Quantcast
Channel: Svenska Yle | Strömsö
Viewing all 3452 articles
Browse latest View live

Tipsa oss om evenemang på din ort!

$
0
0

Svensk sommar i Finland är snart tillbaka! Programmet där två modiga svenskar eller norrmän på stående fot får följa med Yles tv-team till Finland. Vad skulle du visa dem i din region?

Programmet filmas under veckosluten mellan 13 juni och 3 augusti. Fyra avsnitt inleds i Stockholm och fyra i Oslo. I år är det programledaren Jonathan Granbacka, bekant från Strömsö, som raggar med sig de äventyrslystna nordborna. I Finland får de besöka intressanta evenemang, vackra attraktioner och pröva på det roligaste i att vara finländare.

Vi är nu på jakt efter evenemang och sevärdheter som inte ännu nått allas öron och gärna sådana som ordnas på små orter. Vad skulle du visa en gäst från Sverige eller Norge? Ordnar du ett spännande evenemang? Tipsa gärna projektledare jan-ulrik.lindberg@yle.fi. Vi läser alla tips men kan förstås inte lova att vi besöker alla ställen. Tack!


Bumerang

$
0
0

Den viktigaste egenskapen med en bumerang är nog att den är lätt. Formen spelar också stor roll. En bumerang skall också slängas iväg på ett speciellt sätt. Om man får en bra bumerang tillverkad och slänger den rätt så kommer den tillbaka... då gäller det att våga fånga den.

En bumerang fungerar lite som en flyplansvinge, det handlar om hur luften runt den rör sig. Den övre sidan på vingen skall vara lätt rundad och undersidan rak. Det här gör att bumerangen vill uppåt. Vingspetsen kan vara lite avsmalnande och bumerangen kastas iväg så att den roterar motsols (om det är en bumerang för högerhänta).

Jag är en riktig nybörjare och efter att gjort en bumerang kan jag inte alls kalla mej expert.
Det finns en massa material på webben om bumeranger och om hur man bygger dem. Inslaget är till för att inspirera till bumerangbygge och visst fungerade min bumerang...ganska bra

Odling av vinrankor

$
0
0

En vinranka som ger svalkande skugga åt uteplatsen och är fylld med härliga mognande druvklasar är minnet jag har med mej hem från mina södernresor. Många grunnar säkert på om det i vårt klimat över huvudtaget är möjligt att odla vinrankor och tillverka vin av egna druvor!

I Sundom, Vasa finns kanske den nordligaste (åtminstone i Finland) vingården. Här har man experimenterat med vinodling i årtionden och kommit fram till att det är helt möjligt. Det gäller att skapa de rätta förhållanden för vinrankorna och så är det ju förstås och en sortfråga, en del sorter tål mera köld än andra.
Målet vi ställt oss är att hitta en vinsort som går att odla i vårt trädgårdshus på Strömsö. Vinrankan bör vara sådan att den tål övervintring i ett ouppvärmt utrymme.

Vinodling på våra breddgrader:
Mycket är fråga om rätta odlingsbetingelser, jordmån, klimat, läge och sorter, vi får även glömma tanken om vinrankan som skuggar altanen, hos oss är det mera fråga om att odla så lågt och när marknivån som möjligt.

Jordmån:
Vinrankorna klarar mycket karga förhållanden, man kan nästan säga att ju magrare och stenigare jord desto bättre. En för kraftig och humusrik jord gör att tillväxten blir mycket kraftig med en svag blomning och fruktsättning som följd.

Plantering:
Det vanligaste felet är att inte plantera tillräckligt djupt, rekommendationen är ca 30cm under marken men enligt vår expert i Sundom kan man plantera ner till 60cm! Det som även är viktigt är att skapa ett så gott mikroklimat som möjligt speciellt om vi odlar på friland, vindskydd och stenar som lagrar värme är goda hjälpmedel för en lyckad odling.

Övervintring:
Det är på sin plats att se över vinrankorna inför vintern, täckning är till stor hjälp. Du kan välja mellan olika tekniker som fiberduk eller torv, halm, löv eller ngt organiskt material. Det som du bör se upp med att vinrakorna inte står i vatten under vintern då är risken stor att de fryser bort, så kupa upp jord kring stammen så att vattnet leds bort från plantan.

Sorter:
Den vanligaste sorten på friland på våra breddgrader är Zilga, den är en mycket härdig sort som tål våra kalla vintrar men nackdelen med Zilga är att frukten har mycket stora stenar och är kanske därför inte så attraktiv för direkt förtäring! Zilga är ändå ett säkert val, sorten är kraftigt växande, härdig och mycket frisk. Druvorna är lilafärgade. Ett ph-värde på 5.5-6.5 är lämpligt.

Vi valde Supaga til trädgårdshuset. Supaga kommer från Lettland, den är också mycket härdig och tål köld ner till 18-25 minusgrader. Den lämpar sig hos oss på en varm och solig plats eller i ett växthus, druvorna mognar rätt sent och kan därför vara till fördel att odla i växthus. Utomhus kräver den vintertäckning. Druvorna är stora, söta och till färgen gröngula med rätt små stenar (frön). Druvorna mognar i slutet av september . Jorden får gärna vara rätt sur med ett ph-värde på 5-6.

Lotten transformerar memma till konst

$
0
0

Kan en nästan-Masterchef få memma att se ut som något annat än ... bajs? Vi höll oss optimistiska när Lotten Lindborg-Suhonen, som kom trea i tv-programmet Masterchef, tog tag i vår uppgift.

- Jag älskar säsonger! På påsken brukar jag äta mycket lamm, vitlök och färsk mynta. Till efterrätt gör jag helst något fräscht som citronkladdkaka, säger Lotten.

Så nej, memma är ingen favorit. Men ett tips har Lotten: vill du pigga upp den tröga bruna efterättsmassan kan du frysa ner den till en liten korv och sen skära små medaljonger av den. Skär sedan vanlijglass i liknande bitar och varva bitarna på varann. Förutom att det ser snyggt ut smakar memman inte lika mycket när den är iskall!

Till vår nästintill omöjliga uppgift till Lotten har vi gett henne ett paket memma, grädde, lite strössel, fjädrar, små kycklingar och lite påskgodis. Kan hon trolla ihop fyra aptitliga efterrättsportioner av det hela? Vi tar en titt!

Imponerande! Vi trodde inte att det skulle fungera. Men fjädrar gör tydligen allt okej. Den viktigaste frågan är förstås ändå: blev det godare?

Svar: nej. Memma är ingen delikatess. Kom också ihåg att man inte kan äta de små gula kycklingarna.

I fortsättningen rekommenderar vi Lottens påsktips: citronkladdkaka.

Glad påsk!

"Trädgårdsskötsel intresserar under lågkonjunktur"

$
0
0

Närmare hälften av de finländska kvinnorna och en tredjedel av männen uppger i en färsk undersökning att de är intresserade av trädgårdsskötsel. Intresset är störst i tätorter och på landsbygden.

Ungefär 59 procent av finländarna har en egen trädgård. 25 procent uppger att de odlar på sin balkong och ungefär 28 procent har ett eget trädgårdsland. 61 procent av finländarna önskar att den egna trädgården skulle se mer trivsam ut.

Över 2 500 vuxna finländare deltog i undersökningen som gjordes av TNS Gallup på uppdrag av Trädgårdsförbundet. Undersökningen publicerades i mars.

Enligt Henrika Arle som är ekonom och trädgårdsmästare och insatt i trädgårdstrender, har intresset för trädgårdsskötsel ökat stadigt bland finländarna i flera års tid.

- När det är lågkonjunktur satsar folk i allmänhet mer på att sköta om sitt hem och sin trädgård och bonar om där istället för att åka på längre resor, säger Arle.

Odling på balkongen populärt

Arle nämner köksträdgårdsväxterna som en växande trend.

Frilandsgurkan blomstrar
Det är populärt att odla minigurkor. Frilandsgurkan blomstrar Bild: YLE/Strömsö

- Örter och hemodlat och mindre växter såsom minigurkor och minitomater är i ropet.

