
Finländare är dåliga på att köpa ekologiska produkter, kanske för att vi vet så lite om dem? Här får du veta när du ska välja ekologiskt, och när det är okej med vanliga produkter.
Vi finländare ligger lågt på den europeiska listan över ekoshopping, och det är kanske inte så konstigt, för det kan vara ganska krångligt att välja rätt bland de tusentals produkter vi ser i butikshyllorna.
Nina Westerback, som är kost- och näringsrådgivare och alltid vill välja den mest hälsosamma produkten, hjälper oss att hitta rätt.
Vad borde man alltid köpa som ekologiskt?
- Jag köper alltid ekologiska bananer, eftersom de är väldigt besprutade. Äpplen och päron suger också i sig giftet, och konsistensen på dem gör att man inte riktigt får bort det. Vindruvor köper jag alltid ekologiska om de finns, för de är också extremt besprutade.
Ekologiska varor från ett annat land, eller inhemskt?
- Absolut inhemskt när det finns. Om något transporterats en kortare sträcka är det bättre för miljön. Och såklart är det också bra att stödja inhemska producenter och företagare.
- Jag väljer ofta det inhemska alternativet trots att det inte är ekologiskt, för vi har ändå förhållandevis lite gifter i de flesta av våra varor, förutom äpplen och päron. Rotsaker och kål har oftast ganska lite gifter i sig.
Ägg från frigående höns eller ekoägg?
- Där väljer jag de ekologiska. Det är lätt med ägg för det finns vissa krav som är lätta att bekanta sig med, till exempel hur många höns det får vara per kvadratmeter i olika typer av hönshus.
Ekohönor har bättre möjligheter att förverkliga sig själva som höns.
- De ekologiska hönorna har ett mycket bättre läge och de är helt enkelt lyckligare. Frigående hönor är en sorts mellanvariant. De har levt relativt bra jämfört med de som har det allra sämst, men ekohönor har ändå mer utetid och mindre trångt, och bättre möjligheter att förverkliga sig själva som höns.
- Näringen blir också olika. Ju mer de får gå fritt och kanske plocka en mask nu och då, desto bättre blir också fettsyresammansättningen i äggulan. Det blir till exempel mer omega 3-fetter, som är väldigt hälsosamma.Bäst för hälsan
Ekologiskt eller rejäl handel?
- Jag ställer hälsoaspekterna ganska högt, så då är det ekologiskt som gäller. I ekologisk produktion finns också vissa etiska krav, så på det viset är det helt okej. De går också lite hand i hand, för med varor som går under rejäl handel får man heller inte använda bekämpningsmedel som skadar de som arbetar med produktionen.
Hur stor roll spelar det egentligen?
- För någon vecka sedan publicerades en liten undersökning där en familj bara ätit ekologiskt i två veckor, och då märkte man att stora mängder bekämpningsmedel försvann ur kroppen. På det viset vet vi att vi får i oss av bekämpningsmedlen, och att ekologisk mat hjälper mot det.
- Det finns olika studier och de visar väldigt olika resultat, för det finns så många olika sätt att odla ekologiskt och också konventionellt. Det är därför jättesvårt att jämföra direkt och ge klara bud.
- En annan sak att poängtera är att när saker växer långsammare, så får de också mera näring i sig.
Vi försöker sätta ihop en sorts tumregel då
Ekologiskt garanterar i viss mån etiskt val, och garanterar också att du inte får i dig gifter och bekämpningsmedel. Det är lite dyrare, men vill du göra ett mer etiskt och hälsosamt val är det ekologiskt du ska välja. Förutom när den ekologiska varan kommer jättelångt ifrån, för då har den förlorat näring och dessutom bidragit till en massa utsläpp under transporten.
En annan sak att poängtera är att när saker växer långsammare, så får de också mera näring i sig.
En stor kampanj
Ekologisk mat är något du antagligen kommer att höra mer om i framtiden, i alla fall om jord- och skogsbruksministeriet får bestämma. I dag (11.5) inleder de nämligen en konsumentkampanj kring ekologisk mat.
Kampanjen håller på i två år och består av flera olika TV- och radioreklamsnuttar, köpvagnsannonsering samt webbplatsen www.luomu.fi. Kampanjen vill väcka konsumenternas intresse för ekologisk mat och få konsumenter att köpa mer ekologiska produkter.
Här kan du läsa mer om kampanjen: Kampanj på hög nivå vill få oss att äta ekomat