
Reko står för rejäl konsumtion och går i korthet ut på att konsumenterna köper sina varor direkt av producenterna utan mellanhänder.
Kommunikationen med producenterna sker ofta på Facebook där konsumenterna göra förhandsbeställningar och så kan de på en bestämd tid och plats plocka upp sina varor.
Så kallade reko-ringar finns i både Åbo och Kimitoön och nyligen startade ett gäng producenter upp en reko-ring i Nagu och Korpo. Näst i tur är Pargas och Tove och Gunnar Bornemann som har ett äppelmusteri i Kårlax i Pargas ser många fördelar att som producent vara med i en reko-ring.
- Det är mycket enkelt. När man till exempel åker till en marknad vet man aldrig hur mycket som går åt. Har man otur och det är dåligt väder kan man bli tvungen att åka hem med alla osålda varor. På det här sättet vet vi hur efterfrågan ser ut, säger Bornemann.
- En fördel är att det är lätt att få kontakt och att man når kunderna snabbt, säger Gunnar Bornemann.
Enligt Mia Åkerfelt, ordförande för Åbo svenska Marthaförening, finns det i dag ett stort intresse för att köpa till exempel närproducerat och konceptet med reko passar enligt henne bra in i den här trenden.
- Många är i dag mycket medvetna av vad man äter och vill veta varifrån maten kommer. Möjligheten att köpa varor direkt från producenten passar bra in i den här trenden, säger Åkerfelt.
Men närproducerat kostar i regel mer och enligt Åkefelt är möjligheten att köpa närproducerat mat en lyx inte alla har råd med. Konceptet med reko går ut på att ta bort mellanhänderna ur ekvationen. För konsumenterna betyder det inte att varan blir billigare än om man skulle köpa närproducerat i butiken, men mellanskillnaden hamnar i producentens ficka istället för köpmannens.
- Med tanke på önskemål att hålla skärgården och landsbygden levande så är det bra att producenter kan komplettera sin försäljning med den här typen av handel och på det sättet få en större del av vinsten, säger Åkerfelt.
Första leveranstillfället i Pargas är onsdagen den 22 april klockan 18 vid Gamla Malmens torg.