåp innan tillredningen.

Flera kokboksförfattare håller på att innertemperaturen för tillredd fisk bör ligga på mellan 42 och 52 grader. Innertemperaturen i samtliga fiskar låg inom detta intervall.

Gösfilén, som var tunnast av de tre, var något överkokt, men inte torr. Gäddfilén var perfekt kokt i mitten, men något hård längs med sidorna. Laxfilén var störst och tjockast, perfekt kokt, saftig och god.

Receptets ursprung och spridning

Enligt Alaskas fiske- och viltvårdsmyndighet publicerades receptet för första gången i kokboken Bear soup & salmon mousse: a cookbook of the Alaska Department of Fish & Game 1970. Redaktören och poeten Sheila Nickerson från Juneau är nämnd som receptets skapare.

Skådespelaren Vincent Price
Skådespelaren Vincent Price Skådespelaren Vincent Price Bild: Yle/Public domain

Skådespelaren Vincent Price presenterade lax i diskmaskin som gäst i Johnny Carsons The Tonight Show 1975. Han kallade den för en rätt som vilken dumbom som helst kan laga. Den kanadensiska kocken Bob Blumer lagade lax i diskmaskin i sin egen tv-serie The Surreal Gourmet 2002. Under 2000-talet har variationer av receptet förekommit i olika tidskrifter och tv-program, med bl a dillsås eller ängssyra till.

Sous vide

Tekniken med att koka fisk i diskmaskinen påminner om metoden att koka ingredienser vacuumförpackade på låg temperatur i vattenbad. Skillnaderna är trots allt att fiskfiléerna inte var vacuumförpackade, så denna metod kan möjligen kallas ångkokt, men inte sous vide.

Hade vi kokat filéerna sous vide, hade gös- och gäddfiléerna som var mellan 5 och 10 mm tjocka behövt koka 30-35 minuter i ett vattenbad på 60 grader. Hade vi kokat laxen på samma sätt hade filén som var ca 25 mm tjock behövt koka 1,5 timme i ett vattenbad med samma temperatur.

Läs dessa följande guider om sous vide om tekniken är främmande eller intresserar: Den svenska bloggen Matrum.se om sous vide hemma, Chefsteps lättlästa guide eller Douglas Baldwins tekniskt och vetenskapligt utförliga hemsida på engelska eller Olli Jarvas finska översättning och sammanfattning av Baldwins hemsida.

Tomater och allsång tar över Senatstorget

$
0
0

Senatstorget i Helsingfors fylls av mat, mode och sång från Österbotten under tre hektiska junidagar. Popup Österbotten ska charma Helsingforsarna med allt det bästa landskapet har att erbjuda.

tygkassar till salu på popup österbotten i juni 2015
Modern design baserad på gamla mönster. Hantverk och mode syns på Senatstorget under Popup Österbotten. tygkassar till salu på popup österbotten i juni 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan

På torsdag morgon när Popup Österbotten öppnar för allmänheten plockar försäljarna raskt fram tomater, limpor och fisk.

- Här finns den kända Malaxlimpan till försäljning. Fiskprodukter och lokal mat har blivit alltmer populära, det märker vi också här. Hantverket är starkt på kommande och jag tycker det är trevligt att här finns många företag som sysslar med design och mode, säger Ulf Grindgärs på Österbottens förbund.

Popup Österbotten fyller Senatstorget i juni 2015
Johanna Stenback är programproducent och Ulf Grindgärs sitter i styrgruppen för Popup Österbotten. Popup Österbotten fyller Senatstorget i juni 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan

Popup Österbotten ska överbrygga det mentala avståndet mellan Österbotten och Helsingfors. Programproducent Johanna Stenback flyttade från Nyland till Österbotten full av farhågor, men nu trivs hon som fisken i vattnet.

- I Vasa där jag bor upplever jag att det är väldigt högt i tak. Jag har väldigt mycket frihet att tänka kreativt. Det finns inte så mycket konkurrens och inte en massa förutfattade tankar på hur man ska agera, speciellt inom kulturen och musiken. Man tar in influenser från många olika håll, säger Johanna Stenback på Expo Österbotten.

