
På Arbis i Helsingfors vill man på ett lättsamt sätt kombinera bokprat med matlagning inom ramen för litteraturkaféerna som ordnas två gånger under vårterminen.
Under det pågående läsåret har Arbis på olika sätt fokuserat på det nordiska och därför har man också valt att plocka fram fyra verk och ett antal rätter från fyra olika språkområden.
I höstas ordnade man två litteraturkaféer där man på det ena kurstillfället samtalade om karen Blixens verk ”Babettes gästabud” och tillredde smörrebröd och kransekage. Det andra litteraturkafét fokuserade på finlandssvensk litteratur och matkultur.
I vår står ytterligare två kurstillfällen på programmet. Den 3 februari är det dags för samiska myter och berättelser och den 1 april står Sverige och Kristina Sandbergs prisade böcker om hemmafrun Maj i centrum.
Gränsöverskridande matlagningskurser
Enligt Ghita Henriksson, som är ansvarig för hushållssektorn på Arbis i Helsingfors, har man på tidigare kurser kombinerat matlagning med bl.a. musik och historia på ett antal gränsöverskridande kurser. Därför tyckte man också att det skulle vara skoj att kombinera matlagning med litteratur.
När modersmålsläraren Pamela Granskog tillträdde som biträdande rektor på Arbis började hon spåna idéer för litteraturbiten, och man lyckades hitta bra och intressanta kombinationer från olika nordiska länder och språkområden.
Pamela Granskog påpekar att avsikten med litteraturkafét inte är att sitta med pannan i djupa veck och göra djupa analyser av de litterära verken, utan att man på ett lättsamt och informellt sätt kan samlas för att diskutera teman i de utvalda verken och laga god mat tillsammans.