
Här ovanför ser du ett foto på mig. Jag funderade rätt länge på vilket foto jag skulle använda. Hur är det med dig, funderar du på vilken profilbild du lägger upp på Facebook, Twitter, Instagram eller Linkedin? Du är säkert inte ensam. De flesta av oss vill väl att andra människor ska ha en så positiv uppfattning om oss som möjligt.
Och hur du presenterar dig är inte oviktigt. Det sägs att vi bildar vår uppfattning om en ny bekantskap på tre sekunder och då väldigt mycket utgående från visuella signaler. Så hur du ser ut, vad du har på dig och hurdant kroppsspråk du har avgör till en stor del vad andra tänker om dig. Därför går vi på kurser och lär oss att föra oss rätt, ta rummet i en talsituation, går kanske på färganalys och tränar för att se friska och starka ut.
I sin bok "Vackra människor" beskriver Peppe Öhman hur en av huvudpersonerna möter barnets nya dagisfröken: "En av dagisfröknarna log vänligt mot Ida. Påklistrat vänligt, eller kanske professionellt. Svårt att se skillnaden. Ida gjorde en snabb analys av kvinnan. Drygt förtio, lättskött frisyr, nylackerade kortklippta naglar och otidsenliga jeans. Hon såg trygg och pragmatisk ut. Det här skulle nog gå bra."
I boken definierar sig huvudpersonerna via sin konsumtion och livsstil. Det är viktigt med märkeskläder, accessoarer, rätt adress och rätt umgänge. Också bloggar och sociala medier blir ett sätt att bekräfta sin identitet.
Varför försöker vi styra andras tankar om oss?
Den franske sociologen Pierre Bordieu talade om konsumtion som en klassmarkör i det sociala rummet. Man känner igen sina gelikar på signaler som man känner igen.
Inom affärslivet sysslar man med "image management" och försöker skapa en så positiv bild av företaget och dess produkter som möjligt. Och experter på arbetsrekrytering talar om "social desirability" det vill säga vårt omedvetna behov att framställa oss som socialt godtagbara. Politikerna skapar en bild av sig själva på sociala medier för att attrahera olika väljarsegment och presumtiva arbetsgivare googlar arbetssökande.
Också berättelsernas kraft används. Konsulter i "storytelling" hjälper företag och andra intressenter att utforma berättelser för att via inlevelsen skapa lojalitet hos både arbetstagare och kunder.
Lek med identitet
Det att undersöka olika presentationer av sig själv kan också vara ett sätt att utforska sin identitet, säger Carita Akka Vainikka som är bildkonstnär. Förutom att måla så skapar hon också foton av sig själv i olika munderingar och miljöer. Facebook och andra sociala medier ger möjlighet att snabbt få ut foton och leka med jagbilden.
- Det är jätteroligt och reaktionerna i allmänhet positiva!
Chatta med Peppe och Reidar!
Mera om hur och varför vi presenterar oss själva blir det i Pia med flera i Radio Vega på söndag kl. 10.03. Gäster är journalisten, bloggaren och författaren Peppe Öhman och kommunikationsexperten Reidar Wasenius. Efter programmet kan du chatta med dem på svenska.yle.fi.
Och handen på hjärtat. Har du någonsin googlat en ny bekantskap?
Läs också:
I vackra människors fotspår
Vad säger din profilbild om dig som person