Popup Österbotten fyller Senatstorget i juni 2015
Tomater i alla former finns att få på Senatstorget under Popup Österbotten. Popup Österbotten fyller Senatstorget i juni 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan

Under Popup Österbotten blir det mycket musik, både från stora scenen på Senatstorget och på andra håll i Helsingfors. Det är allt från humorgruppen KAJ till Närpes skolmusikkår som får Helsingfors att runga.

Radio Vega har också en egen container på Senatstorget. Popup Österbotten kommer att hålla öppet torsdag, fredag och lördag från morgon till kväll.

Midsommarstång eller majstång?

$
0
0

Att resa midsommarstång eller majstång, som den kallas i andra delar av Europa, är en tradition som vi idag kopplar samman med midsommarfirandet, speciellt på Åland och i Sverige.

Midsommarstången (Majstången) har troligen sitt ursprung i de germanska länderna. Man reste majstänger vid olika festliga tillfällen. I Tyskland kan man ännu idag se små majstänger fästade vid taknocken på nybyggen då man firar taklagsöl.

Att fira sommarsolstånd - en gammal tradition

Traditionen med att resa lövade stänger och löva sina hem har långa anor. Vi kan gå tillbaka ända till hednatiden då både sommarsolstånd och vintersolstånd var stora högtider.

Ordet majstång kommer från maja som betyder att löva. Maja har alltså inget att göra med månaden maj. I övriga Finland, förutom på Åland, lever traditionen att ”löva” inför midsommarhelgen kvar. Två färska, fina björkar placerade på bägge sidor om trappan hör till den österbottniska midsommaren.

Midsommarstången kom till Sverige under 1600-talet och spreds sig därifrån till Åland. Utseendet på midsommarstången förändrades genom tiderna och t.ex. på Åland har varje kommun sin egen variant.

Skrock och folktro

Sommarsolståndet är förknippat med mycket magi och vidskepelse. Till gammal folktro hör seden att under midsommarnatten samla sju olika sorters blomster, binda dem till en bukett och placera under huvudkudden – allt under tystnad. För att i drömmen få se sin tillkommande.

Enligt en annan, mindre känd skröna, får man hälsa och välmående det kommande året genom att rulla sig naken i daggvått gräs under midsommarnatten.

Blommor och björklöv hör ihop med vårt midsommarfirande. Det blir ingen riktig midsommar utan åtminstone en vas med vilda blommor tillsammans med lite björklöv.

Blir man riktigt midsommarinspirerad ska man naturligtvis samla ihop släkt och vänner och resa en alldeles egenhändigt designad midsommarstång, precis som vi gjorde på Strömsö.

Jeanskjol och väska av ett par gamla jeans

$
0
0

Många klipper benen av jeansen till sommaren för att få gå i jeansshorts och bara ben i värmen. Här är ett tips på vad du kan göra med tyget som blir över.

Återanvänd byxbenen och sy en väska av dem. Shortsen går lätt att göra om till en kjol med den här beskrivningen.

Slutresultatet är förstås beroende av hurudana jeans man utgår ifrån. Kjolens utformning kan varieras i det oändliga - vill man ha en vidare kjol syr man i fler kilar och vill man ha en snäv pennkjol så syr man ihop benen istället för att lägga in en kil.

Längden kan man förstås också variera. Man kan använda flera par jeans och sy en lång kjol eller göra olika sorters volanger. Kombinera gärna med andra material och sy på fransar, spetsar eller andra tyger.

Likaså kan man variera väskans storlek beroende på hur vida jeansen varit. Vill du ha en större väska är det bara att sy ihop flera byxben.

Till väskorna har jag återanvänt läderbälten som jag köpt på loppis och klippt till i passlig längd.

Här kommer beskrivning på hur du gör de enklaste modellerna av både väska och kjol, som på bilden ovan.

Du behöver:

Ett par gamla jeans
Ett gammalt bälte
Symaskin
Sax

Jeans
Jeans Bild: Yle/Lee Esselström

Så här görs kjolen

1. Klipp av benen på byxorna till önskad längd, t ex strax ovanför knäet.

2. Klipp upp grensömmen och klipp bort sömmarna där.

3. Klipp upp ena sidsömmen på det ena bortklippta benet. Korta av till lämplig längd så att den passar som utfyllnad mellan benen på shortsdelen.

4. Lägg den extra tygbiten i mitten mellan benen, låt den gå under de uppklippta kanterna och nåla fast.

5. Sy fast med sicksack längs kanterna (använd en tråd som är så nära jeanstyget som möjligt).

6. Klipp bort extra tyg från insidan och jämna till nedre kanten.

7. Gör en likadan utfyllnadskil på baksidan.

8. Prova kjolen. Behövs mer vidd kan du klippa upp i sidorna och lägga i fler kilar. Kontrollera kjolens längd och skarva i tyg om du vill ha den längre eller klipp av den om du vill ha den kortare.

9. Avsluta med den fåll du vill ha. Här har jag använt den näst enklaste varianten och sicksackat längs kanten. Du kan också lämna den rå så att den fransas precis som på ett par jeansshorts eller så kantar du på annat sätt.

jeansväskor
jeansväskor Bild: Yle/Lee Esselström

Så här görs väskan

1. Klipp till önskad längd av det extra benet som ännu inte använts. Nedre benfållen sparas så att den blir öppningen på väskan. Längden anpassas efter byxbenets bredd. Prova rulla ner övre kanten några varv och räkna med 3-5 cm för botten och så ser du hur stor "mittendelen" ska vara. På de ljusa smala jeansen klippte jag av vid ca 25 cm.Det blir en liten väska passlig som handväska eller bältesväska.

2. Klipp till en remsa av någon annan spillbit. Remsan bör vara 4 cm bred men längden varierar beroende på hur breda hylsor du vill ha (kontrollera brädden med bältet du vill använda). Klipp gärna minst 4 x 12 cm.

3. Vik nu in långsidorna på remsan jämnt mot mitten från båda sidorna och sedan en gång på mitten.

4. Sy en söm längs kanten så att vikningen hålls ihop.

5. Sy en söm längs kanten på den andra sidan för att det ska se snyggt ut.

6. Mät på byxbenet hur stora hylsor du vill ha (kontrollera med bältet du tänker använda så att det passar) och klipp till två stycken i passlig längd.

7. Nåla fast hylsorna där du vill ha dem. På den lilla väskan satte jag dem ca 7cm från byxbenets klippta kant.

8. Sicksacka fast hylsorna i vardera kortsidan. En på vardera sida av byxbensbiten.

9. Sväng till avigan.

10. Sy nu fast botten på väskan (den klippta kanten) Först med raksöm och sedan med sicksack.

11. Vik bottensömmen mot sidsömmen så att du kan nåla av hörnen. Eftersom jeans ofta har mer tyg på framsidan än baksidan så kommer inte båda sömmarna att komma exakt mot varandra men forma en snygg boten på det här viset och nåla av båda hörnen.

12. Beroende på hur stort ben du startat med kan du bestämma botten på din väska men från toppen av hörnet ca 2-4 cm är bra. Sy av med raksöm där du nålat att du vill ha sömmen. Sy båda hörnen likadant.

13. Sväng till rätan. Trä i bältet du vill använda och vira ner öppningen några varv och klipp av bältet på passligt ställe. Tänk på att du enkelt kan förstora väskan genom att inte rulla ner så många varv så lämna gärna lite längd på bältet så att du kan variera väskans storlek enligt behov. Gör nya hål i bältet om det behövs.

En mur av stenar och en arbetsyta i betong

$
0
0

Att plocka och rada stenar till en stenmur är ett tillfredsställande arbete. Muren växer långsamt fram och resultat av arbetet syns tydligt och känns bestående.

Stenmurar eller stengärdsgårdar, som de kallas, hade från början en dubbelfunktion, dels skulle åkermark brytas och stenarna skulle plockas bort ur åkern och dels blev stenmurarna gärden för boskap. Det är någonting fint med stenmurar och många gamla murar finns fortfarande kvar i landskapet.

Att göra en egen stenmur:

  • Det är viktigt att ha en bra och stabil grund, stenmuren blir tung.
  • Rada stora stenar i botten och längs sidorna för att få en bra bas.
  • Rada sidorna på muren raka och fina. Ett bra tips är att rada in större stenar mellan varven som sträcker sig långt in i muren och binder ihop.
  • Fyll muren med sten.

Betongytan:

  • Jämna till murens övre del med sand och grus för att inte betongen skall rinna in i muren.
  • Gör en gjutform av t.ex. kryssfaner.
  • Forma en polyuretanskiva så att den ligger tätt mot stenarna på insidan av fanerformen.
  • Blöt upp sand och täta ytterligare kanterna med den.
  • Armera med t.ex. 6 mm armeringsjärn.
  • Blanda betong och häll i formen. Jag använde grövre betong i bottnen och för att få en jämn yta använde jag finare betong till sist.
  • Låt torka några dagar. Ta bort formen och slipa av kanterna.





Fiskets dag 2015

$
0
0

Fiske var tema i Radio Vega under en dag. Se alla artiklar kring fiske och fisk med recept och tips vi samlat under dagen. Du kan fortfarande delta via #fisketsdag eller lordax.vega@yle.fi Skicka oss bild på din största fångst i sommar!

Fiske på dialekt

$
0
0

Fiske har varit och är av stor betydelse på många håll i Svenskfinland. Därför finns det också en hel del dialektord om fiske.

Viveca Rabb är dialektforskare vid Åbo Akademi. Hon har forskat speciellt inom finlandssvenska dialekter. För tillfället jobbar hon med en dialektordbok för de olika byarna i Kvevlax i Österbotten.

- I viss mån kan det finnas dialekter med flera ord för samma sak, konstaterar Rabb. För att ta ett exempel så kan man nämna att i Korsholm och Kvevlax, som Rabb är expert på, finns det två ord för braxen. Braaxnan, som är den vanliga fisken, och brikuna, som i sin tur syftar på branxnar i mindre storlek. Överlag så beror det här på att man fortfarande använder de små och de stora på olika sätt. Detta kan jämföras med Korpo, där braxnarnas huvuden har ett eget ord, glasuner. Detta eftersom äldre människor fortfarande äter den delen av fisken.

Här följer en ordlista med några fiskerelaterade ord på olika finlandssvenska dialekter.

Braxenryssja - Ryssja som används då man vill fånga braxnar.
Österbotten: Braaksnryscho
Västnyland: Braksnrysja
Östnyland: Braxenryssjå

Att fiska - Själva fiskeakten i sig.
Österbotten: Fisk, fisstjar
Västnyland: Fistja
Östnyland: Fiskjar, Ti fiska

Rensa strömming/Rensa fisk - Att ta ut inälvorna ur fisken.
Österbotten: Man jäilar strömjan men man rensar fiskan
Västnyland: Rensa ströming/ Rensa fiisk
Östnyland: Rens ströming/ Rens fisk
Åland: Gäla ur dem

Fiskrens - Det man tar ur fisken då man rensar den.
Österbotten: Fiskrääsor, fiskjäile,
Västnyland: Rääs
Östnyland: Fiskrääse, Fiskrensor, Fiskrääsår

Att meta - Att dra upp fisk med ett “vanligt” metspö.
Österbotten: Meit, meitar, Kast draaje
Västnyland: Att meita
Östnyland: Att meita, Ti meita

Lakryssja - Ryssja som används för att fånga lakar.
Österbotten: Lakaryscho, lakarysjo
Östnyland: Lakaryssjå

Långrev - Ett nät med tyngder i ändarna, regelbundet utplacerade, så att reven följer botten. Betesfiskar eller mask fästs i krokar i nätet.
Österbotten: Langreiv, Laangräjvin
Västnyland: Långreven
Östnyland: Langreiv, langliinån

Håv - Ett fiskeredskap som består av ett nät fastsatt i en hård ram.
Österbotten: Lippo, man lippar fisken ur vattnet
Västnyland: Hååv
Östnyland: hååvin, Hååv

Att ta fisken ur nätet - att lossa fisk ur ett fisknät.
Österbotten: löiser fisstjin, löis fiska ur näte
Östnyland: Ti taa fiskin från nete

Att pilka - Att på vintern borra ett hål i isen och fiska genom det.
Österbotten: pimpäl, pimplar, pimpla, ti pimppel
Östnyland: Ti pilka, ti pilk

Att konservera fiskarna med salt - Att lägga in fiskarna i en saltlag för att kunna bevara dem längre.
Österbotten: salttar fisstjin-man satte dom i en fisktiinon
Östnyland: säta fiskn i saltlaka

Nät för strömmingar - Ett nät avsett för fiske av strömming.
Österbotten: stjyöt, stjuöt
Västnyland: sköta
Östnyland: strömingsneit, Strömingsnet, ellär net för strömingar, sjöötå

Strömmingsryssja - En ryssja som används då man vill fånga strömming.
Österbotten: strömingsryscho
Västnyland: Strömingsrysja
Östnyland: Strömmingsryssjå

Vitja näten - Att tömma näten på fisk.
Österbotten: Viti netän, viti nete, vitchar neten
Västnyland: Vittja näten
Östnyland: vittja, Gaa'ijinun

Kommentera gärna och ge oss fler dialektala fisk- och fiskerelaterade ord.

Text: Alexander Beijar, Yles unga sommarmedarbetare på Svenska Yle

Fiskestory 1: "Numera köper man mask på burk"

$
0
0

"Nuförtiden köper man mask på burk och för det mesta blir det fråga om bottenmete på sik."

"Liten krok med mask och blytyngd slängs ut med kastspö ca 20 m från land på en sydlig sandstrand. Och sen väntar man i solskenet. Och kanske tar sig en hutt.

Fiskefångst i ämbar på brygga
Fiskefångst i ämbar på brygga Bild: Yle

Fisket tar slut kring morsdag då vattentemperaturen går över 8 grader. Våren har varit lång och kall så fångsten har varit hygglig. Men nu är det slut så man får övergå till att pilka strömmig.

Sikrekordet ligger på 1,4 kg och strömming ca 0,4 kg. Men så stora strömmingar blir nog måsmat. Både sik och strömming är god matfisk så man behöver inte klaga."

Bidra med dina fiskehistorier

Delta också i vår fisktävling på Svenska Yle. Största fisken i olika arter, ett vittne och en bild!

Skicka in dina tävlingsbidrag till lordax.vega@yle.fi gärna med kontaktuppgifter. Var med i ett av Svenskfinlands största fiskeevenemang, Fiskets dag den 13 juni i Radio Vega och på svenska.yle.fi!

Fiskestory 2: Dimman överraskade fiskarna

$
0
0

Medan strömmingsskötarna sattes ut utanför Borgå överraskades tre generationer av en tjock dimma.

En gång för länge sen var vi med min farfar och pappa och satte ut strömmingsskötarna utanför Skvättbådan. Det var i augusti efter Larsmäss, då kunde man börja fiska och salta in för våra kunder i Helsingfors.

Allt nog, en svag dyning kom in från sydost, annars var det alldeles bleke. Vi gjorde som vi brukade, 5 skötar sattes ut. Under tiden som båten sakta drev så att skötarna kom i sjön kom en tjock dimma och överraskade oss. Inga kompasser hade vi med oss men när skötarna var i sjön var sikten lika med noll.

Farfar sa att ditåt måst vi köra och pappa sa att nej ditåt ska vi. Gubbarna kom till sist överens om att något mitt emellan måste vi pröva. Efter en färd som kändes som en evighet syntes äntligen land. Ingen kände igen ön förrän vi hade stigit iland och då märkte vi att vi var norr på Sandön.

När man ser på sjökortet måste man förvåna sig att vi inte kört på grund med vår ganska stora inombordsbåt. Om vi hade kört dit farfar ville, hade vi hamnat i den tidens Leningrad och om vi kört dit pappa ville, hade vi kommit rätt. Men nog kom vi fram sent om sider nu också.

Och hur gick det med fångsten, nog fick vi ett par pund och så satt hela familjen och rensade och saltade hela följande dag. Det här hände sig i slutet av 1940-talet.

- Karl-Erik Liljeström

Bidra med dina fiskehistorier

Delta också i vår fisktävling på Svenska Yle. Största fisken i olika arter, ett vittne och en bild!

