
"Då gästerna kommer till en japansk teceremoni så kommer de för att finna inre frid och stillhet. Ingången till tehuset är oftast låg, för att gästerna ska träda in med huvudet böjt och ödmjuka, och lägga bort all världslig oro, och träda in i en stillhetens oas", det kan man läsa i Wikipedia. - Mindfullness tusentals år innan ordet uppfanns? Också i Finland börjar det finnas specialbutiker för te och tehus där man kan lära sig mera om denna ädla dryck.
Te är egentligen ett träd om det får växa fritt men då man odlar det så låter man det inte växa sig längre än att det är bekvämt att plocka bladen och därför talar man om en tebuske. Det sägs att te kan ha funnits i ca 4700 år då den kinesiske kejsaren Shennong drack den första koppen. Av misstag föll det ner några teblad när man kokade vatten åt kejaren. Shennong, vars namn betyder ”den gudomlige lantbrukaren” var också botaniker, och eftersom alla växter intresserade kejsaren så smakade han på drycken. Han uppskattade den väldigt mycket och beordrade därför att man skulle börja odla te.
Five a clock tea eller eftermiddagsteet är en institution med sina kakor och trekantsbröd men lika vanligt är det med kvällste och muggen på morgonen. Te symboliserar stunden för dig själv, den rykande koppen som ger dig vila och hälsa ..
Mer om grönt, svart, vitt och gult te kan du höra i programmet Pia med flera på söndag 31 augusti kl 10.03 i radio Vega då Pia Abrahamsson diskuterar med Pirkko Arstila som grundade en förening för vänner av te och med Stefan Sjöholm som är tesommelier. Efter programmet har du möjlighet att chatta med gästerna.