
Näringsbalansen i jorden är avgörande för hur växterna mår. Lär därför känna din jord! Och vill du odla ekologiskt finns det goda alternativ att välja mellan.
N= Kväve
Växterna behöver kväve för tillväxten. Kvävebrist ger bleka och svaga plantor och de äldre bladen gulnar och faller av i förtid. För kraftig kvävegödsling ger en alltför snabb tillväxt. Växternas celler blir lösa och vätskefyllda, och gör dem ömtåliga för kyla. Gödsla därför inte fleråriga växter med kväve på sensommaren och hösten.
Ko-, häst- och hönsgödsel är goda kvävekällor, mest kväve finns i hönsgödseln. Blodmjöl, urin och gräsklipp är kväverika och lämpliga att använda som gödsling under växtperioden.
P= Fosfor
Fosfor är viktigt för växternas energiomsättning och bildningen av nya celler. Brist kan ge mörkgröna till violetta blad. Gödsla gärna med fosfor och kalium (PK-gödsel) på hösten, Det stärker cellerna och gör att växten mognar och klarar övervintringen bättre.
Goda fosforkällor är bl. a. benmjöl och hornmjöl.
K= Kalium
Kalium är viktigt för växternas fotosyntes och vattenbalans. Brist ger torra bladkanter och gulfärgning av främst äldre växter. Och likt fosfor hör kalium speciellt till höstgödslingen (PK-gödsel).
Goda kaliumkällor är träaska och tång.
S=Svavel
Svavel medverkar vid bildandet av äggviteämnen. Brist uppträder mycket sällan. Svavelföreningar kan försura jorden.
Mg=Magnesium
Magnesium ingår i klorofyllet. Magnesiumbrist ger flammiga blad med gula partier mellan bladnerverna.
Ca=Kalcium
Kalcium inverkar på cellväggarnas fasthet och cellmembranens genomsläpplighet. Det har betydelse för växternas förmåga att motstå angrepp. Brist gör att toppar och unga blad vissnar bort.
Skilj på växtnäringsämnet kalcium och på kalk! Kalk höjer pH och motverkar försurning, förbättrar jordstrukturen och tillför kalcium.
Algmjöl är pH höjande. Det innehåller mycket kalcium, lite kväve och kalium samt en del mikronäringsämnen.
Spårämnen eller mikronäringsämnen, behöver växterna i mindre mängder. De viktigaste är bor, mangan, järn, koppar, zink och molybden.
Läs mer om ekologisk odling i artikeln från Riksförbundet Svensk Trädgård.