Sommarblommorna är också populära, till exempel penséer, petunior och dahliablommor.

Enligt Arle ser man ser väldigt mycket krukodling på terrasser och balkonger.

- Det är inte längre så vanligt med rabattrosor och stora rabatter, säger Arle.

Kort säsong för trädgårdsprylar

Enligt Arle går det sämre för en del större trädgårdskedjor eftersom mataffärer har kommit in på trädgårdsområdet och har ett större utbud av trädgårdsprodukter i sitt sortiment.

Persilja och sallad i odlingslådor.
Över 60 procent av finländarna önskar att den egna trädgården vore mer trivsam. Persilja och sallad i odlingslådor. Bild: YLE/Strömsö

- Tulpaner har man redan ganska länge haft i matbutikerna, men nu börjar man se orkidéer och krysantemer i krukor och snittblommor. Matbutikerna har också gått in för att sälja inneväxter, som är en av de största trädgårdstrenderna just nu, säger Arle.

Plantagen, som är det största nordiska företaget i trädgårdsbranschen, har 11 affärer i Finland.

Säsongen för trädgårdsprylar är inte särskilt lång. Trädgårdskedjor som Taimia (Puutarhanikkarit), som nyligen öppnat en ny butik i Hertonäs i Helsingfors och Muhevainen, öppnar vid påsk och stänger till vintern.

- Det är inte så många som är intresserade av trädgården i november, då försöker man främst hålla sina inneväxter vid liv. Trädgårdsintresset vaknar till liv på våren, säger Henrika Arle.

Läs Henrika Arles trädgårdsblogg här.

Räksmörgås och citronkladdkaka

$
0
0

Amatörkocken Lotten Lindborg-Suhonen placerade sig på tredje plats i Finlands Masterchef och idag delar hon med sig av tre påskhelgsläckerheter.

Smoothie shot

Variant 1: Blanda havtornssaft, blodgrape och mango i en mixer. Garnera med granatäppelfrön.

Variant 2: Färsk ananas, spenat, mynta, lime. Tillsätt honung för sötma enligt egen smak.

Reglera konsistensen med vishy.

Räksmörgås à la Lotten

Du behöver / person:

50 g skalade räkor
½ avokado
¼ blodgrape
salt
svartpeppar
1 skiva gott bröd (gärna skärgårdslimppa eller annat bröd med lite sötma)
½ dl groddar

Ta tillvara klyftorna av blodgrapens kött. Mosa avokadon och smaksätt med saft från blodgrapen samt salt och peppar. Bred på rikligt av avokadomoset på brödet, lägg på räkor och grapeklyftorna. Toppa med krispiga groddar.

Citronkladdkaka á la Lotten
Citronkladdkaka á la Lotten Citronkladdkaka á la Lotten Bild: Klaus Suhonen

Citronkladdkaka

(8-10 personer)

150 g smör
1 citron eller 2-3 lime
2 ägg
2 ½ dl socker
1 ½ dl mjöl

Till servering:

3 dl creme fraiche
Färsk mynta eller basilika
Florsocker

Smörj en form med löstagbara kanter (ca.20 cm i diameter). Värm ugnen till 150 grader. Smält smöret och ställ åt sidan. Riv den gula delen av citronskalet fint och pressa ut all saft. Vispa socker och ägg fluffigt. Kombinera äggfluffet, smöret, citronskalet och saften och sikta sedan ned mjölet och blanda omsorgsfullt till en slät smet Häll smeten i formen och grädda i ca. 30 minuter. Ta ut kakan när den fortfarande ”rör sig” lite i formen, den skall vara ”kladdig”. Kakan stelnar vartefter den svalnar.

Sila på lite florsocker när kakan har svalnat och servera med vispad creme fraiche och strimad mynta eller basilika.

Vegedagen är här för att stanna

$
0
0

Helsingforsskolornas köttfria dag är här för att stanna. Helsingfors stadsstyrelse klubbade på tisdag enhälligt igenom förslaget om att hålla kvar den vegetariska dagen i skolorna.

- Utbildningsverkets rapport var entydig: den vegetariska dagen har blivit en etablerad del av helsingforsiska skolbarns vardag, säger Emma Kari (De Gröna).

Den vegetariska maten faller skoleleverna i smaken visar utbildningsverkets rapport. Numera äter eleverna vegetariskt också under andra dagar än enbart den vegetariska dagen. I början av projektet haglade negativ feedback in men nu har också den avtagit.

Debatten dog ut?

Förslaget om en vegetarisk dag i skolorna väckte kraftigt motstånd år 2010 då förslaget presenterades för första gången i Helsingfors fullmäktige. De gröna kallades av flera ledamöter för stalinister och beskylldes för att pracka på sin ideologi.

”Finland har redan en vegetarisk dag och det är torsdag då man får ärtsoppa. Visst orsakar det utsläpp men då är det bara att öppna fönstret och vädra så blir man kvitt dem” konstaterade Sannfinländaren Seppo Kanerva från podiet.

På tisdag väckte ämnet trots allt ingen desto livligare debatt utan förslaget klubbades enhälligt igenom.

Raket – nattduksbord och rymdfärja

$
0
0

Med en pall och en träskiva bygger du enkelt en raket som barnen kan leka med, men som även fungerar som stol eller nattduksbord.

Raket som leksak och nattduksbord

Raket som leksak och nattduksbord

5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Raket som leksak och nattduksbord

Du behöver:

pall
fanérskiva (ca 60 x 120 cm)
grundfärg
målarfärger
sandpapper
såg / sticksåg
borrmaskin / skruvdragare
rasp
penslar
skruvar

Gör så här:

1. Rita upp en raket på skivan i önskad storlek. Utgå från pallens storlek så att pallens ben och sittplan döljs passligt av raketens former. Lee inspirerades av gamla serietidningar. Rita runda fönster i olika storlek så kan man kika ut från farkosten.
2. Såga ut längs linjerna.
3. Borra hål i cirklarna som ska bli fönster och såga upp även dem.
4. Grundmåla raketen.
5. Slipa pallen och grundmåla den.
6. Måla färgfälten på raketen. Avsluta med svarta konturer om du vill ha effekten av serietecknat.
7. Måla pallen och skruva sedan fast raketen i benen och sitsen.


Meteorian - en hälsning från rymden

$
0
0

Söderfjärden utanför Vasa är en unik hälsning från rymden. Ett större asteroidregn träffade jorden för 520 miljoner år sedan. Av alla nedslag finns det 176 meteoritkratrar kvar på jordens yta varav 11 finns i Finland. I dag är många meteoritkratrar sjöar så därför är Söderfjärdens runda form ovan vattenytan en raritet.

Mitt i kratern finns ett besökscentrum med ett stjärnobservatorium. De besökare som kommer dagtid kan ta del av utställningen som visar jordens förhållande till andra planeter. Det finns också en tidslinje som visar evolutionen från Big Bang fram till mänsklighetens historia.

När mörkret infaller kan taket öppnas och det astronomiska observatoriet med teleskop blir synligt. Senaste vinter var astronomiska föreningen Vasa Andromeda aktiv med att titta på kometer. Spänningen steg i början av december 2013 då kometen ISON förväntades runda solen och bli en av de synligaste kometerna på länge. Det löftet infriades inte eftersom kometens närhet till solen gjorde att den gick sönder och förminskades. Däremot kunde stjärnskådare se andra kometer som till exempel kometen Lovejoy. Kometerna kommer från yttre delen av vårt solsystem för ungefär 4,6 miljarder år sedan. De har bildats i samband med solsystemet och är lika gamla som jorden och planeterna. Föreningen observerar också planeter, meteorregn, galaxer och stjärnhopar.

Meteorian drivs av Sundom bygdeförening i samarbete med astronomiska föreningen Vasa Andromeda som har hand om observatoriet.

