Quantcast
Channel: Strömsö | svenska.yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3441

Bär i Strömsös trädgård

$
0
0

I de halverade oljefaten i Strömsös trädgård planterade vi allt från lättodlade åkerbär och jordgubbar till de kanske lite med otippade bären, åtminstone i trädgårdssammanhang - hjortron och tranbär.

Jordgubbar, Fragaria x ananassa, är ett av våra mest älskade och odlade bär. De första solmogna jordgubbarna plockade från egen odling hör nog till en av sommarens höjdpunkter.
Jordgubbar är lättodlade. De trivs i mullrik, lucker trädgårdsjord. Gödsla inte jordgubbarna för mycket, då åstadkommer du bara kraftig bladväxt och liten skörd. Grundregeln är "ju mer gödsel desto mindre skörd". Grundgödsla jorden med stallgödsel 3-4 kg per kvadratmeter. Gödsla en andra gång direkt efter skörden då med t. ex hönsgödsel eller komposterad stallgödsel. Gödsla aldrig jordgubbsplantorna på våren! Blodmjöl och gräsklipp är bra tilläggsgödsel om plantorna ser bleka och klena ut.

Jordgubbarna kräver rätt liten skötsel. På våren skall man klippa eller räfsa bort torkade blad och byta ut plantor som dött under vinter. Är sommaren torr så kan man vattna för att få en god skörd. Efter skörden är det bra att klippa bort alla revor. På så sätt får moderplantan all näring och har då goda förutsättningar att klara vintern och följande års blomning.

Idag har vi en hel del olika jordgubbssorter, som skiljer i smak, storlek och skördetidpunkt. En nybörjare får lova att pröva sig fram och den inbitne trädgårdsentusiasten har redan sina favoritsorter.

Vanligen är jordgubbsplantorna ettåriga när du köper dem, men idag finns även tvååriga plantor (jumboplantor) på marknaden. Fördelen med dem är att de ger skörd redan första året.
Du kan även köpa s.k familjeplantor med tre olika jordgubbsorter i samma kruka. De här lämpar sig speciellt bra om du har en liten odlingsyta eller bara några krukor med jordgubbar.

Köp alltid certifierade och garanterat friska plantor – det lönar sig i längden. Om du förökar dina jordgubbar genom revor är risken stor att du får oönskade komplikationer (sjukdomar) in i din odling.
Ett av de största problemen med jordgubben är mögel. Olika sorter har olika resistens (motstånd/känslighet) mot mögel. Det lönar sig att kolla upp resistensen när du väljer sorter.
Genom att odla jordgubbar i upphöjda odlingsbäddar (eller oljefat) minskar risken för mögelskador på bären då luften lättare kommer åt att torka upp bladmassan. Ett annat bekymmer kan vara sorkar - odlar du i oljefat så slipper du dem också.

Det lönar sig att byta ut jordgubbsplantorna ca vart fjärde år. Gamla plantor ger sämre skörd och kan få problem med olika växtsjukdomar och ohyra.

Jordgubbssorter i Strömsös trädgård:
Honeoye, Jonsok, Polka

Åkerbär, Rubus stellarcticus, är en mycket lättodlad liten bärväxt som trivs i halvskugga och som med fördel kan användas som marktäckare under t.ex fruktträd eller i rabatter. Åkerbär förökar sig genom rotskott och kan om man inte passar sig bli till ett ogräs i trädgården. Den blir 20-30 cm hög och blommar på försommaren med stora rosa blommor med god doft. Den är härdig i hela landet och vill ha jord med lågt pH-värde i lucker och vattenhållande jord. Var försiktig med gödsling, tillsätt gärna brunnen stallgödsel och lite torv, men absolut inte kalk.

Åkerbären vissnar ner till vintern och följande vår växer det upp nya skott från de underjordiska stammarna. Blomningen sker i juni och drygt en månad senare är bären mogna. Det odlade åkerbäret är aromatiskt och välsmakande men har ändå inte den fulla arom och smak som det vilda åkerbäret.

Åkerbären är tvåkönade och självsterila. För att få bär bör man alltid plantera minst två olika sorter tillsammans. Idag finns plantor att köpa med två sorter i samma kruka. Om du vill odla åkerbär för bärens skull, plantera då med ett inbördes avstånd på ca 30-40 cm och ett radavstånd på ca 1,5 m. Vi planterade åkerbären mycket tätare i vårt oljefat. Därför bör vi hålla efter rotskotten så att växtligheten inte blir för kompakt.

Det kan ta upp till tre år innan skördenivån har nått sin topp. Bären blir röda ett tag innan de mognar, så ha tålamod och vänta med att skörda tills de är röda, glansiga och lätt genomskinliga.

