Clik here to view.

Sugen på en gräshoppa eller en mjölmask? De flesta av oss äcklas av blotta tanken att äta insekter. Men insektforskaren Lena Huldén äter insekter med god aptit.
Clik here to view.

FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO hoppas att flera i västvärlden skulle ta efter Huldén. FAO har lobbat för att få insekter på européernas och amerikanernas tallrikar för att maten skall räcka till för den växande befolkningen på jorden i framtiden.
Men än så länge sätter EU stopp för försäljning av insekter i restauranger och butiker.
Det hindrar förstås inte oss från att äta dem. Lena Huldéns favoritinsekt är fältsyrsan. Den friterar hon i olja.
- Fältsyrsan är faktiskt rätt god. Smaken är någonting mellan nöt och popcorn, förklarar Lena medan hon försöker få tag i en av syrsorna som hoppar omkring i en stor plastlåda.
I Huldéns hem i Vanda finns det flera olika insekter. Syrsornas ljudliga läte hörs i hela huset och får en att tänka på varma kvällar i södra Europa eller tropikerna. Förutom syrsor har Huldén också vandrande pinnar i en glaslåda. De äter hon inte utan håller som husdjur.
I en liten plastask har hon mjölmaskar som krälar huller om buller. De är perfekta ingredienser i matlagning tycker Huldén.
Clik here to view.

- Jag tänkte att vi kunde göra risotto av de här, säger hon och håller upp asken med de ljusbruna maskarna.
Clik here to view.

Först skall maskarna gås igenom noggrannt. De måste vara levande då de sätts i stekpannan.
Framtidens proteiner
Lena Huldén har ätit insekter i några års tid. Det gör hon av två orsaker: för att det är miljövänligt och för att det är hälsosamt.
- Rena hälsomaten. Mjölmaskarna innehåller 42 procent protein. Och fetterna är hälsosamma fetter.
Insekterna är ett bra alternativ till kött. Från dem kunde vi få mycket mer miljövänliga proteiner.
Clik here to view.

För att producera ett kilo biffkött går det åt ungefär tio kilo foder. Samma mängd foder ger nio kilo gräshoppor.
Clik here to view.

Andra fördelar är att insekterna inte släpper ut växthusgaser. De är växelvarma och behöver inte slösa energi på att producera kroppsvärme. All energi används till att växa och föröka sig. Uppfödningen kräver inte heller stora arealer betesmark som är ett av problemen med köttproduktionen.
Clik here to view.

Det är just miljöaspekten som fått FN:s mat och jordbruksorganisation att börja lobba för att även västerlänningar ska äta mer insekter. Insekter äts redan i en majoritet av världens länder. Men inte i de europeiska länderna eller i USA som är de som belastar miljön mest. FN vill se ett större ansvar för att vi skall få maten att räcka till i framtiden.
År 2050 beräknas det finnas nio miljarder mänskor på jorden. Redan i dag med en befolkning på sju miljarder ses matproduktionen som en av de största belastningarna på miljön.
Förbjudet att sälja insekter som föda
I Finland och i de andra EU-länderna är det inte tillåtet att sälja insekter som mat. EU:s livsmedelslag om nya livsmedel kräver att alla nya livsmedel testas noggrannt och godkänns innan de kan börja säljas. Det är en process som kan ta två till fyra år efter att en ansökan om godkännande har lämnats in.
Clik here to view.

- Varken i Finland eller någon annanstans inom EU har det lämnats in en enda ansökan om att få sälja insekter som mat, säger Sanna Viljakainen, överinspektör på livsmedelsverket Evira.
Viljakainen tror ändå att insekter som föda kommer att vara framtiden. Hon tycker att FAO:s rekommendation är bra men att vi måste vara försiktiga med att inte förhasta oss..
- Vi måste vara väldigt nogranna med att det är tryggt att äta insekter. Vi vet väldigt lite om insekternas lämplighet som föda. Det finns giftiga insekter och det spelar en stor roll hur insekterna har odlats, säger Viljakainen.
Mjölmaskrisotto
Lena Huldén smakar på en av de levande maskarna. Då hon själv har fött upp dem vet hon att det är tryggt.
- De smakar inte så mycket, säger hon.
Hon hettar upp olja i stekpanna och tillsätter lök och chili. Sedan är det de levande mjölmaskarna tur. De stelnar snabbt och då är det bara att lägga i ris och lite paprika.
- Gott och enkelt, säger Huldén. Bra vardagsmat.
Huldén tror att om tio år kommer alla att äta insekter. De kommer först att komma på marknaden i form av insektspulver, en sorts proteinpulver, som man drygar ut köttet med. Då priset på kött kommer att stiga, kommer man att lägga insektspulver i till exempel köttbullar.
Dessutom äter vi redan insekter utan att veta om det. Det går inte att tillverka choklad av kakaobönor utan att det skulle finnas spår av insekter med. I all sallad vi äter finns det alltid insektsägg.
Inte så illa
Clik here to view.

Risotton är klar och redo att avsmakas. Den överraskar också den som aldrig ätit insekter förut. Den smakar absolut inte illa. Mjölmaskarnas smak går egentligen inte att urskilja i risotton. De är väldigt neutrala i smaken.
- Jag tror att det är inlärt att äcklas av insekter. Det är en vanesak. Inte åt vi heller räkor på femtiotalet och nu gör vi det.
Läs också:
Insekter på löpande band
.