
Det går att spara små bitar av sommaren för att ta fram dem när höstrugget känns som tyngst. Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet tipsar om hur man lägger in, saftar och syltar.
- Här gäller det att ha god hygien. Luften är full av mikrober som vi inte ser, därför är det viktigt att agera snabbt så att de inte kommer in i syltburken. Det är också viktigt att använda prima råvaror, så gå igenom bären noggrant, säger Eriksson.
Eriksson vill också påpeka vikten av att använda rena burkar - diska dem noggrant och hetta upp dem i ugnen.
Gör det du tycker om
Marthaförbundet tillhandahåller en hushållsrådgivningstelefon, dit man kan vända sig för tips och råd. Ibland ringer det människor som undrar om man kan äta sylt som stått i kylskåpet i några år.
- Huvudsaken är att man gör sådant som man tycker om, så att man vet att det går åt. Tanken är ju att det vi tar till vara ska vi äta under vintern, säger Eriksson.
På Marthaförbundets hemsida hittar du flera recept, tips och råd.
Recept
Lätt saltgurka med ättika
1 stor glasburk lämplig för konservering eller några mindre. Sterilisera gärna burkarna först med kokande vatten eller i en 100-gradig ugn i 10-15 grader.
1 kg frilandsgurkor
Lag:
1 l vatten
1 dl salt (utan jod som gör inläggningen besk)
1,5 dl spritättika
1 litet knippe krondill
valfritt:
ca 75-100 g pepparrot, tärnad
svartvinbärsblad eller körsbärsblad
senapsfrö
Koka upp lagen, se att saltet löser sig. Låt svalna.
Rensa och putsa gurkorna. Ifall gurkorna är stora/burkarna små kan de skäras i bitar.
Varva gurkor, dill och annat du vill ha med i burken/burkarna upp till några centimeter från övre kanten. Lägg dill och ev. pepparrot mm. överst. Häll på lagen och var noga med att den täcker ingredienserna. Gör mer lag ifall den inte räcker till. Slut burkarna.
Ställ gurkan svalt och mörkt (kylskåp, källare). Gurkan kan ätas efter redan ett dygn, men smaken blir starkare om de får mogna litet längre. Gurkorna håller rätt förvarade i flera månader.