Tappa björksav

$
0
0

Björksav är väldigt rik på vitaminer och mineraler – en perfekt energikick på våren! Mellan tjällossning och lövsprickning frossar jag i björksav både invärtes och utvärtes och känner livsandarna återvända efter vintern.

Förr sa man att man skulle ut i skogen och dricka märg i benen, och det är inte så dumt tänkt. Björksav är rik på vitaminer och mineraler, framför allt c-vitamin och kalium, och ger verkligen en energikick efter en näringsfattig vinter.

Att tappa sav är lätt, och en björk kan ge mellan en halvliter och flera liter sav per dygn. Saven smakar sött och lite björkved, och det är godare än det låter. Man kan dricka flera liter om dagen som måltidsdryck eller istället för vatten, eller baka bröd med saven som degvätska.

Utvärtes är saven bra som sammandragande ansiktsvatten eller som hårsköljningsvatten. Det går också bra att använda björksav som näringsrik bas i ett örtschampo (t ex det här receptet, byt bara ut örtavkoket mot björksav).

Saven håller några dagar i kylskåp, sedan börjar den jäsa. På en del håll jäser man björksav till champagne, men jag brukar frysa in det som blir över och ta fram under senhösten när jag behöver extra energi.

Tänk på att alltid lägga ett förband på björken när du är klar med tappningen, annars kan den stå och blöda hela sommaren. En del knipsar av en gren och trär på en flaska på grenstumpen när de ska ta sav, men det tycker jag är lite elakt mot trädet eftersom det inte går att förbinda ett sådant sår.

Det går att ta sav mellan tjällossning och lövsprickning, sedan behöver trädet saven själv. Så länge man håller sig inom de ramarna skadas inte björken av savtappningen. Man måste ha markägarens tillstånd för att tappa björksav, men det brukar aldrig vara några problem om man berättar att man lägger tryckförband på björkarna när man är klar.

Det här behöver du:

En borr, ca 6 mm i diameter
Sugrör eller slang som passar i hålet
En flaska, minst 0,75 liter (en björk kan sava väldigt fort, så man behöver en stor flaska)
Snöre som håller för en flaska full med sav

Så här gör du:

1. Borra ett litet hål i björken, ca 6 m i diameter och 5 mm djupt
2. Knyt fast en flaska under hålet
3. Peta in ett sugrör eller en slang i hålet och led ner i flaskan
4. Håll koll på björken så att du kan byta flaska när den första blir full
5. När du är klar – peta in lite löv och mossa i hålet och tryck till ordentligt
6. Lägg två pinnar i kors över hålet och knyt fast dem hårt med snöret så att det blir som ett tryckförband
7. Tacka björken
8. Välj en annan björk nästa år

Virkad kofta av två sexkanter

$
0
0

Det här är en kofta som både är enkel och snabb att virka. Den kan göras i vilken storlek som helst, åt en docka, en bebis, tonåring eller i extra stor vuxen modell. Grunden är den samma vilket som, man gör bara fler varv och extra tillägg för större modeller. Den här koftan är tänkt för en tvååring och har ¾ dels ärm. Den här modellen finns i några olika utföranden och är speciellt populär bland entusiaster som virkar för välgörenhetsinsamlingar.

Instruktionsvideo för virkad kofta

Instruktionsvideo för virkad kofta

6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Instruktionsvideo för virkad kofta

Fler enkla mönster för stickning och virkning för välgörande ändamål och insamlingar hittar du t ex i de här böckerna; Värma varandra och Värma en liten som är utgivna speciellt för det. De är utgivna på Libris förlag med redaktör Anna Braw.

Till den här koftan gick det åt knappt två nystan á 50gram med virknål 4. Anpassa virknålen efter ditt garn, men använd hellre en större virknål, så att koftan blir smidigare. Den går att göra i många olika garn. Se instruktionsvideon för att komma igång.

Virkningsförkortningar:

lm = luftmaska
st = stolpe
sm = smygmaska
fm = fast maska

Gör så här:

1. virka fyra lm och ta ihop till en ring.
2. Virka 2 lm för att komma upp till nästa varv. Detta är den första stolpen och varje nytt varv börjas på detta sätt. Virka nu 2 st med nedtag i ringen (nu har du en första stolpgrupp), 2 lm (ett hörn), *3 st, 2 lm* och upprepa från * till * tills du har sex stolpgrupper (en stolpgrupp består av tre stolpar) och sex hörn (ett hörn består av två luftmaskor mellan varje stolpgrupp).
3. Tredje varvet och alla därpå följande varv virkas så här: 2 lm för att komma upp och sedan en st med nedtag mellan föregående varvs stolpar ända tills du kommer till ett hörn, där virkar du 2 st, 2 lm, 2st och forts sedan med 1 st med nedtag mellan föregående varvs stolpar till nästa hörn… varvet ut. Avsluta med smygmaska och fortsätt nästa varv likadant.

Vik sexkanterna till två L
Vik sexkanterna till två L Bild: YLE/Strömsö

4. Virka så många varv som du vill att tröjärmen ska vara bred. Till denna barnkofta gjorde Lee 11 varv.
5. Gör två likadana sexkanter.
6. Vik sexkanten till ett L. Den inre vinkeln är armhålan. Vik den andra likadant och placera dem ihop så att det blir en tröja som ska sys ihop mitt bak och upptill på ärmarna.
7. Om man nu vill ha tröjan bredare och längre så virkar man till två rader på samma sätt som tidigare (med stolpar med nedtag mellan föregående varvs stolpar). Med början från nacken bak, ner längs ryggen, runt nedre kanten och upp längs framkanten. Två varv på vardera delen men alltså inte på det som blir ärm.

8. Sy ihop mitt bak.
9. Sy ihop ärmarna upptill, fram till halsöppningen. Lämna alltså öppet några cm från ryggens mittsöm. Hur mycket beror på hur stor halsöppning du vill ha.
10. Vill man nu göra längre ärmar kan man virka till runt ärmöppningarna och eventuellt minska i med antalet maskor för att få ärmarna att smalna av.
11. Vill man ha ytterligare längd på koftan kan man virka till det.
12. Mät ut var du eventuellt vill ha knappar och knappöglor.
13. Lee avslutade med ett varv fasta maskor runt halsöppningen, öppningen fram och nedre kant med naturvitt garn. Samtidigt virkas knappöglorna. En knappögla virkar du genom att först (när du med fasta maskor runt kanten kommit fram till det ställe du vill ha knäppning på) virka lm så många som behövs för att trä runt din knapp, testa dig fram. Lees knappar här är extra stora så det krävdes 9 lm. Ta ihop till en ring med nedtag i koftan. Sen virkar du fasta maskor runt ringen med luftmaskor så många som det behövs. Lee gjorde här 9 fm runt ringen och sen fortsätter man bara med fasta maskor längs kanten fram till nästa ställe där det ska vara en knappögla.

Virka knappögla av lösmaskor
Virka knappögla av lösmaskor Bild: YLE/Strömsö

14. Fäst alla garnändor.
15. Sy fast knapparna så att de kommer på rätt ställe i förhållande till öglorna.

Tips! Koftorna kan varieras och dekoreras i det oändliga. Istället för gallermönster som här kan man även fortsätta och göra stolpgrupper och då blir koftan mer lik en mormorsruta. Ju större modell destu fler varv behövs även för att bredda och förlänga koftan. Den kan även förlängas med en rad mormorsrutor längs ryggen eller nedre kanten.

Se här hur du virkar mormorsrutor.

Svårt att hitta närproducerat

$
0
0

Intresset för närproducerad mat är stort. Däremot är det en annan femma att få tag på den. Mer samarbete mellan producenter och bättre distributionsnät efterlyses.

Orsaken till att storkök och restauranger ofta serverar mat som transporterats långa sträckor är inte alltid pengar eller ointresse.

Närmat och distributionsproblem

Listen4 min 36 s
Spela upp klipp på Arenan: Närmat och distributionsproblem

- Jag skulle gärna servera mera närmat här på restaurangen men det är inte lätt att få tillgång till den, säger Jan Westerling på restaurang Origo i Hangö.

