
Enligt Naturresursinstitutet har sommarens regnmängd och temperatur varit gynnsam för svampar. Också i Östnyland ser det ut att bli ett bra svampår.
Handelssvampskonsulent Nancy Lökfors är en ivrig svampplockare. Hon rör sig mycket i Sibboskogarna.
På tisdagen begav hon sig till sitt favoritsvampställe för att kolla läget med årets skörd.
– Jag möttes av en sorglig syn: skogen var fälld. Det såg rent sagt för jävligt ut, säger Lökfors.
I stället fick hon åka till ett annat svampställe hon brukar besöka. Där lyckades hon däremot inte hitta så mycket svamp.
– Jag känner inte till platsen riktigt lika bra. Har man ett bekant ställe så vet man precis var kantarellerna brukar finnas.
Lökfors råkade ändå på stensopp samt lite kantareller och kremlor. Dessutom hittade hon resterna av en stensopp som sniglarna hade mumsat i sig.
– Sniglarna har god smak. De hade tagit den bästa svampen, säger hon.
Ser ut att bli en bra svampsäsong
Enligt Lökfors bedömning ser det ändå ut att bli ett bra svampår, så länge vädret fortsätter vara fuktigt och någorlunda varmt.
Däremot såg det väldigt bra ut i juli i fjol också, men sedan kom augustitorkan.
– Svampen vill ha fukt och inte för hett, för då torkar de precis som allt annat. Men jag tycker att man ändå har hittat så pass många olika sorter redan nu att det ser bra ut.
Utöver de sedvanliga kantarellerna och stensopparna har Lökfors hittat två olika sorters kremlor i Sibboskogarna, nämligen kantkremla och storkremla.
Tyvärr fick hon nöja sig med delar av hatten, eftersom kremlorna är populära bland svampmyggor. De hör till de första svamparna som ploppar upp ur jorden, och tenderar därför att vara ganska larvangripna.
– Svamparna börjar nog dyka upp lite här och där. Man får gå mer den här tiden på året än under den egentliga svamptiden, men det är ju bara roligt att gå i skogen.
Dags att plocka blåbär
Nancy Lökfors kunde trösta sig med att det fanns massor med blåbär i skogen på tisdagen. Stora var de också.
Tyvärr hade hon bara ett kärl med sig, annars hade hon kunnat plocka ännu mer blåbär.
– För dem som brukar plocka blåbär så lönar det sig att börja ge sig ut på jakt efter dem nu också. De var verkligt stora.
Många inbitna svampplockare har sina egna stamställen de besöker. För nybörjare kan det ändå vara svårt att veta var man ska börja leta efter till exempel kantareller.
Lökfors tipsar om att börja i närheten av en björk.
– Kantarellen kan trivas på lite olika ställen, men framför allt i närheten av björkar. Det kan vara en enstaka björk bland tallar och granar i skogen, eller i en björkskog.
Bäst hittar man ändå kantareller i blandskogar. I björkskogar brukar det finnas mycket gräs, vilket betyder att det är svårt att få syn på de gula svamparna.
– De allra flesta svampar som vi plockar lever i symbios med trädens rötter. De får näring och vatten av varandra. Träden mår också bättre om det finns svampar i närheten, säger Nancy Lökfors.