
Äter vi grönkålschips året runt? Kommer blomkålen att få sin revansch? Bryr sig någon alls i rotselleri? Vi botaniserar i grönsaksstatistik och förutspår framtiden.
Finländarna köper grönkål som aldrig förr. Hur man gör grönkålschips torde vara den sämst bevarade kökshemligheten just nu.
Hur ser då statistiken ut för andra grönsaker? Vi tog en titt på hur folk googlar tre grönsaker: Grönkål, blomkål och rotselleri.
Grönkål är trendgrönsaken nummer ett just nu. Den är enormt populär kring jul då nervösa mormödrar söker vegetariska alternativ till julbordet med ljus och lykta. Har du till exempel hört om halländsk grönkål? Inte? Kanske dags att googla? Grönkålen skördas sent (helst efter den första frosten) och intresset för den sjunker dramatiskt på sommaren men stiger varje år. 2016 kan bli året då vi kräver grönkålschips året runt.
Grönkålens utveckling på nätet.
Bild: Yle/Petter Sandelin
Blomkålen är motsatsen till den flyktiga trendgrönsaken grönkål. Intresset för blomkål ökar långsamt och stadigt. 2016 kan bli året då blomkål slår genom på allvar och blir både mainstream och spännande. Nu talar vi förstås inte om svettiga blomkålsgratänger. Både Huffington Post och The Telepgraph menar att en hel rostad blomkål är något av det häftigaste du kan slänga framför gästerna på middagsbordet 2016.
Blomkålens utveckling på nätet.
Bild: Yle/Petter Sandelin
Rotselleri är den otrendigaste grönsaken vi hittade i statistiken. Samtidigt är det kanske just denna bortglömda knöl du ska satsa på om du vill vara före alla andra. En titt på statistiken för andra grönsaker avslöjar att intresset för en grönsak ofta börjar bubbla några år före den blir riktigt populär. Rotselleri blir alltså trendigt tidigast 2018. Vad gör man av rotselleri? Man rostar den och serverar med svamp eller en klyfta apelsin.
Rotselleri på internet
Bild: Yle/Petter Sandelin
Den förenklade grafiken är baserad på statistik från Google Trends som bygger på intresset för söktermerna i förhållande till det totala antalet sökningar.
Grönsaksbilder: Amelia Crook (CC-BY), Horia Varlan (CC-BY), Evan-Amos (public domain).