Projektet Bra mat i Västnyland ordnade för några veckor sedan ett seminarium om just distributionen av närmat, eller rättare sagt problemen med distributionen. Idag sköter så gott som alla producenter distributionen på egen hand och många kör själv ut maten till sina kunder. I längden blir det tidsödande och kostsamt.

Reko-ringarna som nyligen startat i Västnyland är ett steg i rätt riktning men de riktar sig i huvudsak till privatpersoner.

Jan Westman
Jan Westman satsar på närmat Jan Westman Bild: Yle/ Maria Wasström

Nya planer växer fram

En som ändå har en lösning i sikte angående distributionsbekymren är företagaren Jan Westman på köttförädlingsföretaget WestChark i Pojo.

Hans DeliTukku ska öppna i början av sommaren i Pojo affärscentrum och på sikt kommer det också att handla om just närmatsdistribution. Förtom kafé och grill kommer det också att finnas lokala råvaror till salu i närmatsbutiken.

Dessutom är tanken alltså att utveckla distributionen.

West Chark levererar redan i dag köttprodukter runt om i landet och till och med till Tyskland. Själva kör de till Helsingfors och Åbo men för öviga transporter anlitas professionella transportföretag.

Meningen är att i framtiden kunna samdistribuera andra produkter tillsammans med köttet.

- Vi har ju redan kanalerna och ett bra distributionsnät, säger Westman som gärna ser att hans företag har flera ben att stå på.
- I det långa loppet blir det dyrare att själv köra ut än att anlita transportföretag, säger Westman.

Hötorgskonst

$
0
0

Vad ska man göra med konst som inte längre passar in i ens liv? Uppgradera dem, det är svaret!

Det här behöver du:

tavlor av varierande sort, på duk eller pannå.
klisterbokstäver
akrylfärg
penslar

Camilla piffar upp hötorgskonst

Camilla piffar upp hötorgskonst

4 min 27 s
Spela upp klipp på Arenan: Camilla piffar upp hötorgskonst

Gör så här:

Sök tavlor efter behag. Solnedgångar, djur, ledsna barn eller blombuketter, allt går. Huvudsaken är att den målade ytan inte är för bucklig, gärna jämn och fin!

Börja med att torka av tavlan, är den riktigt smutsig, fukta en trasa och gnugga bort smutslagret.

Välj ett bra citat! Räkna igenom hur många antal av varje bokstav citatet har.

Välj hur du vill ha texten på tavlan, kommer den att täcka över hela ytan, endast i nedre kant eller centrerad i mitten? Försök uppskatta att bokstäverna kommer att rymmas där du har tänkt, så du inte måste börja om.

Använd målartejp som stödlinje. Bokstavera ut hela citatet.

Välj en färg som kommer att synas, alltså inte för nära motivets färgskala.
Måla över hela målningen! Låt torka.

Peta bort klisterbokstäverna och du har en ny modern tavla i din hand. Vill man kan man endast tejpa bokstäverna utan att sen måla ovanpå, det om man gillar motivet på tavlan fortfarande.

Lycka till!
/Camilla

Dagens mattips: grönsakslasagne á la Lotten

$
0
0

Idag delar Lotten Lindborg-Suhonen med sig av sitt recept i videoformat!

Maskros - ett matnyttigt ogräs

$
0
0

Det finns väl inget ogräs som delar folket i två läger så som maskrosen (Taraxacum). En del avskyr den, medan andra betraktar den som en fantastisk nyttoväxt. Att hela växten är ätlig känner väl de flesta till, men maskrosen är också en väldigt användbar läkeväxt.

När jag var liten fick jag lära mig att man kan göra vin av maskrosblommor, kaffe av maskrosrötter och sallad av maskrosblad. Jag var för ung för vin och kaffe, men stoppade ivrigt första bästa maskrosblad i munnen. Sekunden efter spottade jag ut det igen – det smakade fruktansvärt beskt. Men mormor lagade ju mat av maskrosblad och tyckte att det var en delikatess, hur hängde det ihop?

Det finns uppåt 1000 olika arter av maskrosor i Skandinavien. Bara i en vanlig gräsmatta kan man hitta mellan fem och 25 olika sorter. Tittar man noga på bladen ser man att de ser ganska olika ut. En del är rundade och nästan helt jämna i kanten, andra är breda med fylld spets och flikiga sidor, och åter andra är smala och djupt flikiga hela vägen till spetsen. De allra flikigaste bladen, de som liknar en julgran och nästan ser lite farliga ut med sin vilda form och svartröda kant – de är (enligt mig och mormor) de allra godaste. De smakar nästan inte beskt alls, mer som en slags smakrik ruccola. De är goda hela sommaren och passar bra till grönsaksfräs och sallader.

Den beska smaken i maskrosor är bitterämne, som är väldigt bra för matsmältningen. Har man problem med trög mage, gallan eller svårigheter att smälta maten kan man äta en liten maskrossallad som förrätt varje dag under sommaren. Bitterämnet sätter fart på hela matsmältningssystemet, så att kroppen är förberedd för att ta emot mat när man väl kommer till huvudrätten.

Under resten av året, när det inte finns färska maskrosor, kan man istället dricka en kopp te av maskrosblad och -blommor före maten. Teet är också bra mot urinvägsinfektioner, då kan man dricka tre koppar om dagen i två veckor, eller tills infektionen gett med sig.

Maskrossallad

Maskrosblad
Kirskålsblad
Röllekablad
Ätliga blommor
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Balsamvinäger
Olivolja

Alexandras maskroste
Alexandras maskroste Bild: YLE/Strömsö

Provsmaka dig fram till de godaste maskrosbladen och plocka ett knippe av dem.
Plocka späda kirskålsblad och röllekablad.
Skölj bladen och lägg i en salladsskål. Dekorera med ätliga blommor som syren, tusensköna, pensé, krasse, ringblomma, gurkört eller fuchsia.
Strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Ringla över lite balsamvinäger och olivolja.

Maskrosmjölk mot vårtor
Maskrosmjölk mot vårtor Bild: YLE/Strömsö

Maskroste

Ta 1 msk färska eller 2 tsk torkade maskrosblad och –blommor.
Häll på 2,5 dl hett vatten och låt dra i fem minuter.
Sila och drick före maten mot matsmältningsbesvär, eller tre koppar om dagen i två veckor mot urinvägsinfektion.

Maskrosmjölk mot vårtor

Bryt av en maskrosblomma eller ett grovt blad.
Låt lite av mjölken krypa ut och stryk på den på vårtan.
Upprepa tills vårtan är borta.


Citruspress

$
0
0

Då var det dags att damma av träsvarven, det var ett tag sedan jag svarvat. Svarvjärnen skall ses över och vässas. Anhåll och andra delar som hör till svarven är bra att förvara på ett och samma ställe så de inte slarvas bort mellan svarvningarna.

En 300 mm lång björkbit passar bra att svarva en citruspress av. Träbiten får vara lite fuktig, svarvjärnet skär då mycket jämnare.

Anhållet skall vara inställt så att det ligger i mitten av materialet, då ligger svarvjärnet på en passlig höjd i förhållande till materialet.

Eftersom citruspressen har en enkel form som är lätt att svarva är den ett bra nybörjarprojekt.

Efter svarvningen behöver pressen få en räfflad topp. Räfflorna kan man skära ut med snidjärn.

Jag gjorde ett handtag av en rundstav i björk.

Torkningen är det svåraste momentet. En fuktig träbit spricker lätt om den torkar för snabbt. Det gäller att få en jämn och långsam fuktvandring i träbiten. Man kan hindra sprickor genom att gräva ner träbiten/citruspressen i spån och låta den sakta torka där.

T-tröjor med virkade dukar som dekoration

$
0
0

Piffa upp dina tröjor med virkade dukar och ge dem helt nya uttryck. Om man inte vill virka dukarna själv hittar man dem för ett par euro styck på loppmarknader.