Åkerbärssorter i Strömsös trädgård:
Susanna, Pima

Hjortron, Rubus chamaemorus, är ännu inte speciellt vanliga i våra hemträdgårdar, men varför inte? Hjortronen är också de lättodlade, de har inte så stora krav på skötsel och gödsling bara odlingsunderlaget (jorden) och fuktigheten samt ph-värdet (sur jord, Ph 4-5) är rätt.

Vanligtvis odlas hjortron i odlingsbassänger av plast, men vi valde att odla i oljefat. Hjortron vill gärna ha en rätt grov torvjord. Jorden får absolut inte kalkas och gödslas mycket, endast måttfullt med t.ex lite bärgödsel. Odlingsunderlagets tjocklek bör vara ca 30 cm.
Det är viktigt att torven hålls jämnfuktig, Plantorna vill inte simma men torven bör vara ordentligt fuktig. Odlingsunderlaget bör vara rätt grovt för att behålla tillräckligt med syre. Om du planterar hjortron i köpt torv kan du gärna blanda in lite vitmossa för att få en grövre struktur. På hösten kan man gärna luckra upp torven och blanda in lite grövre torv eller vitmossa. Rohdodendronmylla kan med fördel användas som odlingsunderlag år hjortronen.

Hjortronbladen vissnar ner till vintern och det bildas små röda knoppar på markytan. Det är de här röda knopparna som utvecklas till nya blad på våren. Hjortronen kan tidvis försvinna nästan helt men ha tålamod och vänta till nästa vår, de dyker upp igen!
Hjortron trivs bäst på en varm, solig och skyddad plats. Hjortronen blommar rätt tidigt på våren så det kan vara på sin plats att skydda blomningen mot frost med en fiberduk.

Hjortronen är såkallade tvåbyggare, vilket betyder att det finns både hon- och hanplantor. Kolla upp när du köper dina hjortronplantor att du får plantor av båda könen. Man kan köpa plantor med båda könen i samma kruka. Det finns en självfertil sort på marknaden, Nyby heter den. Köper du Nyby så klarar du dej med en sort för dess blomma har både ståndare och pistill.

Hjortron i Strömsös trädgård:
Nyby

Tranbär, Vaccinium oxycoccos L, skall du välja om du vill odla riktig superfood i din trädgård. Tranbären har fått ett riktigt uppsving de senaste åren – de är fulla av supernyttiga vitaminer och oxidanter.

Att odla tranbär påminner långt om att odla hjortron. Tranbären trivs i samma jordtyp. De vill ha samma ph-värde och fukt som hjortronen och kan också odlas i odlingsbassänger, i krukor eller som vi valde - i gamla oljefat.Tranbär vill, liksom hjortron, ha en ljus och solig växtplats.

Till skillnad från hjortronen är tranbären dekorativa under hela odlingssäsongen. De har ett friskt, grönt och glänsande bladverk hela sommaren och till hösten får de en fin röd färg. Tranbären utvecklar långa rankor och passar därför bra i en upphöjd odlingsbädd eller i en ampel.

Obs! Tranbären är inte känsliga för köld men uttorkning kan vara ett problem under vintern. Tranbären växer i naturligt tillstånd på myrar och mossar där rankorna slingrar sig in i mossan så skydda gärna dina tranbär över vintern med t.ex frostduk eller täck över dem med ett lätt lager löv.

Bärbuskar är nog kanske det mest lättodlade du kan hitta. Plantera en bärbuske, gödsla, vattna - och glöm bort den! Den kräver ytterst liten skötsel. Du behöver bara gallra ur gamla kvistar och kasta en näve gödsel kring busken på våren och den bara växer och frodas och ger skörd år efter år.

Krusbär, Ribes uva-crispa, är en gammal goding som gärna kunde få lite mera uppmärksamhet. Krusbärsbusken är lättodlad, ger rikligt med skörd och bären kan användas på många olika sätt. Det finns säkert inget godare än att äta solmogna krusbär direkt från busken!

De gamla krusbärssorterna är mycket söta, har mindre frukter men är känsligare för mjöldagg än de nyare sorterna som t.ex Hinnonmäki gul o röd. Nyare sorter har en bättre motståndskraft mot mjöldagg. Vår egen inhemska Lepas till exempel är helt resistent mot mjöldagg. Skillnaden mellan de gamla sorterna och de nya är alltså smak, storlek och sjukdomsresistens. Om du väljer de äldre sorterna så är det viktigt att plantera bärbuskarna på en luftig och solig plats där vinden kommer åt att snabbt torka upp efter regn och dagg. Solljuset främjar också fruktsättningen.

Plantera krusbären i en god trädgårdsmylla, gärna inte för genomsläpplig. Gödsla på våren med trädgårds- eller kreaturskompost. Gallra ur gamla kvistar, ta bort lite varje vår så förnyar busken sig och ger en jämnare skörd. Krusbärsbusken är mycket anspråkslös och lättodlad.

Krusbär i Strömsös trädgård:
Hughton, amerikanskt bergskrusbär


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3441

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>