
Isterband, gräddstuvad potatis och ostkaka till efterrätt. Sveriges glesbygdsminister Eskil Erlandsson slickar sig om munnen. Han har låtit sig väl smaka av den svenska maten. Matlandet Sverige är ett projekt som han och regeringen har drivit i några år.
– Sverige ska bli, och kanske redan är, bland de främsta i världen på att producera, odla, förädla och ta fram god mat. Men huvudvisionen är nya jobb, både på landsbygden och i mindre städer, för att glesbygden ska utvecklas, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (c).
Det är inte bara Centerpartiets landsbygdsminister som talar om maten. Det är hela den borgerliga alliansregeringens vision.
– Vi vill ha utveckling, tillväxt och nya jobb, i hela Sverige. Då är matproduktion och förädling viktiga. Man talar också om den offentliga maten i skolor, äldreboenden, likväl som i turistverksamheten över hela Sverige. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson talar gott om Sveriges mat.Centern
Matlandet Sverige
Projektet för att utveckla Sverige som matland fick bara en tillfällig svacka under vinterns matskandal. Slutresultatet, enligt landsbygdsministern, är att konsumenterna kan lita på de svenska bönderna och matproducenterna.
Nu testas, kontrolleras och certifieras matproduktionen hårdare än någonsin. Några större fall av fusk ändrar inte på det. Det man såg i vintras var fusk som kom utifrån. Det har varit alldeles för omfattande, konstaterar landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
– Om du betalar för en dyr Mercedes ska du inte behöva nöja dig med en billigare och sämre bil. Det är inget annat än fusk och bedrägeri. Det har förekommit i alltför stora skala inom livsmedelsförsäljningen, men borde nu vara under kontroll.
Gotland matlandets huvudstad
I år är Gotland huvudstad för matlandet Sverige. Det är en utmärkelse som har getts framförallt för långsiktig samordning mellan primärproduktion, matproducenter och förädlingsindustrin, förklarar Gunilla Leksell som jobbar inom ett EU-stött matprojekt på Gotlands länsstyrelse.
Råvarorna är viktiga i matlandet. Gotlands kalkrika jordmån och goda klimat ger god gotländsk mat; kött, grönsaker, frukter och bär. Kajpsoppa, saffranspannkaka med salmbärssylt och lammkött i alla former hör till de genuina landskapsrätterna, nämner Gunilla Leksell.
Under högsäsong serveras mer nyzeeländskt än gotländskt lamm.
– Det tycker vi är tråkigt, vi jobbar hårt på Gotland för ökad lammproduktion för att klara den volym som behövs. Helst skulle vi styra restaurangerna och mattillverkarna så att alla blev tvungna att använda gotländskt lammkött, men det är ju inte möjligt, säger Gunilla Leksell.
Livsmedelsproduktionen sysselsätter 25 procent av Gotlands befolkning. Största delen av resten har anknytning till turismen, som ju också handlar om mat och förplägnad.
Svensk och utländsk mat
Många stora svenska matproducenter är i själva verket utlandsägda. Norge och Finland är stora ägare i Sveriges matindustri. För landsbygdsminister Eskil Erlandsson är internationaliseringen inget problem.
– Det finns fördelar och nackdelar. Det kan innebära problem då beslutsfattare sitter på andra håll i världen, men också fördelar; forskning, innovation och kunskap kommer till Sverige från stora internationella företag.
Sverige säljer och marknadsför svensk mat, men så går vinsten till andra länder. Det gör inget, säger Erlandsson.
– Jobben skapas ändå i Sverige och mervärdena finns här.
Bengt Östling