Du behöver:

Lees t-tröja med virkad duk framsidan.
Lees t-tröja med virkad duk framsidan. Bild: YLE/Strömsö

t-tröja
virkad duk
symaskin
eventuellt några knappar.

Så här gör du den rosa och svarta tröjan:

Lees t-tröja med virkad duk baksidan.
Lees t-tröja med virkad duk baksidan. Bild: YLE/Strömsö

1. Prova dig fram till vilken duk som passar bäst och var du vill ha den.
2. Om du vill göra virkad krage av en duk så syr du två sömmar med tät sicksack parallellt bredvid mittlinjen på duken, från kant till kant.
3. Klipp upp mellan sömmarna.
4. Nåla fast på tröjans halslinning.
5. Sy fast.
6. Sy fast några knappar som matchar.
7. Sy fast en duk på ryggen. Sy med sicksack och längs dukens yttersta kant.

Så här gör du den vita tröjan med hål i ryggen:

1. Nåla fast vit spetsduk på ryggen på tröjan.
2. Sy fast den med sicksacksöm längs den yttersta kanten på duken.
3. Sväng tröja till avigan och klipp försiktigt bort tröjans tyg som en cirkel inuti den söm du nyss sytt.
4. Sväng till rätan!

Sanningen om socker är bitter

$
0
0

Den amerikanske forskaren och fetmaexperten Robert Lustig är en både älskad och hatad man. Hans varningar om sockrets skadegörande verkningar har inte fallit i god jordmån inom livsmedelsindustrin. Det finns likaså kollegor som kritiserar Lustigs teser om att det är sockret och inte fettet som är den stora boven till ökande fetma och diabetes. Men allt fler har börjat lyssna på honom.

Det var år 2006 som Robert Lustig vid University of California i San Francisco insåg något som skulle komma att ändra hans syn på socker. Han kom nämligen fram till att socker inte enbart är tomma kalorier som saknar näringsvärde. Han kom fram till någonting mycket värre: att socker i alltför stora mängder är ett gift.

Vitt socker är uppbyggt av hälften glukos (druvsocker) och hälften fruktos (fruktsocker). Det är framför allt fruktosen som är det farliga, enligt Lustig. Giftet. Fruktos beter sig långt som alkohol i vår ämnesomsättning och kan därför orsaka fettlever; precis som missbruk av alkohol.

Klickmonster

Några år senare – 2009 – lade hans universitet ut professor Lustigs föreläsning om sockrets faror på You Tube. ”Sugar: The Bitter Truth”, alltså den bittra sanningen om socker blev ett oväntat klickmonster. Den här vetenskapliga diskursen om hur fruktosen upptas i vår kropp har idag setts av nästan 5 miljoner mänskor.

Senaste sommar lades en uppdaterad och mera lättbegriplig föreläsning ut på nätet. Den kallas ”Fat Chance: Fructose 2.0” och finns att se här.

”Det är inte fettet”

I samma veva har Robert Lustig också utmanat en av de mest grundläggande sanningarna vad gäller kostråd. Han hävdar med emfas att det inte är fettet, utan sockret som är boven i dramat när fetmaepidemin sprider sig i världen och diabetesfallen skjuter i höjden.

På den här punkten får Robert Lustig mothugg från Matti Uusitupa, som är finländsk sockerforskare och professor emeritus i medicin och näringslära.
– Socker och särsilt fruktos i stora mängder är skadligt, men det är även mättade fetter. Och det finns en ännu tydligare koppling mellan mättat fett och kärlsjukdomar än mellan socker och dessa sjukdomar, säger Uusitupa.

I Finland lider upp till 30 % av befolkningen av det som kallas metabolt syndrom, som är en störning i ämnesomsättningen. Huvudorsaken till det metabola syndromet är enligt Matti Uusitupa att vi får i oss för mycket energi, oberoende av dess källa - det kan vara både socker och fett.
Uusitupa säger att både motion och en hälsosam kost med fullkornsspannmål, bär och grönsaker är ett effektivt sätt att förebygga metabolt syndrom.

Lustig anser däremot att motion inte hjälper för att gå ner i vikt, det gör oss bara hungrigare så att vi äter mera.
Men Matti Uusitupa vidhåller att vi kan äta mera socker om vi rör på oss och förbränner mera.

Problemet är livsmedelsindustrin

Lustig vill minska sockerintaget rejält.
– Men problemet är livsmedelsindustrin; de får in stora pengar från sockerförsäljningen. Genom att industrin tillför onödigt socker i maten köper vi mera. Sockret är nämligen, som andra vita pulver, något som missbrukas, påstår Lustig.

Han drar paralleller till tobaksindustrin och menar att livsmedelsindustrin flyr undan sitt ansvar precis som tobaksbolagen gjorde innan de stämdes. Av de 600.000 livsmedel som finns på den amerikanska marknaden innehåller nästan 80 procent tillagt socker.

Hjärtförbundet stöder

American Heart Association (AHA) – Hjärtförbundet i USA – har enligt Robert Lustigs börjat tänka om vad gäller socker och fett.

Bild på vetenskapsjournalisten Ann Fernholm
Ann Fernholm. Bild på vetenskapsjournalisten Ann Fernholm Bild: Yle/Mike Toivonen

- AHA har redan begravt fetthypotesen och säger idag – liksom jag - att konsumtionen av tillagt socker för barn borde reduceras till 4 teskedar per dag (17 gram), 6 teskedar (25 gram) för kvinnor och 9 teskedar ( 38 gram) för män.

Lustig menar att fetthypotesen helt enkelt byggde på felaktiga premisser. Det är alltså sockret som enligt honom är det stora problemet.

Totalkolesterol

Den svenska vetenskapsjournalisten Ann Fernholm är författare till boken ”Ett sötare blod”. Hon är långt inne på samma spår som Robert Lustig.

- Min bok är en granskning av kostråden och hur man på 1950- talet vandrade vilse inom forskningen när man beslöt att totalnivåerna på kolesterol skulle vara det viktigaste måttet på hälsa, säger Ann Fernholm.

Det är också enligt Fernholm sockret som är det stora problemet idag.

- När vi äter stora mängder socker ökar fettbildningen i levern. Men när vi har dragit ner på fettet har vi börjat äta mera socker, fastslår Ann Fernholm.

Den här utvecklingen bidrar enligt henne till det metabola syndromet vars tydligaste yttre kännetecken är bukfetman. Andra kännetecken är högt blodsocker, högt blodtryck och blodfettsrubbningar.

samtal om livet
Susanne Liljeström-Holm. samtal om livet Bild: YLE/Ann-Sophie Sandström

Både Lustig och Fernholm är av åsikten att stora mängder glukos inte heller är bra, men det är fruktosen och dess biverkningar på levern som de varnar mest för.

Ann Fernholm följer med socker- och kostdebatten ute i världen via sin blogg.

Ryggmärgsreaktion

Susanne Liljeström-Holm förestår lunchrestaurangen Campen i Nykarleby. Hon säger sig vara mycket restriktiv när det gäller att söta maten.

- Vi använder bara litet socker för att balansera upp sälta och syra, säger Liljeström-Holm. Det sitter i ryggmärgen att undvika överanvändning av socker.

Vad ska man då vara särskilt på vakt med? Var finns det överraskande mycket socker enligt henne?

- Ett ämne som innehåller väldigt mycket dolt socker är dåliga, billiga buljonger, svarar Susanne Liljeström-Holm.

Se också: Spotlight om ”Det dolda sockret”

Sanningen om socker

$
0
0

Den amerikanske forskaren och fetmaexperten Robert Lustig är en både älskad och hatad man. Hans varningar om sockrets skadegörande verkningar har inte fallit i god jordmån inom livsmedelsindustrin. Det finns likaså kollegor som kritiserar Lustigs teser om att det är sockret och inte fettet som är den stora boven till ökande fetma och diabetes.

Det var år 2006 som Robert Lustig vid University of California i San Francisco insåg något som skulle komma att ändra hans syn på socker. Han kom nämligen fram till att socker inte enbart är tomma kalorier som saknar näringsvärde. Han kom fram till någonting mycket värre: att socker i alltför stora mängder är ett gift.

- ett granskande radioprogram

Listen40 minuter
Spela upp klipp på Arenan: - ett granskande radioprogram

Vitt socker är uppbyggt av hälften glukos (druvsocker) och hälften fruktos (fruktsocker). Det är framför allt fruktosen som är det farliga, enligt Lustig. Giftet. Fruktos beter sig långt som alkohol i vår ämnesomsättning och kan därför orsaka fettlever; precis som missbruk av alkohol.

Klickmonster

Några år senare – 2009 – lade hans universitet ut professor Lustigs föreläsning om sockrets faror på You Tube. ”Sugar: The Bitter Truth”, alltså den bittra sanningen om socker blev ett oväntat klickmonster. Den här vetenskapliga diskursen om hur fruktosen upptas i vår kropp har idag setts av nästan 5 miljoner mänskor.

Senaste sommar lades en uppdaterad och mera lättbegriplig föreläsning ut på nätet. Den kallas ”Fat Chance: Fructose 2.0” och finns att se här.

”Det är inte fettet”

I samma veva har Robert Lustig också utmanat en av de mest grundläggande sanningarna vad gäller kostråd. Han hävdar med emfas att det inte är fettet, utan sockret som är boven i dramat när fetmaepidemin sprider sig i världen och diabetesfallen skjuter i höjden.

Matti Uusitupa är professor emeritus i medicin och näringslära
Matti Uusitupa forskar vidare i medicin och näringslära. Matti Uusitupa är professor emeritus i medicin och näringslära Bild: YLE/ Savolax

På den här punkten får Robert Lustig mothugg från Matti Uusitupa, som är finländsk sockerforskare och professor emeritus i medicin och näringslära.
– Socker och särskilt fruktos i stora mängder är skadligt, men det är även mättade fetter. Och det finns en ännu tydligare koppling mellan mättat fett och kärlsjukdomar än mellan socker och dessa sjukdomar, säger Uusitupa.

I Finland lider upp till 30 % av befolkningen av det som kallas metabolt syndrom, som är en störning i ämnesomsättningen. Huvudorsaken till det metabola syndromet är enligt Matti Uusitupa att vi får i oss för mycket energi, oberoende av dess källa - det kan vara både socker och fett. Uusitupa säger att både motion och en hälsosam kost med fullkornsspannmål, bär och grönsaker är ett effektivt sätt att förebygga metabolt syndrom.

Lustig anser däremot att motion inte hjälper för att gå ner i vikt, det gör oss bara hungrigare så att vi äter mera. Men Matti Uusitupa vidhåller att vi kan äta mera socker om vi rör på oss och förbränner mera.

Problemet är livsmedelsindustrin

Lustig vill minska sockerintaget rejält.
– Men problemet är livsmedelsindustrin; de får in stora pengar från sockerförsäljningen. Genom att industrin tillför onödigt socker i maten köper vi mera. Sockret är nämligen, som andra vita pulver, något som missbrukas, påstår Lustig.

Han drar paralleller till tobaksindustrin och menar att livsmedelsindustrin flyr undan sitt ansvar precis som tobaksbolagen gjorde innan de stämdes. Av de 600.000 livsmedel som finns på den amerikanska marknaden innehåller nästan 80 procent tillagt socker.

American Heart Association (AHA) – Hjärtförbundet i USA – har enligt Robert Lustig börjat tänka om vad gäller socker och fett.

– AHA har redan begravt fetthypotesen och säger idag som jag att konsumtionen av tillagt socker för barn borde reduceras till 4 teskedar per dag (17 gram), 6 teskedar (25 gram) för kvinnor och 9 teskedar ( 38 gram) för män.

Nordiska rekommedationer duger i Finland

I Finland följer vi de nordiska näringsrekommendationerna, enligt vilken kvinnor kan äta ca 40 gram socker per dag och män 50 gram socker - eller 10 energiprocent (en tiondel av energin vi får i oss får härstamma från socker). Det här är samma mängder som världshälsoorganisationen WHO nu förespråkar. Men WHO har gett ett förslag om att halvera mängden socker, så att bara 5 energiprocent skulle bestå av socker.

Är det då dags att ändra våra rekommendationer i Finland? Frågan går till Sirpa Sarlio-Lähteenkorva, konsultativ tjänsteman vid Social- och hälsovårdsministeriet och medlem i Statens näringsdelegation.
– Våra rekommendationer är nya och de är mycket väl grundade på en stor mängd undersökningar. Vi har också haft över hundra experter med och utarbetat de här rekommendationerna, säger Sarlio-Lähteenkorva.

Bild på vetenskapsjournalisten Ann Fernholm
Ann Fernholm. Bild på vetenskapsjournalisten Ann Fernholm Bild: Yle/Mike Toivonen

Hon tror att Matti Uusitupa har rätt: man ska ha en helhetssyn på kosten. Socker är bara ett problem, Sarlio-Lähteenkorva anser att mättat fett och salt som ännu större problem.

Totalkolesterol

Den svenska vetenskapsjournalisten Ann Fernholm är författare till boken ”Ett sötare blod”. Hon är långt inne på samma spår som Robert Lustig.

– Min bok är en granskning av kostråden och hur man på 1950- talet vandrade vilse inom forskningen när man beslöt att totalnivåerna på kolesterol skulle vara det viktigaste måttet på hälsa, säger Ann Fernholm.

Det är också enligt Fernholm sockret som är det stora problemet idag.

– När vi äter stora mängder socker ökar fettbildningen i levern. Men när vi har dragit ner på fettet har vi börjat äta mera socker, fastslår Ann Fernholm.

Den här utvecklingen bidrar enligt henne till det metabola syndromet vars tydligaste yttre kännetecken är bukfetman. Andra kännetecken är högt blodsocker, högt blodtryck och blodfettsrubbningar.

Susanne liljeström-holm
Susanne Liljeström-Holm på sin lunchrestaurang i Nykarleby. Susanne liljeström-holm Bild: Yle/Kjell Lindroos

Både Lustig och Fernholm är av åsikten att stora mängder glukos inte heller är bra, men det är fruktosen och dess biverkningar på levern som de varnar mest för.

Ann Fernholm följer med socker- och kostdebatten ute i världen via sin blogg.

Ryggmärgsreaktion

Susanne Liljeström-Holm förestår lunchrestaurangen Campen i Nykarleby. Hon säger sig vara mycket restriktiv när det gäller att söta maten.

– Vi använder bara litet socker för att balansera upp sälta och syra, säger Liljeström-Holm. Det sitter i ryggmärgen att undvika överanvändning av socker.

Vad ska man då vara särskilt på vakt med? Var finns det överraskande mycket socker?

– Ett ämne som innehåller väldigt mycket dolt socker är dåliga, billiga buljonger, svarar Susanne Liljeström-Holm.

Radar sänds andra gången på söndag 11.05 klockan 12.05.

Se också: Spotlight om ”Det dolda sockret”

Molekyler är också mat

$
0
0

Ordet gastronomi kommer från grekiskans gastros, mage, och betecknar läran om sambandet mellan mat och kultur. Tyngdpunkten ligger inte i att äta maten, utan mer i att besvara frågorna hur, vad, när och framför allt varför i samband med mat. Det handlar om matens och måltidens vetenskap, hantverk och konst. Att studera livsmedels beståndsdelar och reaktioner vid tillagning på en molekylär nivå är därför inget mer dramatiskt än läran om mat, sett ur kemistens och fysikerns perspektiv, men kunskapen och resultaten använder vi i våra kök varje dag.

Vi strävar efter att belysa fysisk-kemiska förändringar i ätbara material under tillagning och sensoriska fenomen som förknippas med att de äts. (Hervé This)

Hervé This, en av pionjärerna inom molekylär gastronomi.
Hervé This, en av pionjärerna inom molekylär gastronomi. Hervé This, en av pionjärerna inom molekylär gastronomi. Bild: Yle/public domain

Att begreppet molekylär gastronomi myntades av den ungerska fysikern Nicholas Kurti (1908-1998) och den franska kemisten Hervé This som under 1990-talet stod värdar för olika workshops i samband med ett årligt seminarium på Sicilien, med fokus på vetenskap och matlagning.

Redan vid de första seminarierna på Sicilien fascinerades deltagarna över ägg. Äggets struktur, konsistens och smak samt de olika former ägg förvandlas till när de kokas, steks eller vispas. Det här ledde till att Hervé This och den franska kocken Pierre Gagnaire, för att koka det perfekta ägget, studerade hur äggets proteiner beter sig. Kedjor av aminosyror, som först är hopkurade, vecklar ut sig vid upphettning och bildar till sist ett tredimensionellt nätverk av långa molekyler. I detta nätverk finns tusentals vattenmolekyler fastlåsta. Om ägget är perfekt kokat, d v s på 64 grader i en timme, har det en krämig vita och en krämig gula.

Litet karikerat kan man särkåda molekylär gastronomi från tre olika håll:

1. att teoretiskt förstå kemins och fysikens lagar inom gastronomin, läsa formler och förstå hur t ex proteiner, kolhydrater och fetter är uppbyggda, d v s få en inblick i livets beståndsdelar.

Molekylärgastronomer försöker förstå vad smak, doft och upplevelse av mat egentligen är. Vårt smaksinne är uppbyggda av olika receptorer som samverkar med varandra. För att uppnå en perfekt balanserad och smaksatt rätt måste kocken vara beredd på att bryta mot generationer av beprövade metoder och recept. Upplevelsen av vad som är gott är nämligen inte begränsad till endast smak och doft utan man bör också beakta våra termiska och mekaniska sensorer eller receptorer. Mat handlar alltså mycket om konsistens och temperatur, vid sidan om klassisk, kemisk upplevelse av bl a kryddighet.

Stora genombrott inom gastronomin gjordes redan på 1600-talet då man började förstå kemiska processer i matlagningen och de publicerades i dåtidens kokböcker. Det sker alltjämt nya upptäckter i bl a hur människan upplever smak. Sedan slutet av 1990-talet har en amerikansk professor i biokemi, David Julius med olika forskarteam studerat hur människan reagerar på smärta, inte sällan i samband förtärandet av livsmedel. De har studerat hur människan reagerar på bl a chili, vitlök, sichuanpeppar och pepparmynta och försöker förstå varför en del föredrar starka kryddor som förorsakar smärta och hur man vänjer sig vid allt högre doser allt efter man äter starkt kryddad mat.

Den gentiska koden för receptoren för peppar.
Den gentiska koden för receptoren för capcasin. Den gentiska koden för receptoren för peppar. Bild: Yle/public domain

I studiet kring chili och dess verksamma ämne, capsaicin började forskarna med att isolera det budbärar-RNA som finns i de nervceller (neuroner) som upptäcker kryddighet i munnen och utförde en transkription med korresponderande DNA som modell. Genom cellodling sökte de efter bindningar mellan capsaicin och DNA-modellens proteiner. De lyckades identifiera den genetiska koden för capsaicin, VRI. Fortsatta studier visade att VRI är ett membranprotein, som reglerar passagen av joner mellan cellers in- och utsidor. VRI har också fyra subenheter och en bindning med capsaicin öppnar membranproteinets kanal. Julius och hans team visade att capsaicin, som är fettlösligt, binder sig till VRI-kanalen, antingen på nervcellens yta eller inne i den. Dess affinitet för feta substanser förklarar därför varför vatten inte släcker elden i munnen, medan en bit bröd gör det.

Att man vänjer sig vid starka kryddor beror på två faktorer. Den första innebär att VRI-kanalen inte bara binder sig till capsacin, utan också triggar tillförseln av kalciumjoner i nervcellen, som utlöser en impuls när dess elektriska nivå når toppen i cellen. En bidragande orsak är också att de som älskar starka kryddor och äter dem regelbundet förlorar en del sensoriska nerver på samma gång.

Med hjälp av biokemi och forskning på molekylär nivå lär vi oss förstå hur människan är funtad och kan förklara varför vissa reaktioner sker när vi äter, men samtidigt ge råd för hur man minskar eller förebygger smärtsamma reaktioner, bismaker, allergiska reaktioner eller bara katastrofala tabbar vid matbordet eller framför spisen.

2. att praktiskt applicera dessa lagar i våra hushåll, d v s såtta och klotta med kemiska tillsatser eller stirra på ett ägg som kokar i flera timmar.

Är det inte underligt att vi känner bättre till temperaturen i atmosfären kring Venus än vad som händer i en sufflé? (Nicholas Kurti)

Molekylärgastronomer fascineras också över hur råvaror är uppbyggda och hur de reagerar t ex rörelse, syrning och temperatur. Runt om i världen används alltjämt metoder och tekniker som är flera tusen år gamla, men det är först på senare tid som man kunnat kartlägga t ex vad det är som gör att en sås av fermenterad fisk lämpar sig i wokade rätter eller att ägg som kokat i 18 timmar kan vara en delikatess.

Temperatur

När vi ställer oss framför spisen använder vi begrepp som att laga mat eller att koka ihop någonting. Har man det skralt ställt försöker man koka en soppa på en spik. Med koka menas tekniskt att man överstiger kokpunkten för det man tillreder, för vatten är denna 100 grader C. Men väldigt mycket vi gör i köket kan tillredas på betydligt lägre temperaturer, och betydligt högre också. En äggvita koagulerar vid 63 grader C, medan en tandoori gärna skall vara omkring 450 grader för att vara effektiv. Temperaturer är alltså viktiga och kombinationer av mjölk eller vätska, ägg, socker, mineraler (t ex salt) och mjöl diskuteras ofta bland matkemister, eftersom små förändringar i mängd och temperatur kan ge så väldigt olika resultat.

En crème brûlée som saknar mjöl bör gräddas på låg värme, under 100 grader, för att proteinerna skall koagulera långsamt, medan en quiche, som innehåller mjöl, måste gräddas på över 100 grader. Om crème brûléen kokar blir den grynig, om quichen inte kokar blir den rinnande. Det beror på att amylas i äggulan bryter ner stärkelsen som finns i mjölet. Om quichen dessutom inte har tillräckligt med mjöl i krämen blir quichen rinnig när den svalnar.

Bananasplit med flytande kväve

Bananasplit med flytande kväve

7 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Bananasplit med flytande kväve

Hantverkarna laborerar också med väldigt låga temperaturer. Vanliga hjälpmedel är kolsyreis eller torris och flytande kväve, d v s kväve i flytande form, som framställs genom destillation av flytande luft och betecknas LN2. Flytande kväve kokar vid -196 grader C. Världsrekorden i att göra glass lyder på 10,34 sekunder (flytande glass) och görs med flytande kväve. Ett spektakulärt sett att göra glass vid bordet, men inte särskilt ekonomiskt lönsamt. Se klippet där Strömsös kock Paul Svensson gör glass med hjälp av flytande kväve.

Torris eller kolsyreis är olika former av koldioxid i fast form. Torris är kolsyresnö som har pressats ihop till block eller pellets. Torris smälter inte vid atmosfärstryck, det vill säga flytande koldioxid bildas inte. Istället sker sublimering till gasform vid en temperatur på –78,5 °C. Torris blir alltså våt såsom fruset vatten. Av kolesyreis kan man t ex göra fizzig sorbet som kittlar i munnen.

Teknik och praktik

Det är tacksamt att sväva ut och göra matteater med kemiska tillsatser. Stefan Wennström, universitetslektor vid Grythytte akademien i Sverige betonar dock att det är de grundläggande kunskaperna man har störst nytta av i vardagen. Man måste känna till vad som händer i råvaror när de tillagas, t ex denaturering av proteiner. När är t ex havskräftan som bäst tillredd, när släpper proteinerna taget, vid vilken temperatur hålls köttet saftigt och hur länge?