Skicka in dina tävlingsbidrag till lordax.vega@yle.fi gärna med kontaktuppgifter. Var med i ett av Svenskfinlands största fiskeevenemang, Fiskets dag den 13 juni i Radio Vega och på svenska.yle.fi!

Fiskestory 3: Katten hämtade hem fisken

$
0
0

Vem hade lämnat en hög med abborrar på trappan, undrade en familj i Kristinestad.

För några år sedan en torr och varm sommar kom vi hem och fann många små abborrar på trappan. Vi förstod inte detta, men så kom vår katt hem med en fisk i munnen!

Vi bor nära Härkmeri ån och vi följde efter katten när hon gick tillbaka till ån. Katten gick i ån och balanserade på stenarna och fångade fisk med tassarna och gick tillbaka hem med fisken.

- Agneta Fransholm-Nordman

Bidra med dina fiskehistorier

Delta också i vår fisktävling på Svenska Yle. Största fisken i olika arter, ett vittne och en bild!

Skicka in dina tävlingsbidrag till lordax.vega@yle.fi gärna med kontaktuppgifter. Var med i ett av Svenskfinlands största fiskeevenemang, Fiskets dag den 13 juni i Radio Vega och på svenska.yle.fi!

Fiskestory 4: Gammelgäddan fastnade i nätet

$
0
0

En 20 kilos baddare drogs upp i Pargas på 70-talet.

Jag vill gärna berätta om en gädda som fångades i nät - fastnade med tänderna - i Pargas, Lielax år 1978, 9 maj.

Med stor möda fick vi den i båten. Den vägde 20 kilo (!) och var 110 cm lång (på bilden är min son till vänster just lika lång), dessutom innehöll den 2,5 kg rom.

Tyvärr anmälde vi den aldrig till nån som kunde ha registrerat den mera officiellt. Men bilderna talar för sig.

Huvudet torkades och ett tag hade vi den på vår vägg på terrassen i Garsböle (byn heter så). Min man installerade små lampor och ögonen lyste... rätt kusligt.

Bilden med barnen är alltså från 1978 men bilden av gäddhuvudet är nyss tagen på balkongen i Hagalund.

- Birgitta Rautalin med barnen Mikael och Heidi

Bidra med dina fiskehistorier

Delta också i vår fisktävling på Svenska Yle. Största fisken i olika arter, ett vittne och en bild!

Skicka in dina tävlingsbidrag till lordax.vega@yle.fi gärna med kontaktuppgifter. Var med i ett av Svenskfinlands största fiskeevenemang, Fiskets dag den 13 juni i Radio Vega och på svenska.yle.fi!

Så lyckas du med fisken på grillen

$
0
0

Att grilla fisk hör inte till de lättaste maträtterna man kan tillreda. Med kocken Mats Sabels tips undviker du i alla fall de värsta fallgroparna.

Alla fiskar är inte lämpade att lägga direkt på grillen, de gamla knepen som att lägga fisken i folie eller tidningspapper fungerar bra.

– De godaste fiskarna att grilla är de som är feta och köttiga som röding, lax och marulk. Gös blir också god på grillen. Abborren smörsteker jag hellre, berättar kocken och krögaren Mats Sabel.

Fisk klar för grillen.
Fisk klar för grillen. Bild: Yle/Rolf Granqvist

Lägg hellre en hel fisk på grillen än en tunn filé. Grilla på skinnsidan och dra av skinnet efteråt – eller ät det om du gillar den lite brända smaken.

Laxbit och hälleflundra steks igenom snabbt så det är varmt galler och högsta värme på glöden som gäller, det handlar egentligen bara om att få en fin grillyta på fisken, snabbt på och snabbt av.

Det är lätt att det blir grillen som får laxränder istället för att laxen får grillränder. Torka noga av fisken innan du lägger den på gallret, pensla eventuellt med lite, lite olja. Du kan också klappa in torra kryddor och flingsalt – så får fisken lite skydd.

Grillad fisk.
Grillad fisk. Bild: Yle/Rolf Granqvist

Hoppa över marinaden. Syran i marinaden startar tillagningen av fisken så du får svårt att hinna med. Godast är att grilla fisken som den är eller att klappa in en torr kryddblandning.

