
Benämningen landets första dam används sällan i Finland. Likafullt är Pentti Arajärvi för alltid landets första första gentleman.
Året var 2000. Det finska folket välkomnade det nya millenniet genom att välja en kvinna till sin president, nämligen den dåvarande utrikesministern Tarja Halonen. För presidentens partner, riksdagstjänstemannen Pentti Arajärvi, förändrades livet i ett slag.
Fram till dess hade paret bott i varsin lägenhet och presidentbostaden Talludden blev deras första gemensamma hem.
– Vi flyttade, jag slutade jobba i riksdagen, inledde mina doktorsstudier och vi gifte oss. Var och en av de här sakerna är nog för att ge en hjärtslag. För mig hände allt på samma gång.
Vänner slutade ringa
Pentti Arajärvi myser vid minnet av hur alla vardagliga fenomen som tvätthögar och matinköp plötsligt försvann. Smutsvätten togs om hand och dök upp ren i skåpet igen. Men det fanns också mindre trevliga sidor av det nya livet.
– En del av mina vänner slutade ringa. Jag undrade varför – vi var ju fortfarande vänner. Samtidigt hade jag själv ibland svårt att kontakta mina vänner, eftersom vi ändå inte kunde göra samma saker som förut. Att ta några öl på en restaurang var otänkbart.
Han tillägger att man visserligen kunde dricka öl på Talludden, men det kändes ganska underligt.
– På sätt och vis var det jobbigt.
Är det då nödvändigt att ta den offentliga rollen som presidentgemål?
– Ja och nej. På statsbesök måste jag absolut åka med, jag var med på samtliga utom ett då jag var sjuk. Men när presidenten åker på arbetsresor till olika ställen är det onödigt, man sitter mest ensam på hotellet och ställer till med besvär för värdfolket som förväntas hitta på program.
Internationellt väckte det en del uppmärksamhet att den finska presidentgemålen var en man. Hur skulle han tituleras, till exempel? Make gick ju inte, eftersom de till en början inte var gifta. På presidentparets begäran användes titeln “utskottsråd Arajärvi” fram till dess att han erhöll doktorstiteln år 2003. Efter det sa man “doktor Arajärvi”.
– Ibland hörde jag hur folk utbrast “Åhå, där kommer en man”, i sammanhang med idel presidentfruar. Men jag försökte hantera situationen så smidigt som möjligt.
Intressant att vara först
Både här hemma och utomlands har människor ändå oftast tyckt att det är tufft med en first gentleman. Till exempel Hillary Clinton lär ha blivit imponerad när hon träffade Finlands nya presidentpar. Pentti Arajärvi har fått vänja sig vid att bli ett slags symbol för jämställdhet – och det har han ingenting emot.
– Det där är intressant. Det är mycket sällan man får vara den första mannen eller första kvinnan i en viss position. Det gäller att sköta den rollen på ett bra sätt.
Pentti Arajärvi, som har jobbat inom politiken i tiotals år, suttit som ordförande för en mängd organisationer och för tillfället är vice ordförande i Helsingfors stadsfullmäktige, har också ägnat många arbetstimmar åt att kämpa för ett mera jämställt Finland. Till exempel var han ordförande för en arbetsgrupp som ville förminska löneglappet mellan kvinnor och män.
Själv säger han att han alltid varit omgiven av starka kvinnor.
– Tarja är stark, men det var också min mamma. Och mina båda döttrar visade sig bli det. Det är min lott i livet. Men ibland måste man säga emot, skrattar han.
Många speciella möten
Trots att han erkänner att det var tungt ibland, gav de 12 åren som presidentgemål Pentti Arajärvi väldigt viktiga erfarenheter och fina minnen.
– Knappast hade jag annars träffat tre amerikanska presidenter, två ryska och två kinesiska. Och två av FN:s generalsektreterare.
Hur vet man vad man ska tala om när man träffar sådana högdjur?
– De är oftast väldigt sociala människor som är bra på att diskutera. