Med cykel tar man sig fram smidigt både i stan och på landsbygden, dessutom är det bra för hälsan, miljön och plånboken. Till vintern låser många in sina cyklar i förråden, men vi vill uppmuntra till att cykla året om.
Med denna cykelsitsvärmare håller du dig varm och din cykel blir snyggast i stan.
Beskrivningen är gjord av slöjdlärarstuderande Veronica Lönnqvist och Elin Björkström
Material:
virknål, yllegarn, snöre, synål, knappnålar och sax
Två trekantiga virkade lappar, en vit och en grå-vit-randig.Bild: Privat/Elin Björkström och Veronica LönnqvistGör-det-själv,handarbeten (produkt),pyssel,Strömsö (tv-program),virkning,virkning
Gör så här:
Börja med att virka den triangulära delen som blir sitsvärmarens övre del. Triangeln ska ha samma bredd som din cykelsits. Ifall du uppnår din önskade bredd innan slutet, stanna tidigare i mönstret. Ifall din cykelsits är bredare, fortsätt öka på samma sätt som mönstret visar.
Virka alltid 1 lm i början på varje varv
v 1: 15 lm
Vänd.
Virka i fortsättningen fasta maskor.
Triangeln virkas fram och tillbaka med ökning i den första och sista maskan på var tredje varv. Avsluta ökningen när du uppnått den bredd som just din cykelsits har. Ifall den triangulära delen inte ännu har samma längd som din cykelsits, fortsätt virka utan ökning tills du uppnår önskad längd.
Ett virkat grått band med en vit kant.Bild: Privat/Elin Björkström och Veronica LönnqvistGör-det-själv,handarbeten (produkt),pyssel,Strömsö (tv-program),virkning,virkning
Nu är det dags att virka den remsa som bildar sitsvärmarens sidor. Beroende på hur tjock just din cykelsits är behöver du öka eller minska på antalet maskor du börjar med. Vår cykelsits krävde en remsa på 5 cm. Här finns ett mönster som utgår från vår cykelsits.
Virka alltid en lm i början på varje varv
v 1: 10lm
Vänd
v 2: 10fm
Vänd...
Fortsätt virka 1fm i varje fm på föregående varv fram tills att du fått den längd som den triangulära delens omkrets. I vårt fall 88cm.
Virka en kant på remsan som bildar sitsvärmarens sidor. Den görs med en rad med fm längs hela långkanten. Vänd sedan och virka 1fm, 1lm längs samma kant. I denna kant kommer snöret som man knyter fast för att hålla sitsvärmaren på plats på cykeln.
Sy ihop remsans kortsidor, så att remsan bildar en cirkel.
Olika virkade delar som nålats ihop till en triangel med kant. Grått och vitt handarbete som är halvfärdigt.Bild: Privat/Elin Björkström och Veronica LönnqvistGör-det-själv,handarbete (arbete),handarbeten (produkt),Hantverk,pyssel,Strömsö (tv-program),virkning,virkning
Nåla ihop remsan med den triangulära delen och sy ihop.
En gråvit virkad cykelsitsvärmare som kantats med mörkrosa garn och ligger upp och nervänt på ett bord.Bild: Privat/Elin Björkström och Veronica LönnqvistGör-det-själv,handarbete (arbete),handarbeten (produkt),Hantverk,pyssel,Strömsö (tv-program),virkning,virkning
Trä snöret genom de öglor som bildas av luftmaskorna i sitsvärmarens nedre kant.
En vit- och grårandig cykelsitsvärmare dekorerad med en gul venussymbol.Bild: Privat/Elin Björkström och Veronica LönnqvistGör-det-själv,handarbete (arbete),handarbeten (produkt),Hantverk,pyssel,Strömsö (tv-program),Venussymbol,virkning,virkning
Du får enkelt din egen stil på din cykelsitsvärmare genom att variera färger och tekniker. Mönstret på venusmärket hittar du hos Garnknutens blogg.
En cykel som dekorerats med olika virkade arbeten i granna färger.Bild: Privat/Elin Björkström och Veronica LönnqvistGör-det-själv,handarbeten (produkt),Hantverk,Strömsö (tv-program),virkning,virkning,yarnbombing
När du väl börjat dekorera din cykel med virkade arbeten är det svårt att sluta. Den här cykeln garnbombades under Slöjdkryssningen 2017.
Karvsnitt är en dekorationsteknik inom trähantverk. Karvsnitt baseras mestadels på geometriska mönster som skärs in i trä med hjälp av en för ändamålet speciell kniv eller en mycket vass och tunn täljkniv.
Tekniken i sig används oftast för att dekorera t.ex. smyckesskrin, ramar, svepaskar. Genom att dekorera med sniderier får man på ett lätt sätt en enkel produkt att se påkostad och exklusiv ut. Karvsnitt är utmärkt för den som inte har tillgång till en verkstad eller ett snickeri, då man bara behöver utgångsmaterialet och ett skärverktyg. Karvsnitt kan man syssla med hemma i köket - det dammar inte och resulterar bara i ett dekorerat föremål och lite flisor som lätt går att sopa upp.
Beskrivningen är gjord av slöjdlärarstuderande Johan Lindqvist och Philip Holm.
Du behöver:
en vass kniv (Det finns speciella knivar för karvsnitt men det går också att använda en mattkniv med stadigt handtag.)
trävirke i önskat format (mjuka träslag är att föredra, t.ex. asp, lind och björk)
passare, linjal och penna
sandpapper
brynstenar för vässning och polering av kniven
Gör så här:
Börja med att planera mönstret. För inspiration kan man söka på nätet med sökorden ”chipcarving patterns”.
Skiss av ett ornament i blyerts på en ljus träskiva.Bild: Privat/Johan LindqvistGör-det-själv,Hantverk,Karvsnitt,slöjd,Slöjd,Strömsö (tv-program),träarbeten
När man är nöjd med sitt mönster för man över det på produkten.
Dubbla rader med pilar i en cirkel, skissade i blyerts på en ljus träskiva och en hand som håller en kniv med kort egg, som används för karvsnitt.Bild: Privat/Johan LindqvistGör-det-själv,Hantverk,Karvsnitt,slöjd,Slöjd,Strömsö (tv-program),träarbeten
Säkerställ att kniven är sylvass innan du börjar skära i träet. Kniven bör brynas med ungefär 10 minuters mellanrum.
En ljus träskiva som dekorerats med grafiska mönster i träsnitt.Bild: Privat/Johan LindqvistGör-det-själv,Hantverk,Karvsnitt,slöjd,Slöjd,Strömsö (tv-program),träarbeten
Det finns tre olika huvudtyper av snitt inom sniderier: tresnitt, raka skär och böjda skär. Med dessa tre kan man mer eller mindre skära ut vilka mönster som helst. I princip håller man alltid kniven i 65° vinkel, vilket leder till att olika breda snitt blir olika djupa. Här får man känna och pröva sig fram till det som ger bästa resultat.
Ta stöd med handen på materialet. Använd andra handen som hjälp till att skjuta på kniven för att minska risken för misstag. Man strävar alltid efter att enbart skära ett snitt per linje, för att få ett så rent snitt som möjligt. När mönstret är klart putsas det lätt med sandpapper för att få bort eventuella blyertsrester. Ytbehandling görs efter behag. Här är olika typer av träoljor/vaxer lämpliga.
Att emaljera med smältpulver är enkelt och snabbt och kräver inga dyra maskiner. Av en bit kopparplåt kan man forma nästan vilken figur som helst och det finns en uppsjö av färger att välja mellan.
Beskrivningen är gjord av Fredrik Borgmästars och Christoffer Forsblom som studerar till slöjdlärare.
Du behöver:
kopparplåt 1-1,5 mm tjock
smältpulver för emaljering
plåtsax/figursåg
metallfil
slippapper och stålull
ättika
sked
sil
papper
tång
pincett
mallar/former för mönster i emaljeringen
värmeplatta
Gör så här:
En hand ritar med grön tusch runt en pappersmall av en snögubbe, på en bit kopparplåt.Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik BorgmästarsStrömsö (tv-program)
En snögubbe av kopparplåt är fastspänd i ett skruvstäd mellan två träklossar och filas med en metallfil.Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik BorgmästarsStrömsö (tv-program)
Börja med att rita ut valfri figur på kopparplåten. Klipp eller såga ut din form. Slipa kanter och hörn med fil och slippapper. Borra hål i figuren om du vill använda den som ett hänge eller nyckelring. Putsa till sist kopparbiten med stålull så att ytan och kanterna blir släta och fina.
En hand som håller en våt snögubbe av kopparplåt med en pincett.Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik BorgmästarsStrömsö (tv-program)
Putsa bort smuts och fett från figuren med ättika eller låt den ligga i ättiksbad i fem minuter. Rör inte biten med händerna efter detta, använd tång eller pincett.
En hand som skakar ett svart färgpulver på en metallbit med hjälp av en liten sil.Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik BorgmästarsStrömsö (tv-program)
Sätt kopparbiten på ett papper. Ta lite smältpulver med en sked och häll det i silen. Pudra försiktigt smältpulvret över kopparbiten. Försök att få ett så jämnt lager som möjligt.
Sätt kopparbiten på en plåtbit och för över den till en värmeplatta. Håll koll på emaljeringen. Det syns när smältpulvret börjar smälta. När det har smält ut till en jämn yta tar man bort metallbiten från värmeplattan och låter den svalna. Obs! Metallen och emaljen kan bli mycket heta. På smältpulvret står det hur mycket det ska hettas upp.
Man kan också sätta flera lager emaljering på varandra. Vill man t.ex. ha en gul smiley med svart mun och ögon så gör man först hela biten svart. Sen låter man biten svalna. När den är kall strör man över gult smältpulver och ”ritar” ut ögon och mun och smälter ner det gula lagret. Man också göra konturer i papper eller använda färdiga mallar för att göra mönster i emaljen.
Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästarsemalj,emaljarbeten,emaljering,Gör-det-själv,metallarbeten,pyssel,Smycken,Strömsö (tv-program)
En helt vanlig aluminiumburk kan bli fräsiga armband. Förutom burken kan du behöva tyger, trådar och kanske lite ståltråd. Enkelt och snabbt är ett måste för alla som gillar att återanvända.
För beskrivningen står Alexander Nyblom, Roland Wahlsten, Matilda Byström och Jasmine Hermansson som alla studerar till slöjdlärare.
Det här kan du behöva:
en burk
öppnare (öglan som man öppnar burken med)
tyg, ståltråd eller annan typ av tråd
mattkniv
guldsmedssax
avbitare
näbbtång
punsar
kulhammare
gummihammare
körnare
popnittång
popnitar
virknålar
synålar
Ett metallarmband skapat av olika delar av en dryckesburk.Bild: Privat/Alexander Nyblomarmband,Dryckesburk,Gör-det-själv,metallarbeten,pyssel,smycken,Strömsö (tv-program),återvinning
Armband av en burk
Skissa upp hur ditt smycke ska se ut. Skär upp burken och klipp ut en lämplig bit med guldssmedssax. Bocka in vassa kanter. Gör valfritt mönster med hjälp av en punsar. Märk ut hål för öppnarna med en körnare. Slå tillräckligt hårt med körnaren så att hålet passar för en popnit (3mm). Popnita fast öppnaren i aluminiumbiten. Fäst valfri tråd i öppnaren. Virka, knyt eller fläta ihop armbandet.
Olika metallsmycken och föremål gjorda av återvunna dryckesburkar.Bild: Privat/Alexander Nyblomarmband,Gör-det-själv,Hantverk,metallarbeten,pyssel,smycken,Strömsö (tv-program),återvinning
Armband av öppnare
Du behöver:
öppnare (öglan som man öppnar burken med)
tyg, ståltråd eller annan typ av tråd
avbitare
näbbtång
virknålar
synålar
Skissa upp hur din produkt ska se ut. Välj vilken teknik du vill använda, här finns exempel på tekniker du kan använda (beskrivningarna är hämtade från Pinterest). Välj tråd och lämplig virknål. Börja virka ett armband, ett halsband eller vad som helst!
Halsband av dryckesburksöppnare och murartråd, placerade på en sten. Bild: Privat/Jasmine HermansonDryckesburk,Gör-det-själv,Halsband,Hantverk,pyssel,Smycken,Strömsö (tv-program),virkning,återvinning
Huset har inte kommit på plats ännu, men Caroline Eriksson kan mycket väl föreställa sig hur det kommer att bli när allt är klart. Hon och sambon Fredrik Kuni gjorde ett snabbt beslut i höstas. De hade sett allt fler kompisar bygga eller köpa hus, och de började själva känna suget, efter att länge bott tillsammans i lägenhet. Så i höstas hände det, de blev med hus. Och lån.
Just nu finns bara råmärkena utsatta. Några vatten- och elslangar sticker upp här och där. Grundstenen skall läggas under veckan som kommer, och om några veckor är det meningen att husstommen levereras.
Men marken där huset skall resas är redan jämn och fin. Det kommer att ligga uppe på en slänt med skog runt omkring. Med ett fint stenröse som omgärdar tomten, och med en bedårande utsikt över fälten mot Petalax tätort.
Vår plats på jorden
- Vi är så nöjda och lyckliga med platsen vi valt, säger Caroline. De jobbar båda inom vården i Malax, och förutom de själva kommer tre katter att flytta in vid juletid om allt går väl.
Mesta bestyren denhär veckan blir att ta bort presenningar och styrox som legat ovanpå marken under vintern. Sedan grävs det också ner skyddsrör för avlopps- och elledningar. När grunden är på plats skall den vila i två veckor innan den är redo för att ta emot ett hus.
Om två veckor kommer huset
- Det spantras upp det som bäst, och hela utsidan blir färdig, säger Caroline. Om ungefär två veckor skall det vara gjort, sedan börjar Fredrik och jag jobba med insidan. Vi har tänkt göra allt det arbetet själva, så gott det går. Paret har ändå anställt grävare, rörmokare och elektriker.
Caroline säger att hon känner sig jättelugn, och att allt känns verkligt bra. Mest nervös var hon faktiskt innan de hade fått bygglov. Caroline betonar vikten av att vara säker på vad man gör, och att man förstår vad det handlar om.
- Det är ju inte precis som att fara och handla ett par skor. Man skuldsätter sig ju för livet. Var det då mycket att tänka på innan ni satte igång processen?
Största beslutet i livet
- Jo säger Caroline, jättemycket. Otroligt mycket pappersarbete, som man inte har en aning om på förhand. Först skall man ju hitta och bestämma sig för sitt drömhus och så blir det en massa möten med olika instanser.
- Bara bygglovet innebär en hel "pino" med papper, säger hon. Du skall hitta en byggmästare och så borde du ha klart med alla entreprenörer som behövs. Så nog finns det att fundera på, nog. Paret har en suverän grävmaskinist, som är specialist på det mesta, och det känns tryggt.
- Jag vill aldrig bli av med honom säger Caroline, jag är färdig att anställa honom för resten av livet.
Hade ni samma linje då? Hur ni vill ha det? Inget dividerande om vad som var det rätta?
- Inga problem, vi är ett team Fredrik och jag. Vi är på samma nivå och vill samma sak. Det blev ett hus med tre sovrum och två badrum, ett var till oss båda. Så blir det en walk-in closet och ett stort, öppet vardagsrum. Plus ett arbetsrum till mig. Caroline säger att hon kan se exakt hur allt kommer att bli, i sitt stilla sinne.
Yle Vega skall få följa med hur husbygget framskrider. Nästa gång vi kommer hit är det maj, och då är också Fredrik på plats. Den här gången hade han arbetsförhinder.
- Då står det ett hus här, säger Caroline. Och vi fyller på med grus, styrox och armeringsjärn i huset och vi kan börja vänta på att få golvvärme på plats. Då kommer det att vara betydligt mera påtagligt.
Drömmer du om att bege dig ut i världen på ett episkt äventyr med bara ryggsäck på ryggen? Fylls också ditt Instagramflöde av bilder på utsökta exotiska maträtter och drömlika utsikter i solnedgångar? Sakta i backarna innan du drömmer dig allt för långt och läs det här först. Backpacking är inte alltid en dans på rosor.
Allt fler har börjat resa på egen hand, vilket är ju föga överraskande med tanke på hur lätt det är att boka resor på nätet nuförtiden. Men det betyder också att allt fler råkar ut för olika missöden under sina äventyr. Vi vände oss till Iiris Strandman från Utrikesministeriet för att ta reda på vad som är bra att tänka på innan man hoppar på flyget och under själva resan.
Allra oftast kontaktar resenärerna ministeriet då de tappat bort sitt pass eller har blivit rånade, berättar Strandman. Råkar man ut för någotdera ska man alltid vara i kontakt med den lokala polisen. Man kan också ringa utrikesministeriets jour, och finns det en finsk ambassad i närheten kan man ta sig dit och be om hjälp.
Att det har blivit lättare att boka resor på egen hand på nätet betyder inte att man kan börja ignorera resemeddelandena. Det är viktigt att alltid läsa dem, betonar Strandman. Särskilt ifall man planerar att åka till ett krisområde.
Innan man beger sig ut i världen lönar det sig dessutom att kolla att resedokumenten är i skick och att man har en tillräckligt täckande reseförsäkring. Något som de flesta inte tar i beaktande är att reseförsäkringen oftast täcker bara tre månader. Efter det måste man själv stå för kostnaderna för till exempel sjukhusbesök, säger Strandman.
Att bli av med sin egendom ute i världen
Michaela von Kügelgen åkte första gången och backpacka då hon var 22 år gammal. Också hon har varit med om att bli av med sin egendom under sina resor. Då hon för första gången åkte till Sydamerika blev hon bestulen i Peru utan att hon lade märke till det, i Argentina råkade hon och hennes syster ut för några tonåriga tjuvar och under sin bussresa i Costa Rica nappade någon hennes plånbok ur ryggsäcken hon höll mellan benen.
- Ficktjuvarna var väldigt skickliga, men å andra sidan tycker jag inte att man ska låta bli att resa någonstans bara för att det finns en risk att bli bestulen, det kan man bli var som helst, konstaterar Michaela och tillägger att hennes senaste resor förlöpt utan problem.
Bilden är tagen under Michaelas resa till Buenos Aires.Två herrar spelar traditionell musik utanför en restaurang i Buenos Aires.Bild: Michaela von KügelgenArgentina,Backpacking,Barrio La Boca,Buenos Aires
Vart ska man åka?
Australien och Sydostasien hör till backpackares populäraste resmål. Michaela valde ändå sin egen väg och flög iväg till Sydamerika eftersom hon studerat spanska i gymnasiet och alltid varit intresserad av språket. Efter det har hon återvänt två gånger, både 2014 och 2017.
Michaela trivs ute i världen.Michaela von Kügelgen på resaBild: Michaela von KügelgenBackpacking,michaela von kügelgen
- Att vara i ett land där man kan språket ger en helt annan möjlighet att uppleva landets kultur och faktiskt bli en del av lokalborna och deras vardag.
Då man backpackar får man ändå också räkna med att uthärda mindre trevliga, svettiga upplevelser. Michaela räknade att hon under sina fem månader suttit 300 timmar i en buss.
Har du tänkt åka iväg och backpacka? Tänk på det här!
Planera inte för mycket i förväg. Resan kan ta nya vändningar och man kan träffa nya människor man vill resa omkring med.
Våga gå ut ur din bekvämlighetszon och träffa nya människor.
Kolla att dina resedokument är i skick och att ditt pass är giltigt.
Se till att du har en täckande reseförsäkring ifall du blir rånad eller insjuknar under resan.
Läs resemeddelanden och gör en reseanmälan till utrikesministeriet ifall du åker på en längre resa eller till ett krisområde.
Varför är backpacking så populärt?
- Jag tror att de flesta tycker det är skönt att bara ha en väska och inte ha en så tydlig plan. Det är ett ganska avslappnande sätt att resa och är en helt annan upplevelse än att åka på en charterresa till Gran Canaria, säger Michaela.
Att resa utomlands ensam för en längre period är ett stort steg för vem som helst. Vissa åker iväg för att uppleva ett äventyr, andra för att bli mer vuxna. För Michaela var det en sorts ritual.
- Då jag åkte iväg år 2009 hade jag just skrivit färdigt min kandidatavhandling och bodde ännu hos mina föräldrar. Då handlade det mest om att bli mer självständig och att fundera på vad nästa steg i livet borde vara.
Vart skulle du vilja resa på ett backpackingäventyr? Hör av dig i kommentarsfältet.
När ska man vända på biffen i stekpannan och hur ska man få fisken att hålla ihop? Matskribenten Kenneth Nars ger några tips för en lyckad stekning av ägg, fisk och biff.
Stekning kan, beroende på råvaran, vara en källa till frustration för den som inte är en erfaren kock. Torrt kött, sönderstekt fisk och mat som fastnar i stekpannan är något som flera säkert kan relatera till. Matskribenten Kenneth Nars kommer med några tips för hur du lyckas i stekningen av ägg, fisk och biff.
Allmänt
När det gäller stekning i överlag är det bra att se till att grundförutsättningarna är i sin ordning. Kött ska vara rumstempererat innan stekning. Det här för att få en jämn värme i råvaran och bättre stekyta.
Val ev stekpanna har naturligtvis också betydelse. Ska man välja en stekpanna till köket är teflonpannan ett bekymmerslöst val, så länge man inte överhettar den, vilket den inte tål. Annars är kolstålspannan ett bra alternativ. Det är en enkel stålpanna gjord av pressat kolstål. Pannan får en teflonaktig yta som skapas när man steker in den med fett på ytan. Man ska med andra ord aldrig tvätta den med diskmedel efter stekning, för då blir man av med den flottiga stekytan. Hett vatten räcker bra.
Matolja är ett bra universalfett att steka i. Rypsolja eller olivolja går bra. Smöret används främst för att få smak på råvaran, och kan bra tillsättas i slutet av stekningen.
Stekt ägg.Ägg i stekpanna.Bild: Yle/Parad Mediaefter nio,stekning,ägg
Ägg
Gör enligt följande följande för att lyckas med att steka ägg.
Se till att pannan är riktigt het i början då du lägger i ägget. Undvik gjutjärnspanna, för då fastnar ägget lätt. Sänk värmen direkt efter att du knäckt ägget i pannan.
Vänd på ägget då äggvitan är näst intill genomstekt. Om du steker ägget enbart på ena sidan får du vänta längre för att det ska bli klart. Stek ägget snabbt också på andra sidan för att få stekta ytor på båda sidorna och en lös gula inuti. Alternativt kan du också steka ägget lite längre för att få en fast gula.
Du kan också hälla lite vatten i pannan utan att vända ägget och sedan lägga ett lock på. Då sprids värmen i pannan och ångar det uppifrån samtidigt som det steks från undersidan.
Stekt sikfilé.Sikfilé i stekpanna.Bild: Yle/Parad Mediafisk,sik,stekning
Fisk
Att steka fisk kräver vissa grundregler. Mest på grund av att den lätt fastnar i pannan och går sönder. Här är ett tips på hur du kan lyckas med en fjällad och färsk sikfilé som exempel.
Använd en het teflonpanna med olja för att fisken inte ska fastna. Använd också smör för smak. Börja med skinnsidan neråt, efter att du torkat skinnet med ett hushållspapper. Skinnet torkas för att det ska bli knaprigt. Skinnet håller fisken ihop och skinnets fett sprider också smak och värme vidare in i själva fisken.
Skinnsidan ska stekas tills skinnet får färg. Man ska akta sig för att peta för mycket på filén, men man kan försiktigt lyfta på filén för att se hur ytan ser ut. Det är dags att vända på filén när skinnet fått tillräckligt med färg och kanterna på filéns övre sida blivit ljusa. Det kräver lite övning att veta när tidpunkten är den rätta.
Stek filén på andra sidan tills den känns lite styv då man trycker på den. Den behöver inte stekas länge, eftersom den redan stekts en god stund på skinnsidan. Fiskfiléer ska för övrigt inte vändas flera gånger.
Servera filén med den knapriga skinnsidan uppåt. Och ja, skinnet kan absolut ätas!
Stekt nöt ytterfilé.Ytterfilé i stekpannaBild: Yle/Parad Mediaefter nio,kött,stekning,ytterfile
Kött
Det finns en uppfattning om att biff inte heller ska vändas mer än en gång. I det här exemplet, med en marmorerad nöt ytterfile som exempel, kan man bryta mot regeln.
Börja med att salta köttet en aning innan stekningen. Man behöver inte vara rädd att saltet ska suga ut vätska ur köttet eftersom stekningen inte tar så lång tid. Saltet hjälper också att ta fram smakerna på stekytan tillsammans med stekfettet och skapa en knaprigare stekyta. Ett marmorerat kött behöver nödvändigtvis inte smör, men det kan användas för att ge mera smak.
Stek köttet i en het panna en kort stund för att sedan vända det ganska snabbt. Pannan ska naturligtvis vara het och det får gärna osa lite och fräsa ordentligt. Värmen måste skruvas upp om ljudet är pysande och slött och om vätskan i köttet börja sippra ut.
Vänd sedan köttet igen, igen och igen. Hemligheten här är att man gradvis arbetar fram en fin stekyta, varv efter varv. Tekniken med att ofta vända köttet kombinerar grillning med en slags ugnseffekt där värmen distribueras jämnt i köttet medan man skapar en fin stekyta.
Det här går mot uppfattningen att inte vända köttet mer än en gång. Men det här är också en regel som gott kan ifrågasättas.
Stektiden beror på vilken stekgrad du vill ha. Du vet att köttet är färdigt då det ger ett visst motstånd då man trycker på det.
Mera om stekning i Efter Nio med temat vändpunkt, måndagen den 20 mars 2017, kl. 21.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.
Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgården till den andra.
Om man vill bygga en fantasidörr i trädgården så är det första man ska att se till att man har en stadig grund för porten. Vi fick tag i en jättestor kilsten. Jag borrade fyra hål i stenen med stenborr och slagborrmaskin och slog ner stolpskor - en stolpsko för varje ben.
Det är dörren som bestämmer hur bred och hög porten blir. Arbetsbeskrivningen skall mest ses som en princip, eftersom måtten är helt beroende av dörrens storlek.
Man kan kalla porten port men den är egentligen en dörrkarm, en dubbel-dörrkarm. En vanlig dörrkarm sitter fast i en vägg och det är väggen som håller karmen på plats. Karmen i sin tur håller dörren på plats. I den här konstruktionen saknas väggen men både karm och dörr behöver ju något att fästas i. Kilstenen är nog det som mest kan motsvara väggen i det här fallet.
Porten är en "smörgåskonstruktion"
För att få karmen och dörren stabila och inte svaja i den övre delen, behövs en konstruktion som består av flera lager. I båtkretsar kallar man det "sandwich", en smörgåskonstruktion. Det betyder att fler lager binder ihop varandra. Många skikt ger stabilitet. I portdelen är det konstruktionen med två karmar och kryssen mellan karmarna som gör den stabil - lite elastisk men stabil.
Gör två karmar som passar dörren. Karmarna kan skruvas eller limmas ihop på många sätt. Jag sågade en 45-graders gir och limmade ihop karmen med hjälp av en fjäder.
Bygge av portBild: yle/StrömsöSnickeri,trä,Verkstad
Mellanrummet mellan karmarna är 340 mm, vilket är ganska lite men med två kryss ser det bra ut och räcker till.
Gör ett kryss av två ca 35 mm tjocka ribbor som du sågar halvt i halvt. Sätt krysset mellan karmarna och såga det så det till rätt storlek. Fäll in två liggande ribbor så att krysset passar mellan.
Bygge av portBild: yle/StrömsöStrömsö (tv-program),trä,Verkstad
Man kan göra skojiga saker med lite målfärg
Börja målningen av porten uppifrån med vit färg. Blanda i mer och mer grönt under målningens gång och porten blir grönare och grönare ju närmare marken du kommer. Helheten kallas gradient i målarkretsar.
En port och en dörr i trädgårdenBild: yle/Strömsödörrar,Snickeri,Strömsö (tv-program)
En köttskandal rullas upp i Brasilien. Polisen har gjort flera razzior mot köttproducenter som misstänks för att ha mutat hälsomyndigheter och politiker för att kunna sälja ruttet och salmonellainfekterat kött.
Köttet ska ha exporterats också till Europa, och fusket ska ha pågått i minst två år.
En del av mutpengarna som köttproducenterna JBS och BRF har lagt ut har betalats till personer i två stora partier, ett av dem president Michel Temers parti.
Skandalen kan slå hårt mot den brasilianska köttindustrin som många har räknat med då det gäller att få upp Brasilien ur den långvariga ekonomiska svackan.
Fiffel för att dölja lukt
Enligt en av utredarna har köttförpackarna använt kemikalier för att bättra på det förfarna köttets utseende och dölja lukten. Det har också förekommit att illafaret kött har blandats med färskt och sålts till konsumenterna. Man har också blandat köttet med vatten, rotmjöl eller mald kartong.
Skolbarn i den sydliga delstaten Parana har ätit av det undermåliga köttet som i vissa fall kan innehålla cancerframkallande ämnen.
Inspektörer som har sänts till köttfabrikerna har stått under direkt påverkan av de mutanklagade myndigheterna och de har kunnat skriva ut vilka hälsocertifikat som helst, oberoende av omständigheterna på fabrikerna.
Export också till Europa
Förfaret kött har också exporterats till Europa och i fjol stoppades fyra laster med salmonellasmittat kött i Italien som förpackaren BRF försökte exportera. Det blev ändå inga påföljder för BRF.
Både BRF och JBS har förnekat att de har gjort något fel och säger att de följer reglementen.
Stora inom branschen
JBS är en av de största köttprocessarna i världen med 150 fabriker runtom i världen och med bas i São Paulo.
BRF bildades genom en sammanslagning av två av de mest kända köttfabrikerna i Brasilien, Sadia och Perdiago. Båda kommer från Santa Catarina i södra Brasilien. BRF tillverkar också margarin, pizza och andra processade livsmedel.
Den brasilianska jordbruksministern Blairo Maggi har gett order om att de inspektörer som har sett mellan fingrarna gällande det medfarna köttet ska avskedas. En talesman för ministeriet säger att de tre eller fyra fabriker där missbruket har skett har stängts.
S-kedjan kontrollerar sin leverantör
I Finland säljer S-kedjan brasiliansk yttre- och inre filé av nöt.
- Produkterna kan följas ända till slakteriet och nu går vi igenom kedjan och kontrollerar om det finns några misstankar i den andra ändan, säger Ilkka Alarotu, affärschef vid SOK.
Enligt Alarotu genomgår köttet ständigt salmonella- och färskhetstest.
Vid S-kedjans restauranger används mycket lite kött från Brasilien, bara 0,09 procent av allt kött under de två första månaderna, berättar Eero Raappana som svarar för köttinköpen vid S-kedjans restauranger.
Livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm vid jord- och skogsbruksministeriet säger att det klarnar de närmaste dagarna om ruttet och infekterat brasilianskt kött har exporterats också till Finland.
Brasiliens president Michel Temer har kallat till krismöte med representanter för köttindustrin i dag. Orsaken är skandalen kring ruttet kött.
Polisen säger sig ha bevis för att en del köttproducenter har mutat hälsoinspektörer för att de ska se mellan fingrarna när det gäller ohygieniska förhållanden, ruttet kött, bristfälliga dokument och spår av salmonella.
De stora köttföretagen JBS och BRF tillbakavisar de flesta anklagelserna och säger att mycket handlar om missförstånd.
Brasilien är ett av de länder som exporterar allra mest kött och förhandlar som bäst om ett handelsavtal med EU. Köttbranschen och lantbrukssektorn har varit en av de få välmående branscherna i Brasiliens recessionsdrabbade ekonomi.
Också Finland importerar brasilianskt kött. Vid Jord- och skogsbruksministeriet säger man att det klarnar inom de närmaste dagarna om också Finland har fått ruttet eller infekterat kött.
Polisen grep i går en direktör vid BRF. Direktören Roney Noguiera var ansvarig för företagets relationer med myndigheterna.
Direktören beskylls för att ha diskuterat betalning av mutor till hälsoinspektörer.
I Finland har vi lag på att tillverkarna måste märka ut varifrån helköttsprodukter kommer. Det är ändå mer sannolikt att dåligt kött hamnar i halv- och helfabrikat, vars kött för tillfället inte behöver ursprungsmärkas, säger livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm.
Köper du en inre filé eller griskotletter ska du enligt lagen kunna läsa på förpackningen varifrån köttet härstammar. Kravet gäller däremot inte halv- och helfabrikat som innehåller kött.
- Säljer man till exempel skinkpizza, makaronilåda eller köttsoppa på burk så behöver man inte informera konsumenten om köttets ursprung. I produkter där kött bara ingår som en beståndsdel räcker det att man berättar vilket djur köttet kommer från, säger livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm vid jord- och skogsbruksministeriet.
Ju mer vi ser av skandaler som i Brasilien, desto mer inser man att det i livsmedelsbranschen är ganska lätt att fuska.
För tillfället arbetar ministeriet ändå med att få ändring på detta. Enligt ett nytt lagförslag skulle köttets och mjölkens ursprung måsta märkas i alla livsmedel. Hielm uppskattar att den nya lagen kan träda i kraft i början av juni.
- Det är viktigt att konsumenterna får veta varifrån de produkter de konsumerar kommer från.
Köttskandalen i Brasilien har fått myndigheterna att utreda om ruttet och infekterat brasilianskt kött har exporterats till Finland. Hielm anser att bättre märkningar på förpackningarna skulle hjälpa konsumenter att göra mer upplysta val.
- Jag tror inte problemet med det brasilianska köttet är filéerna som importeras och säljs för 30 euro kilo, de är säkert av ganska bra kvalitet hela tiden. Där som fusket sker är olika köttblandningar och sådant som säljs direkt till industrin för att göras till korv eller annat. Om man som konsument är rädd för att äta brasilianskt kött så hjälper det om det på grillkorvspaketet måste stå varifrån köttet kommer.
Skandaler försvagar tilltron till köttindustrin
Hielm säger att fall som Brasilien försvagar människors tilltro till köttindustrin.
- Ju mer vi ser av sådana här skandaler, desto mer inser man att det i livsmedelsbranschen är ganska lätt att fuska, säger han.
Sebastian Hielm är livsmedelssäkerhetschef vid jord- och skogsbruksministeriet.Sebastian Hielm arbetar med livsmedelssäkerhet vid Jord- och skogsbruksministerietBild: Yle/Anna Savoniushielm,jord- och skogsbruksministeriet,livsmedelssäkerhet,sebastian hielm
I dagens läge är ungefär en femtedel av allt kött som säljs i Finland utländskt. Enligt Hielm är det bästa sättet att försäkra sig om kvaliteten att köpa kött som är producerat nära, inom ett system man litar på.
Inget system är säkert till hundra procent.
Men hur kan man vara säker på att inhemskt kött verkligen är av god kvalitet?
- Inget system är ju säkert till hundra procent, men det finns inget systematiskt fusk i köttproduktionen här. Överlag finns det ganska få saker i Finland som kan göra maten osäker. Vi använder inga gifter, vi använder inte antibiotika, säger Hielm.
Processerade bondbönor har blivit ett populärt alternativ för att ersätta kött i maträtter.En ask processat bondböneprotein.Bild: Leo Gammalsbondböna,Bondböna,färdigmat,härkis,processad mat,proteiner,vegetabiliska proteiner,vegetarianism,vegetariska produkter,vegetariska rätter,ärter (släkte)
Hielm tror att skandaler kring köttindustrin har en inverkan på människors konsumtionsvanor. Överlag pågår det enligt honom en trend där man i allt större grad väljer vegetariska alternativ. Hielm ser detta som en positiv utveckling.
- Att minska på köttkonsumtionen är bra för miljön, bra för hälsan och säkert också bra för plånboken.
Brasilien försökte på söndagen försäkra omvärlden om att landets köttexport är trygg och inte utgör någon fara trots mutskandalen inom köttproduktionen.
Enligt polisen finns det bevis för att en del köttproducenter har mutat hälsoinspektörer för att de ska se mellan fingrarna när det gäller ohygieniska förhållanden, ruttet kött, bristfälliga dokument och spår av salmonella.
Brasiliens president Michel Temer kallade i söndags till ett krismöte med jordbruksministern Blairo Maggi och representanter för köttindustrin på grund av skandalen.
Enligt Temer är det bara 33 av sammanlagt 11 000 hälsoinspektörer som misstänks för att ha tagit emot mutor för att mörka eventuella kvalitetsbrister i köttet. Vid razzior förra veckan har man påträffat fiffel i 22 fall av alla 4 000 köttförpackare i landet. Temer försäkrar att att man nu kommer att intensifiera utredningarna av köttproducenterna.
Flera misstänkta packerier har nu stängts. Det har inte förekommit några uppgifter om att människor skulle ha insjuknat efter att ha ätit medfaret kött.
Brasilien är ett av de länder som exporterar allra mest kött och förhandlar som bäst om ett handelsavtal med EU. Köttbranschen och lantbrukssektorn har varit en av de få välmående branscherna i Brasiliens recessionsdrabbade ekonomi.
Också Finland importerar kött från Brasilien och på Jord- och skogsbruksministeriet säger man att det inom de närmaste dagarna klarnar om det har importerats undermåligt kött också till Finland.
Livsmedelssäkerhetsverket Evira utreder om finländska affärer har sålt av det brasilianska skandalköttet. En stor muthärva har lett till att skämt och dåligt kött har nått marknaden i Brasilien som är en av världens största köttexportörer.
En omfattande köttskandal började nystas upp under veckoslutet i Brasilien och visar att ruttet kött och kött med spår av salmonella har nått marknaden. Nu undersöker finländska Livsmedelssäkerhetsverket Evira från vilka brasilianska enheter finländska företag har importerat kött.
Evira informerar om resultatet av sin undersökning under måndagen.
Företagen vill knappast riskera sitt rykte genom att servera skämt kött― Leena Räsänen, chef för livsmedelssäkerhet på Evira
- Vi utreder hur mycket kött Finland importerar från Brasilien och om det har förekommit problem. För några år sedan har finländska företag hittat partier av lägre kvalitet i sina egna kontroller. Företagen har returnerat partierna och handlar inte längre med de här köttleverantörerna, säger Leena Räsänen som är chef för Eviras livsmedelssäkerhet.
Räsänen var gäst i morgonprogrammet Ykkösaamu på Yle Radio 1.
Räsänen tror att de finländska företagen är väl medvetna om situationen och att de kontrollerar sina lager.
– Företagen vill knappast riskera sitt rykte genom att servera skämt kött. Jag tror att också storköken är ansvarsfulla och inte använder kött med nedsatt kvalitet.
Medfaret kött luktar och smakar illa
Illafaret kött både smakar och luktar illa, men är inte nödvändigtvis direkt farligt, säger Räsänen.
Hon uppmanar ändå att inte äta sådant kött.
Medfaret kött kan förorsaka olika slag av mag- eller tarmsymptom eller i det här fallet hygien problem som man inte känner till.
Ruttet kött och salmonella
Den brasilianska polisen slog i fredags till mot flera inrättningar för köttproduktion och grep över 30 personer misstänkta för förseelser och korruption.
Enligt polisen finns det bevis för att en del köttproducenter har mutat hälsoinspektörer för att de ska se mellan fingrarna när det gäller ohygieniska förhållanden, ruttet kött, bristfälliga dokument och spår av salmonella.
Misstankarna gäller bland annat två av landets största köttproducenter JBS och BRF samt mindre producenter.
Presidenten bjöd krismöte på biffrestaurang
Brasiliens president Michel Temer lugnade ner och bjöd ambassadörer från länder med stor köttimport på biffrestaurang i söndags .Brasiliens president Michel Temer med servitörer som skär kött från stora spett på vardera sidan om sig.Bild: EPA/Joédson AlvesBrasilien,köttskandal,Michel Temer
Brasilien är en stor köttexportör och president Michel Temer försökte i söndags tona ner skandalen genom att kalla ambassadörerna för de största handelsparterna till ett infomöte. Enligt Temer är bara en bråkdel av landets köttinrättningar berörda.
Han meddelade också att korruptionsmisstankarna gäller 33 av totalt 11 000 inspektörer.
Efter mötet bjöd presidenten in ambassadörerna på biffrestaurang. Brasilien exporterar kött till över 150 länder, bland annat länder inom EU samt till USA och Kina.
Artikeln uppdaterad 13:27 med Leena Räsänens kommentar om hur man känner igen medfaret kött.
För två år sedan startade Patrik Niskanen och Eikka Laakso ett eget mikrobryggeri i S:t Karins. De skulle gärna ha startat i Åbo, där de bor, men allt var så komplicerat och tog sådan tid att de valde S:t Karins i stället.
- Man blir ju inte företagare för byråkratins skull, säger Niskanen. När vi i Åbo frågade hur vi ska göra för att det ska bli rätt sade tjänstemännen att vi först skulle bygga och sedan kunde de säga om det blivit rätt. I S:t Karins hjälpte man oss genast.
Efter två år av företagsamhet har de nu anställt tre personer till. De tog först emot tre långtidsarbetslösa på arbetspraktik 3-6 månader, och efter det blev de anställda.
- Allt görs för hand, och då den enda utbildningen finns utomlands så behåller vi gärna dem som kan hantverket. De är jättebra typer.
Gärna skulle Niskanen se att man som företagare fick mer stöd och uppmuntran då det gäller att anställa folk. Vad gäller önskemål till politiker så har han mer önskemål till rikspolitikerna
- Alkohollagen skulle kunna bli lite mer generös så att vi skulle få sälja öl från sitt eget bryggeri och kanske bygga en liten uteservering. I dag får vi bara sälja Radbrews öl i mjölkbutiker, Alko eller restauranger.
Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.
Embla skall bidra till att stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen i Norden samt öka intresset för nordisk mat även utanför Norden. Matpriset är en del av Ny nordisk mat III-programmet.
De finländska representanterna i projektets styrgrupp Anni-Mari Syväniemi, matkulturombudsman på Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Mia Wikström, informatör på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, påminner om att det finns mycket gott i den nordiska maten.
– I Norden har vi fantastiskt smakrika och rena råvaror. Dessutom finns det ett stort kunnande och innovationer bland våra matproffs. När vi delar med oss av allt det goda som den nordiska maten har att bjuda på får vi mångfalt tillbaka, säger Wikström.
Mia Wikström välkomnar Embla.Informatör Mia WikströmBild: SLC / Mia Wikströminformatörer,mia wikström,Svenska lantbruksproducenternas centralförbund
– Vi har all anledning att vara stolta över de finländska matproducenterna och aktörerna bakom maten. Den finländska maten håller hög standard i internationell jämförelse och vi har en intressant matkultur som vi ska visa upp för våra nordiska vänner. Vi hoppas få in många bidrag till de sju tävlingskategorier från de finländska mataktörerna, säger Syväniemi.
Mads Frederik Fischer-Møller, seniorrådgivare vid Nordiska Ministerrådet, framhåller bredden bakom den nya nordiska mattävlingen.
– Det är en styrka för Embla-prisets identitet och syfte, att organisationerna bakom tävlingen representerar den nordiska maten på bred front, säger Fischer-Møller.
Nordiska bär är av hög kvalitet.Bromarvbon Sara Randström plockar nypon för sina produkter.Bild: Yle/Monica SlotteBromarv,fm i mathantverk,mathantverk,Raseborg,sara randström
Embla-priset kommer att utdelas vartannat år. Den första prisutdelningen sker i Danmark 2017, med den danska lantbruksorganisationen Landbrug & Fødevarer som värd. I samband med prisutdelningen offentliggörs även värdlandet för Embla 2019. Prisutdelningen i Köpenhamn sker vid det danska miljö- och matministeriets toppmöte Better food for more people i samband med Copenhagen Cooking 2017 i augusti.
Sju pris i sju kategorier
I Embla-mattävlingen kan man tävla i sju kategorier. Till den nordiska tävlingen nomineras ett bidrag till respektive kategori från varje nordiskt land. I varje nordiskt land utser en nationell jury en nominerad per kategori till den nordiska tävlingen. En samnordisk jury kommer i sluttävlingen att utse vilken av de nominerade som vinner Embla-priset i de respektive kategorierna.
De sju kategorierna till Embla-priset 2017 är: Mathantverkare 2017, Råvaruproducent 2017, Mat till många 2017, Matkommunikatör 2017, Matdestination 2017, Matentreprenör 2017 samt
Mat till barn och unga 2017.
Även Färöarna, Grönland och Åland deltar med egna kandidater i tävlingen. Anmälningar från Åland sker via en separat anmälningsblankett. Nomineringar från dessa områden går direkt till den samnordiska juryn och de nominerade tävlar på samma villkor som nominerade från respektive nordiskt land.
Anmälningstiden till Embla 2017 pågår från den 14 mars till den 17 april 2017. Anmälningsblanketten och ytterligare information om det nordiska matpriset Embla finns på tävlingens hemsida, med skild finlandssvensk anmnälningsblankett.
Tilläggsinformation:
Mia Wikström, informatör, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, 050 355 3213 eller mia.wikstrom@slc.fi
Anni-Mari Syväniemi, matkulturombudsman, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, 050 511 8909 eller anni-mari.syvaniemi@mtk.fi
Österbottens svenska producentförbund anser att livsmedelssäkerhetsverket Evira har brustit i sitt ansvar gällande skandalen inom den brasilianska köttindustrin.
Enligt direktör Leena Räsänen på Evira känner de finländska butikerna och restaurangerna till ursprunget för sina produkter. "På grund av risken att de mister sitt rykte tar de säkert bort suspekta produkter och råvaror från handeln eller slutar använda dem", stod det i pressmeddelandet.
"Kontrollen av importerat kött borde vara hårdare"
- Hur kan en myndighet som ställer rigorösa krav på landets egna producenter uttala sig om att affärer och restauranger ”säkert gör sig av med alla suspekta produkter”, undrar ÖSP:s styrelse i ett pressmeddelande.
- Vi motsätter oss inte kontroller av den inhemska produktionen, utan snarare det faktum att det tycks gälla olika regler när det kommer till importkött. I och med att Evira inte kan vara fysiskt på plats där importkött produceras, borde man istället vara noggrann med att ta prover på det som importeras, anser ÖSP:s styrelse.
ÖSP kritiserar också jord- och skogsbruksministeriets utkast till förordning om ursprungsmärkning av mjölk- och köttprodukter, där det ska bli tillåtet att märka upp produkterna med endast EU eller "non-EU" på förpackningarna.
- Vi ser nu med köttskandalen i Brasilien hur viktigt det skulle vara att ursprungslandet finns utmärkt på produkten, skriver styrelsen för ÖSP i sitt pressmeddelande.