Osmos: Vad händer om jag lägger en fiskfilé i en rimningslag? Vad händer med gurkan i en inläggning?

Färg: Hur påverkas klorofyllet i granna grönsaker när man kokar dem? Vad händer med kronärtskockan om den får ligga framme på bordet?

Förklistring: Vad är stärkelse och vilka är dess egenskaper? När och hur sväller stärkelsen och bildar gelé i sig?

Karamellisering: När och hur bryts socker (sackaros) ner av värme (över 165 grader C). Hur skiljer sig och reagerar olika sockerarter från varandra? Hur skiljer de sig i fråga om smak, doft och färgämnen? Vad är den komplicerade Maillardreaktionen, där aminosyror och kolhydrater reagerar med varandra vid upphettning och ger färg, doft och smak?

Konsistens

Inom molekylär gastronomi arbetar man mycket med geléer, sfärer och skum.

Gelé: En gelé är ett tredimensionellt nätverk som byggs upp av långa kejdor av proteiner; polypeptider eller långa polysackarider. Nätverket anses vara fast, och runt omkring nätverket finns en vätska som hindras av nätverket att rinna ut. En gelé är alltså någonting mellan fast och flytande.

Det finns olika gelmedel som kocken kan laborera med. Mest känt är proteinet gelatin, med låg smältpunkt vid 35 grader C, d v s det smälter i munnen, men vanliga, även bland veganer, är den vegetariska polysackariden agar-agar, men även karragen och alginat som utvinns ur röda respektive bruna alger samt förtjockningsmedlet xantangummi, (Xanthomonas campestris).

Mera sällsynt är gellangummi, (Pseudomonas elodea), som tål hög värme. Det kan hyvlas, grillas och stekas utan att det smälter. Det finns också metylcellulosa som stelnar vid höga temperaturer, till skillnad från de andra proteinerna som stelnar vid låga temperaturer. Man kan t ex göra en glassbas som man vispar metylcellulosa i och sedan doppar ner den i varmt bad. Då får man en glassboll som är varm.

Kvanthopp experimenterar med geléer

Sfär: En sfär är en gelé med ovanlig form. I videoklippet (länken ovan) testade redaktionen att göra en sfär av yoghurt med hjälp av alginat och kalciumsalt. Alginat är en polysackarid som utvinns ur alger, t ex kelp. Det har negativa natriumjoner och när det kommer i kontakt med kalciumsaltet, som är positivt laddat, korsbinds polysackariderna och det bildas en gel. Man kan också lösa ett kalciumsalt i råvaran och doppar ner det i ett alginatbad och då får man en sfär där man har en hinna och ett flytande innehåll.

Med alginat i råvaran som doppas i ett kalciumbad bildas en sfär, eller tvärtom. Man kan också lösa ett kalciumsalt i råvaran och doppa ner det i ett alginatbad och då får man en sfär där man har en hinna och ett flytande innehåll. Vi försökte göra en sfär av yoghurt och kaviar av hallonsylt och agar-agar.

Hushållsversionen: Ta en saft som är vattenbaserad och gelatin eller agar-agar. Värm vattenlösningen och lös upp gelatinet ordentligt. Droppa sedan vattenlösningen i iskall matolja och gelémedlet stelnar i oljan.

Skum: Ett skum är gasbubblor som är finfördelade i flytande eller fast medium. Det består av 98-99% procent luft, ger en smakexplosion som försvinner snabbt. Skum ger också volym och färg

Du får ett fint, men inte särskilt hållbart, skum genom att t ex vispa en äggvita hårt och snabbt. Lägger du till en halv tesked syra (t ex citronsaft) blir skummet stabilare genom syran ökar antalet kvävejoner i äggvitan som förhindrar svavelgrupper att söndra nätverket av proteiner, vatten och fetter. För att skapa stabila skum (och emulsioner), måste man tillsätta ytaktiva ämnen som är bra på att bilda skum t ex sockerestrar eller lecitin, som finns i bl a äggula. Gemensamt för dessa ämnen är att de är hydrofila och hydrofoba, d v s består av delar som tycker om vatten respektive fett som inte löses i vatten.

Populärt bland kockar och konditorer är isomalt eller s k kreativt socker (sockeralkohol) som används för att skulptera saker. Transglutaminas eller köttlim, d v s lysin och glutaminkan användas för att t ex limma fisk på kött. Med maltodextrin och fetter kan man skapa olika pulver eller snö.

3. att religiöst dyrka professionella kockar med denna inriktning, en trend som faktiskt håller på att förvandlas till något nytt.

Vetenskapen och hantverket möts i våra kök varje dag, men det är en handfull kockar och restaurangägare världen över som gjort molekylär gastronomi till en riktig sport och gett hantverket en aura av elitism. Mycket riktigt har denna elit flera stjärnor i Michelin-guiden och köken kombineras många gånger av självständiga laboratorier med imponerande maskinparker där man kan utföra otaliga invecklade experiment.

De mest kända innovatörerna är: bröderna Ferran och Albert Adriá som till för något år sedan hade restaurangen El Bulli utanför Barcelona. I Storbritannien finns Heston Blumenthal med The Fat Duck, i Frankrike Pierre Gagnaire, i USA Homaro Cantu med Moto, Thomas Keller med The French Laundry, Wylie Dufresne med wd-50, Grantz Achtz med Alinea samt den spanskfödde José Andrés med ett flertal restauranger i Washington och på västkusten. I Sverige har docent i livsmedelsteknologi, Per-Olof Hägg vid Lunds universitet utmärkt sig genom böckerna Den tekniske kocken 1 & 2.

Upplevelsen av maten som helhet är större än bara smaken. (Ferran Adriá)

Det är upplevelsen som driver dessa kockar. De vill upptäcka, förvåna och roa. Den som sett Ferran Adriá i matprogram på tv minns kanske hur han brukar mysa vid bordet och fnittra när någon av gästerna eller programledarna smakar på en av de många kreationer som serveras till bordet.

Heston Blumenthal roade sig själv, sin personal och sina gäster i en serie televiserade middagar under namnet Hestons gästabud där han tillredde middagar utifrån olika historiska tidsperioder; medeltid, viktoriansk tid, romarriket och tudor, men också en gotisk skräckfest, en middag med inspiration från olika sagor, en Titanicmiddag och en chokladfabriksfest á la Willy Wonka.

En person som bör nämnas är den amerikanske författaren och läraren Harold McGee, som blivit känd för att skrivit den feta matbibeln, On food and cooking, the science and lore of the kitchen, som är ett heltäckande gastronomiskt verk med allt från historiska fakta och mytologier till analyser inom kemi och fysik. Det är inte en kokbok med recept, utan en tegelsten på 800 sidor som vetenskapligt besvarar de flesta frågor du kan ha om mat. Här finns hänvisningar till ursprungliga metoder och tekniker, tagna ur mycket gamla källor, t ex det första nedtecknade glassreceptet från 1682, Neige de fleurs d’orange, Snö av orange blommor, möjligen med smak av ringblomma.

Molekylär gastronomins framtid

Den molekylära gastronomin är i förändring. Spanska El Bulli har stängt och blivit en stiftelse för att Ferran Adriá vill ta utvecklingen ett steg vidare framåt. Att driva forskningslaboratorium och restaurang samtidigt är inte särskilt billigt eller lönsamt.

Forskningen kring mat, med betoning på smak och upplevelse fortsätter. Nu pratar man om food pairing, om att para ihop olika råvaror. Det gör man genom gaskromotografi där man separerar kemiska föreningar med varandra, och masspektrometri som separerar molekyler från varandra utifrån deras förhållande mellan massa och laddning.

Om det i en råvara A finns en smakmolekyl och man hittar den i råvara B också kan de kanske passa ihop. T ex vit choklad och kaviar passar som hand i handske, båda innehåller trimetylamin.

Viewing all 3452 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>