Quantcast
Channel: Strömsö | svenska.yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3437

Odla tomater och chili

$
0
0

En av de absolut bästa stunderna är när man på sensommaren plockar solvarma, mogna tomater från eget växthus. Doften av tomatplantorna i det varma växthuset, de varma saftiga tomaterna sprängfyllda med smak och arom – det känns bara helt sagolikt, och allt vattnande och passande har varit en liten liten uppoffring med tanke på vad det gav igen!

Tomater är lätta och roliga att odla, det finns idag ett brett sortiment av olika tomater – du hittar säkert något som passar dej. Har du ett växthus kan du välja mellan många olika sorter, allt från "vanliga" tomater till körsbärs-, päron- och bifftomater – större och mindre.

Om du inte äger ett växthus så finns det även alternativ för dej. Har du en solvarm vägg, en balkong eller terrass så hittar du sorter som är lättodlade och ger en god skörd. Ampel- mini- och busktomater lämpar sig väl för denna slags odling.

Paprika och speciellt chili har blivit populära bland hobbyodlarna. Chili kan odlas inomhus i ett soligt och varmt fönster, på en varm terrass, balkong eller en varm vägg och förstås i växthus.

Chili och paprika har en rätt lång odlingstid, förkultiveringen borde startas redan i mars, men idag hittar man plantor i olika utvecklingsskeden i handel. Ett gott råd är att köpa plantor som redan har de första frukterna, då hinner du få en god skörd även om du inte odlar i ett växthus.

Det finns idag ett brett urval av olika krukor, växtsäckar och andra odlingskärl i handeln. Du behöver inte köpa den senaste och finaste krukan utan det går att odla i egentligen vad som helst bara du kommer ihåg följande.

  • Storleken på krukan/kärlet bör vara i förhållande till plantans storlek/ rotsystem. Stora tomater/ paprikor behöver mera jord än en liten minitomat / chiliplanta.
  • Bevattning. Ju större planta desto mera vatten behövs, dethär är även relaterat till jordvolymen, ju mera jord desto mera vatten kan den lagra. Men; kom ihåg att för stor kruka och mycket vatten i förhållande till växtens rotsystem inte är bra!
  • Odlingsteknik. Väljer du att plantera i t.ex. en kruka med underbevattning eller ett själv anläggt bevattningssystem klarar sig växterna längre mellan bevattning/påfyllning.
  • Dränering. Om du odlar i en kruka/kärl som inte har hål i bottnen, kom ihåg att sätta ett lager med lecagrus eller annan dränering i bottnen på krukan. På så sätt minskar du risken för överbevattning. Risken är inte särskilt stor om du odlar i växthus där det mer är frågan om att vattna tillräckligt ofta och mycket!

Här plockar Owe ihop delarna, sätt i flottören och fyll krukan med jordUndervattningskruka som du själv kan tillverkaHär plockar Owe ihop delarna, sätt i flottören och fyll krukan med jord YLE/Strömsö
Bygg din egen underbevattningskruka
Du behöver:

  • vattentät kruka/ kärl (inga hål i bottnen)
  • innerkruka, en plastkruka i lämplig storlek eller ett annat kärl, plastämbare, fat osv…
  • liten plastkruka för mullfoten
  • plaströr för påfyllning av vatten
  • flottör, t.ex bambupinne och en vinkork

Gör såhär:

  • Passa in innerkrukan i ytterkrukan, innerkrukans djup skall vara ca 2/3 av ytterkrukans djup, så att det blir rum för vattnet!
  • Borra hål i innerkrukan för mullfoten/krukan
  • Borra fullt med hål i mullfoten/krukan , det är dem som sen transporterar upp vattnet i krukan.
  • Borra hål för vattenpåfyllningsröret
  • Plocka ihop delarna, sätt i flottören och fyll krukan med jord!

Olika bevattningssytem
Idag finns det olika alternativ på marknaden, allt beroende på hur mycket du vill satsa och hur tekniskt du vill ha det.
Det bevattningssystem vi använder finns att köpa som en byggsats och är helt manuellt. Systemet kopplas antingen direkt till en vattenkran eller så helt manuellt med självtryck från en vattenbehållare.

Vill du ha ett bevattningssystem som sköter sig själv så finns det olika alternativ på marknaden. De enklaste fungerar enligt klockprincipen – en klocka där du ställer in bevattningsintervallerna och längden på bevattningen. Men det finns även datorstyrda system – allt beroende på vad du önskar.

Så – odling kan vara väldigt enkelt, utfört med enkla medel och principen "man tager vad man haver" till mycket "high tech" och för ändamålet designade produkter. Men det viktigaste för alla är väl ändå glädjen i att få följa med hur det växer och utvecklas och till sist – smaka på skörden!

Lycka till med vad / och hur du än odlar!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3437

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>