
En stor del av apelsinjuicen som dricks i Finland tillverkas av tre brasilianska storföretag - Louis Dreyfus Commodities, Citrosuco och Cutrale. Företagen prickas av europeiska medborgar- och konsumentorganisationer, bland annat av Consumers International, CI, för försummelser gällande arbetarskydd, för kartellverksamhet och ansvarslös användning av bekämpningsmedel.
Det är Konkurrens- och konsumentverkets tidskrift Kuluttaja som skriver om apelsinjuicetillverkningen. Tidningen har också utrett av vilka leverantörer de finländska företagen köper juicekoncentrat för sina respektive varumärken.
Apelsinjuicetillverkningen har på senare år koncentrerats till de tre stora företagen som i dag uppges stå för 70 procent av det juicekoncentrat som säljs globalt. Över 60 procent av världens apelsinjuice tillverkas i Brasilien.
Många anställda vid apelsinodlingarna jobbar under usla förhållanden. En fruktplockare tjänar kring nio euro för ett 10-timmars arbetspass - många bor i tillfälliga baracker, utan ordentlig toalett. Inga anställda ville ställa upp på intervju i rädsla för att mista jobbet.
Utöver billig arbetskraft är juicen som vi köper förmånlig bland annat för att den tillverkas av koncentrat som fraktas nedfryst - juicen kan förvaras nedfryst i upp till tre år.
Hur etisk är juicen i Finland?
Tidskriften Kuluttaja ringde upp 17 företag som säljer apelsinjuice i Finland. Bara fyra företag uppgav öppet att deras produkter tillverkas av koncentrat av de prickade bolagen.
Av granskningen framgick att K-kedjans Pirkka-juice och S-gruppens Rainbow-juice tillverkas av koncentrat av Louis Dreyfus Commodities. Koncentratet i Lidls Vitafit-juice tillverkas av Citrosuco.
Valio och Eckes-Granini har köpt koncentrat från två av de tre prickade företagen, men bolagen vill inte säga från vilka två.
Vip-juicemaker, finländsk enhet till den europeiska dryckestillverkaren Refresco, och Rynkeby, som ägs av Arla Foods, ville inte uppge varifrån de köper juicekoncentrat. Rynkeby tillverkar bland annat apelsinjuicen God Morgon.
Många företag hör till nätverk för att övervaka att deras produkter tillverkas etiskt, men i praktiken har företagen få möjligheter att granska tillverkarnas ansvarsfullhet, skriver Kuluttaja.
Företagen som tillfrågades svarade vagt särskilt på den här frågan - hur de övervakar att deras produkter tillverkas ansvarsfullt, skriver Kuluttaja.