
När det gäller pumpor så finns det en grundläggande linje, ju fler desto bättre! Mängden pumpor skapar det dramatiskt vackra och när det naturliga är nog, man behöver inte göra så mycket mer än att rada dem i olika höjder med hjälp av trappsteg eller lådor!
Men de flesta av oss nöjer oss med en eller två oranga pumpor och kanske några mindre dekorationspumpor och det blir till ett vackert stilleben som passar vilken entre, balkong eller veranda som helst.
Pumpor är tacksamma att måla på. Använd de färger ni har hemma, eftersom pumpan är ett naturligt material håller det inte hur länge som helst så ytan kommer att ändra med tiden och pga av temperatur och väder. Det går också alldeles ypperligt att spraymåla pumpor! Lek med matta färger kontra metalliska, krittavelfärg kontra målade mönster.
Pumpor blir fina som lyktor. Då gäller det att först skära ett lock som man lossar från toppen och sen skrapa bort innandömet. En klassisk ljuslykta undre hösten är ju att göra det som ett ”skrämselansikte” alltså ögon och mun i olika versioner ifall man vill skapa den stämningen.
Vill du endast ha mys, kan du skära ut grafiska mönster i pumpan. Runda hål skapas bäst med en ”kärnhus” kniv. Tjockleken på pumpornas skal varierar så testa er fram och kniven orkar igenom. Annars är raka vassa knivar perfekta verktyg. Anpassa ljusets storlek efter pumpans storlek!
Lycka till!
Camilla
Man är inte en erkänd designer om man inte har blivit plagierad, lyder ett ordspråk inom formgivarbranschen.
Formgivaren Johanna Högväg gästade Strömsö och fick det stora nöjet att göra mönster i och dekorera pumpor. På Strömsövillans veranda började Johanna och Camilla med att måla pumporna. Johanna målade med vanlig vit färg, Camilla med svart krittavelfärg. Färgerna var matta. Johanna och Camilla fortsatte med att gröpa ur två pumpor och skapa runda och triangelformade mönster. Först skars locket bort, sedan gröptes innehållet ur och till sist gjordes mönstren.
Ett verktyg som fungerar bra till att göra runda, fina hål med är det du använder till gröpa ur kärnhus ur äpplen.
För Johanna innebär mönster glädje och lek, känslan kommer först. Det skall kännas äkta. Färgvalen kommer på vägen. Till vardags jobbar Johanna med formgivning och vid arbetsplatsen jobbar man som ett kollektiv. En person påbörjar en skiss för att ge den vidare till följande person. Sammanlagt fyra formgivare arbetar på samma skiss. Arbetet är mönsterorienterat, i första hand applicerar kollektivet sina mönster på egna produkter.
Trianglar och cirklar är klassiska och tidlösa mönster. En svårighet som formgivaren alltid står inför är hur eget mönstret egentligen är och varifrån inspirationen kommer. Allting är egentligen redan gjort, menar Johanna och man löper viss risk att anklagas för plagiat, något som t ex uppmärksammades i designersammanhang året 2013. Men en bra formgivare försöker inte medvetet plagiera en annan formgivares mönster. Vissa mönster blir trendiga, och då handlar det främst om att lägga sin egen prägel på mönstret eller produkten.