
Största mattrenden som slår Finland just nu är råkost, eller raw food. Äter du rå mat mår du bättre och orkar mera. Det säger kocken och råkostsentusiasten Karolina Hannonen.
- Jag trodde först att det var humbug, men efter att ha testat en tid att äta råkost och ren mat märkte jag att jag på riktigt orkar mera och mår bättre, säger Karolina.Karolina Hannonen är kock och råkostsentusiast. Hon drömmer om att få öppna ett eget råkostskafé.Yle / Kia Svaetichin
Råkost är inte egentligen nytt, men på senaste tiden har allt fler råkostsrestauranger och kaféer dykt upp i Finland och de nordiska länderna. Först kom sushin, sedan fro-yo och nu råkost. Råkost är mat som inte får hettas upp till mer än ca 46 grader och består vanligen av grönsaker, frukt, nötter och bär. Vanligast är också så kallad veganråkost.
- En del följer reglerna slaviskt, men inte är det så noggrannt. Om temperaturen stiger över 46 grader börjar enzymerna i maten sakta brytas ner, men jag står aldrig nitiskt med någon termometer vid spisen. Dessutom rekommenderar jag inte för någon att tvärt byta till råkost för att det anstränger matsmältningssystemet mera och kan vara en belastning för magen i början, säger Karolina.
Karolina äter idag för det mesta råkost, men hon har inte valt bort all varm mat.
- Jag åt idag till lunch kokoskyckling, så lite fuskar jag emellanåt. Men jag har märkt att jag mår bäst av att huvudsakligen hålla mig till råkost. Det är såklart individuellt och någon annan kanske mår bäst av att leva på korv.
Hur mycket mer tidskrävande är det att hålla sig till en råkostsdiet?
- Inte alls, det är snarare tidssparande. Du behöver bara hitta en affär med bra råvaror och sen gäller det att skära upp grönsakerna och blanda. Sen är det där.
Leder det inte lätt till att man frossar utan gränser när man kan använda sig av ursäkten att det är superhälsosamt?
- Haha! Antagligen skulle det bli så om inte råkost sku vara så sjukt mättande. Försök bara frossa, du märker snabbt att du inte orkar.
Karolina hämtade med smakprov till intervjun som exempel på en typisk råkostmåltid. Här bjuder hon på pastasallad som är gjord av finskuren zucchini, rucola, avokado och hemlagad pesto. Till efterrätt blir det avokado-lime kaka och råchoklad med goji bär och cashewnötter. För att kompa en trend med en annan provade vi på att instagramma bilder på maten, bara för att det "trendigt nog hör till".
Om du själv vill prova på råkost hittar du massvis av recept på internet, men här nedan hittar du Karolinas recept på rätterna som syns i bilderna.
Zucchini pestopasta
För 1 person
Pastan
1 zucchini - skölj zucchinin och skär tunna strimlor, med hjälp av en kniv eller mandolin eller annat köksverktyg som gör tunna strimlor så att det påminner om spaghetti.
Pesto
2 dl spenat/rucola/basilika - lite av allt eller sen endast den sorten du tycker mest om
1 dl pinjenötter eller andra frön - jag använde hälften pumpafrön och hälften solrosfrön
1 vitlöksklyfta
1/4-1/2 dl kallpressad olivolja
1/2-1 tsk salt
lite vatten om peston känns för tjock
1. Mixa allting till en kräm med hjälp av en stavmixer.
2. Till sist blandar man peston och zucchini-strimlorna tillsammans, så att all zucchini får pesto på sig. Tillsätt salt om det behövs. Serveras med till exempel avokadobitar, körsbärstomater och rucola.
Avocado-lime kaka
Kakbotten
3 1/2 dl nötter - Jag använde mandlar. Macadamia nötter passar även. Prova olika nötter. Smaksak.
1 1/2 dl kokosflingor
1 dl dadlar
2 msk honung (ekologisk)
1/2 tsk vanilj, inte vaniljsocker, utan ren vanilj men kan uteslutas helt
en nypa himalaya salt
1. Mixa allt i en matberedare eller med stavmixer. Om du använder stavmixer, lönar det sig att först krossa nötterna med mixern före du tillsätter resten av ingredienserna. Smaka.
2. Sätt mera honung om det krävs. Tryck 'degen' i en kakform med löstagbar kant. Ställ i frysen under tiden du lagar fyllningen.
Fyllningen
2 dl cashewnötter som varit i vattenbad över natten, eller åtminstone 6 timmar
3/4 dl limesaft
1 1/2 avocado
1/2 - 1 dl ekologisk honung eller lönnsirap eller agave sirap
1 handfull basilika, går att lämna bort om det låter för exotiskt, men det lönar sig att prova med basilika
1 1/2 dl jungfru kokosolja, som har smultits i vattenbad
Skölj cashewnötterna och häll bort vattenbadet. Häll alla ingredienser i en matberedare, mixer eller mixa med stavmixer. En effektiv blender är det bästa alternativet, men fyllningen är ganska tjock och du måste troligtvis hjälpa maskinen emellanåt. Blanda tills krämen är slät. Smaka. Tillsätt sötning om det behövs. Häll fyllningen på kakbottnet och dela det jämnt överallt. Sätt kakan i kylen övernatten om den skall serveras nästa dag. Om du vill servera kakan samma dag, lönar det sig att sätta den i frysen i cirka en halv timme och sedan i kylen i väntan på servering. Kakan lönar sig att förvaras i kylen eftersom den börjar smälta om den är länge i rumstemperatur. Detta beror på att jungfru kokosoljan smälter i 35 grader celcius.
Råchoklad
150 g kakaosmör, gärna rått kakaosmör och ekologiskt
1 msk jungfru kokosolja
1 msk ekologisk honung eller lönnsirap eller agave sirap
1 dl rå kakao
1 dl lucuma som ger sötma och finns i alla hälsobutiker och det flesta stora butikerna nuförtiden
1 tsk maca, kan uteslutas men finns i hälsobutiker
Valfria tillägg, till exempel gojibär, mullbär, olika nötter, kakaobitar
Jag tillsätter också lite salt som passar väldigt bra
Smält kakaosmöret och kokosoljan försiktigt i en skål över vattenbad. Tillsätt honung eller sirap. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och blanda tills de har upplöst sig ordentligt. Tillsätt till sist de valda tilläggen. Häll smeten i chokladformer gjorda av silikon eller t.ex. isbitsformar. Ställ i frysen cirka 15-30 minuter tills de stelnat. Förvara i kylskåpet.