
Vi sköter någorlunda bra om våra djur men det finns fortfarande också brister, anser Finlands första djurskyddsombudsman Sari Salminen.
- Det finns fortfarande gårdar där djuren inte får den behandling de borde få. Allt för ofta är djuren ständigt fastbundna och får därför för lite motion, säger hon.
Salminen har lång erfarenhet av djurskydd. Först som veterinär vid djurskyddsföreningar, senare som tjänsteman på både livsmedelssäkerhetsverket Evira och Jord- och Skogsbruksministeriet.
- Vi borde i vårt samhälle föra en mera ingående etisk debatt om hur våra produktionsdjur behandlas. Konsumenterna borde också få bättre information om hurdana förhållanden djuren lever i. Konsumenterna efterlyser ju ofta etisk produktion, säger Salminen.
Grannar ska reagera på "hundvalpsfabriker"
Hon vill inte stänga pälsfarmer.
- Rävarna och minkarna lever trångt men de är inte som produktionsdjur ensamma om det, säger djurskyddsombudsmannen.
Hon tänker i varje fall kalla alla parter med anknytning till pälsdjursuppfödning till en rundabordsdiskussion i Helsingfors.
En fråga som Sari Salminen är mycket upprörd över är smugglingen av hundvalpar från våra närområden och "valpproduktionen" vid så kallade valpfabriker runt om i landet.
- Här gäller det för grannarna att reagera om de misstänker oegentligheter, säger Sari Salminen. Det gäller att informera den lokala kommunala veterinären om misstankar om lagstridigheter finns, säger hon.
- De som äger många tikar är skyldiga att anmäla om sin verksamhet. Men tyvärr finns det fortfarande ställen där tikarna utsätts för rena rama djurplågeriet, säger djurskyddsombudsmannen.