– Grillsmaken är så speciell i sig att jag tycker att det är godast med bara pressad citron till eller kanske en gremolata, säger Mats Sabel.

Grillad lax.
Grillad lax. Bild: Yle/Rolf Granqvist

Om du har tillgång till enris och har en grill med lock kan du enrisröka lax – det blir jättegott. När glöden börjar falna lägg i enriskvistar i grillen. Salta en hel laxsida ordentligt, lägg på gallret och sätt på locket.


Flugbindning som hobby

$
0
0

Bengt Jansén älskar att flugfiska, men han tycker också om att binda sina egna flugor. På fiskets dag visade han hur man gör den bästa flugan.

I direktsändning på Radio Vega visade Bengt Jansén hur man binder en av världens effektivaste flugor; ett guldribbat haröra.

Bengt Jansén binder flugor i Radio Vegas Fiskets dag.
Bengt Jansén. Bengt Jansén binder flugor i Radio Vegas Fiskets dag. Bild: Yle / Hanna Othman

För att binda flugan behöver man ett städ, en krok, guldtinsel och en harmask med haröron. Håret från harens huvud är skimrande i vattnet och imiterar både en nymf och en puppa.

Grannen filmar oss när vi kör förbi

$
0
0

Hej Grannakuten
Vi tycker att det är ett problem att vår granne följer med oss dagligen, han har riggat upp en viltkamera riktad mot vägen. Ingen annan än vi bor längs med den här vägen, som är L-formad.

Kameran är på grannens område och han säger att ingen ska få komma förbi utan att bli filmad.

Nu undrar jag om han har rätt till det här? Vi tycker det känns obehagligt att bli filmade!

Jens Gellin, grannmedlare svarar:

Grannen får inte filma ert hus eller er tomt, det gäller hemfriden och kan räknas som olaglig observation. Vi har ju också det här med rätt till privatliv, som står i grundlagen, men där kan man göra ganska olika tolkningar,

Om kameran är riktad direkt mot en allmän väg borde det finnas en skylt av vilken det framgår att vägen filmas. Om det är en privat väg kan väglagets styrelse ta ställning till frågan

Ni kan inte säga nej till att grannen filmar vägen, om kameran inte är riktad mot ert hem. Det kan ju hända att kameran finns där för att öka tryggheten, inte för att grannen vill övervaka er eller någon annan. Då kanske ni också kan känna er tryggare i och med att kameran finns där.

Det har blivit vanligare med övervakningskameror, en del frågar om man till exempel kan filma ingången till ett höghus. Det i sig är inte förbjudet, men det är svårt att rigga upp en kamera så att den bara filmar själva dörren och inte också alla dem som går förbi. En kamera som filmar alla förbipasserande får man inte rigga upp.

Har ni tagit upp frågan med grannen? Kunde kameran riktas lite annorlunda så att ni inte blir filmade hela tiden? Är kameran ens aktiv, det kan ju hända att grannen har ställt dit den men inte filmar på riktigt. Och ta reda på om kameran filmar ert hus eller gård, och förklara i så fall för grannen att det inte är lagligt.

Problem med grannen? Ställ din fråga här!

Grannen röker inomhus, mitt kök luktar tobak!

$
0
0

Bästa grannakuten! Jag bor i ett litet radhusbolag med sju lägenheter. Grannen röker inomhus under köksfläkten så röklukten känns stickande i mitt kök.

Jag tog upp det här på bolagsstämman, närmast för att ta reda på om någon annan upplevt samma problem med lukt som sprids mellan lägenheterna via ventilationen. Det hade ingen annan gjort.

Grannen blev arg och medgav att hen nog röker under spisfläkten men att det snarast är mitt kök det är fel på om lukten sprids.

Vad kan jag göra, vilka är mina rättigheter?

Marina Furuhjelm, jurist, svarar:

Jag utgår ifrån att ni äger lägenheterna. Ifall det var fråga om hyresboende kunde man ju förbjuda rökning inomhus i ett hyresavtal.

Det är än så länge tillåtet att röka i lägenheter och på balkonger, eventuellt är en lagändring att vänta i framtiden.