Jasmine Kuusla och Matilda Kajander från Sibbo var med i laget som tog brons i junior-VM i synkroniserad konståkning i Kanada för en dryg vecka sedan. Bronsmedaljen är ett resultat av hårt arbete – de tränar upp till 20 timmar i veckan.
De unga konståkarna har sina bronsmedaljer med sig då de besöker Yle Östnylands studio för att berätta om sin gren, synkroniserad konståkning eller formationsåkning och teamåkning som den också kallas.
Lådorna medaljerna ligger i är tunga, men Matilda Kajander säger medaljen inte kändes särskilt tung runt halsen.
Bronsmedaljerna.Händer måller i lådor med medaljerBild: Yle/Fredrika Sundénkonståkning,medaljer
Deras lag heter Musketeers och hör till föreningen Helsingin Luistelijat. Musketeers består av 28 konståkare i åldern 14 till 19.
Under tävlingarna är 16 konståkare på isen samtidigt. Som grenens namn säger handlar det om att göra synkroniserade rörelser på isen.
– Det är svårt att få det att fungera smidigt, eftersom så många saker inverkar. Det är både rytmen i musiken och åt vilket håll du ska röra dig. Allt är jättenoga, och det krävs mycket övning för att lyckas, säger Jasmine Kuusla.
Misslyckanden leder till en del blåmärken. Enligt Matilda Kajander är knäna värst utsatta – det är lätt hänt att konståkarna snubblar över skridskorna och slår knäna i isen.
Började idrotta tidigt
Jasmine Kuusla har sin bakgrund inom konståkningen. Hon var bara tre år gammal då hon började med konståkning, och säger att piruetterna är hennes bravur eftersom hon höll på med det så länge innan hon övergick till synkroniserad konståkning.
– Det känns lite konstigt att ha en VM-medalj. När jag var tre år och satte skridskorna på fötterna för första gången så tänkte jag inte att den kommer att hänga runt min hals om några år, säger Kuusla.
Matilda Kajander å sin sida började som åttaåring. Hon har alltid hållit på med synkroniserad konståkning där piruetter inte är särskilt vanliga. Därför är hon, enligt sig själv, inte särskilt bra på dem.
– Men i samband med programmen måste vi göra miner till musiken. Vi måste le och vara arga. Sådant tycker jag att jag är bra på.
Vad är då skillnaden mellan konståkning och synkroniserad konståkning?
– Synkroniserad konståkning är mer som teater och handlar om att förmedla en känsla ända fram till publiken. Det är inte huvudsaken i konståkningsprogram, säger Jasmine Kuusla.
Stark vänskap inom laget
En av de bästa aspekterna med synkroniserad konståkning är de vänskapsband som bildas inom laget. Matilda Kajander säger att laget ger henne mer motivation.
– Varje år har man ett jättehäftigt lag som man älskar att vara tillsammans med. Man kan inte sluta.
Kuusla håller med. Då hon kommer till träningarna finns alla hennes bästa kompisar där. Det handlar om mycket mer än att bara idrotta – laget tränar tillsammans och har roligt tillsammans.
Det är svårt att få det att fungera smidigt, eftersom så många saker inverkar. Det är både rytmen i musiken och åt vilket håll du ska röra dig. Allt är jättenoga, och det krävs mycket övning för att lyckas.― Jasmine Kuusla
VM-brons är en tuff prestation. Det är också resultatet av hård träning. Laget har träningar fem gånger i veckan. Totalt handlar det om mellan 16 och 20 timmar träning.
– Oftast åker vi till ishallen direkt efter skolan, eller så slutar vi lite tidigare. Vid nio, tio på kvällen är vi hemma igen, säger Kuusla.
Den största delen av Jasmine Kuuslas och Matilda Kajanders liv är vikt åt skola och träning. Hinner de med något annat?
– Bra fråga. Det beror lite på. Man skulle kanske hinna med annat, men man skulle inte alltid orka. Lyckligtvis finns det så mycket annat än bara träning i ishallen, säger Kajander.
Jasmine Kuusla och Matilda Kajander intervjuades av Frida Frankenhaeuser i Yle Östnylands morgonsändning. Om du missade sändningen kan du lyssna på podcasten Östnyland på 20 minuter här under.
Ekologisk odling vinner terräng i Finland. Ekoprodukter odlas mest i de österbottniska landskapen. Över hälften av ekoskörden var havre.
Det är Pro Luomu som samlat statistik som visar att ekoförsäljningen i Finland ökade med 14 procent 2016. Året innan var ökningen cirka 7 procent.
Fortfarande är ekoprodukternas marknadsandel liten, endast 2 procent, men den ökar. I detaljhandeln var försäljningen av ekoprodukter värd 273 miljoner euro.
Mest ökade försäljningen av ekologisk barnmat och kaffe. Största produktgruppen är frukter och grönsaker som utgör enfemtedel av försäljningen, därefter följer ekomjölk och ekoägg.
Jämför man landskapen hittas de största ekoodlingarna i Norra Österbotten. På andra plats följer Södra Österbotten.
Ekoprodukter odlas nu på cirka 10 procent av Finlands odlingsareal.
I Nystad pågår ett lyckat försök att odla jätteräkor. De första räkorna har redan ätits och nu utvidgas verksamheten.
Finland importerar årligen en stor mängd jätteräkor, främst från Sydostasien, men snart kan vi få inhemska närodlade räkor på tallriken. I en tidigare fiskförädlingshall i Nystad har Juhani Salminen från Suomen Katkarapu byggt en recirkulationsodling.
- Räkorna måste ha vatten som är minst 18 grader varmt, så de klarar sig inte i våra vatten, förklarar utvecklingschef Olle Lerche vid Raisioaqua. I recirkulationsodlingen är temperaturen 29 grader, och då utvecklas räkorna bra.
Räkor som odlats i Nystad.Två räkor, cirka tio centimeter långa, med en linjal på ett undersökningsbord.Bild: RaisioaquaJätteräkor,Raisio Abp,raisioaqua,räkor
Från USA importeras räkyngel som är bara någon millimeter långa. Till en början får de levande skaldjursmat, vilket så småningom byts till inhemska torrfoder från Reso som utvecklats speciellt för räkor. Fodret ändras ju äldre räkorna blir.
- Vi har ett bra samarbete med råvaruleverantörer. Med inhemska foder och med en inhemsk produktion kan vi lättare kontrollera att räkorna odlas på ett etiskt och ekologiskt hållbart sätt, säger Lerche.
Pilotprojektet har pågått i ett år. De räkor som odlas är vannameiräkor (Litopenaeus vannamei) som är världens mest odlade räka.
I Nystad odlas och växer räkorna i cirka 12 veckor. De första leveranserna går till restauranger och fiskhandlar.