
För att restauranger som nischat in sig på fine dining skall överleva så måste beskattningen ses över. Det anser krögarna Ville Relander och Johan Borgar.
Jag betalar mer än gärna för en flaska gott vin som har en intressant bakgrund och annars inte är tillgängligt i Finland. - Krögaren Ville Relander om vinpriser.
Då restaurang Luomo tidigare i månaden satte lapp på luckan slocknade ytterligare en Michelinstjärna på Helsingforshimlen. På den enstjärniga restaurangen Chef & Sommelier anser restaurangchefen Johan Borgar att beslutsfattarna kunde sluta hopa och ro när det kommer till beskattningen inom restaurangbranschen.
- Det har varit mycket trixande med olika moms, alkoholbeskattningen och nu det här med avdraget för representationskostnader, säger Borgar och syftar på att man ännu år 2013 fick dra av hälften av en middagsnota som representationskostnader i beskattningen.
Under år 2014 var avdraget inte tillåtet, men från och med januari 2015 får man igen dra av representationskostnader i beskattningen, vilket leder till att det igen är attraktivt att till exepmel föra sina kunder ut på en fin middag.
- Vi berördes egentligen inte så mycket av det då största delen av våra kunder är privatpersoner, tillägger Borgar.
Om det här med spritbeskattningen
Enligt sommelieren Johan Borgar är fine dining en helhetsupplevelse som består av mat, vin, service och utrymmet. Han tror till exempel inte att vinflaskans pris i så stor utsträckning påverkar
Han får delvis medhåll av Ville Relander, krögare på Royal ravintolat.
- Jag betalar mer än gärna för en flaska gott vin som har en intressant bakgrund och annars inte är tillgängligt i Finland. Men om det handlar om ett bulkvin som krögaren lagt en grym marginal på så förstår jag att folk inte vill betala för det, säger Relander.
Han är också medveten om att det kan vara svårt att påverka beskattningen.
- Bra mat, god service och superupplevelser är det sätt vi får folk tillbaka till restaurangerna, tror Relander.
Förr var det franska köket synonymt med lyxkrogar.