Om grannen röker inne i lägenheten och röken förflyttas till en annan lägenhet så måste bolaget fundera på om det finns något fel i ventilationen eller konstruktionen. Normalt ska ju inte röklukt eller matos få förflyttas till andra lägenheter.

Jag har varit med om många fall då man trott att röklukten sprids via köksfläkten men det visat sig att problemet egentligen är något litet hål som blivit kvar i väggen efter en köksrenovering. Värt att utreda, alltså!

Om felet ligger i luftventilationen eller i konstruktionen är det husbolaget som ansvarar för att reparera det. Jag skulle ta kontakt med styrelsen och be om en undersökning av hur röken sprids. Om det är ett konstruktionsfel ska bolaget bekosta alltsamman, också undersökningen.

Men om bolaget vägrar undersöka saken måste frågeställaren avgöra om det är värt risken att göra en egen undersökning. Ifall undersökningen visar att felet ligger i konstruktionen måste bolaget betala, men om inget fel går att upptäcka måste ju frågeställaren betala undersökningen ur egen ficka.

Problem med grannen? Ställ din fråga här!

Granntanten har städ-dille

$
0
0

Hej Grannakuten! Grannfrun i lägenheten ovanför mig har ett maniskt städbehov! Varje lördagsmorgon vid åtta börjar hon springa i trappan, mattor ska vädras, möbler flyttas och det är ett sjuherrans dunder och brak.

Första gångerna trodde jag att hon höll på att flytta eller renovera eller någonting sådant, men så här håller hon på varenda veckoslut.

Så vitt jag kan förstå bryter hon ju inte mot några regler, men jag som vill ha lugn och ro på veckosluten blir irriterad.

Jag försökte lite finkänsligt ta upp saken med damen, men hon var helt oförstående och sade att det måste vara någon annan som för oljud. Ändå ser jag ju att det är hon som springer i trappan.

Hur ska man kritisera någon för att vara prydlig? Det verkar ju inte riktigt friskt detta städande!

Grannmedlare Jens Gellin svarar:

Försök sätta dig i hennes situation! Du säger att det inte verkar friskt, och det kan ju faktiskt bottna i någonting hälsorelaterat. Grannen kanske har astma och därmed är tvungen att städa ofta och noga. Hon kan ju också lida av något trauma som gör att hon känner sig tvungen att städa, och då är det svårt att kräva en förändring på rak arm.

Om hon börjar först vid åttatiden är det i alla fall en någorlunda rimlig tidpunkt, och det är väl bättre att hon är regelbunden än att hon städar och för oljud varje dag lite när som helst?

Jag rekommenderar att du tar upp ämnet med henne på nytt och försöker utgå från grannens behov, inte bara från det faktum att du störs av oljudet.

Det är ju av allt att döma väldigt viktigt för henne att städa, en känslosam sak alltså. Gör det inte till en konfrontation, för då kanske hon känner sig anklagad och ljuger om att det inte är hon som för oväsen. Och efter det blir det ännu svårare att komma vidare.

Problem med grannen? Ställ din fråga här!

Förtrollande blomsterprakt vid Arboretum Mustila

$
0
0

I Elimä finns en oas som är speciellt vacker i juni, nämligen Arboretum Mustila. Arboretet är känt för sin rhododendron och azaleor som blommar för fullt just nu.

Mustila är Finlands äldsta och största arboretum, det vill säga en planterad trädsamling. Arboretet grundades 1902 och sedan dess har man provodlat inhemska och utländska härdiga trädslag i forskningssyfte.

Förutom för sina exotiska barrträd är Mustila känt för de hundratals rhododendron och azaleor som slår ut i blom under juni månad.

Rhododendrons och azaleornas blomning vid Arboretum Mustila börjar lite senare och håller på under en längre tid än under de senaste åren. Det beror på den svala försommaren.

Under den här veckan har den vita rhododendrons blomning nått sin höjdpunkt, medan lila rhododendron och azaleor precis påbörjar sin blomning. Azaleorna blommar senare än någonsin i år.

Enligt Arboretum Mustila blommar rhododendron för fulla muggar den här helgen, men vill man se dem i egen hög person borde det finnas blommor att titta på ända fram till midsommar.

Viewing all 3437 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>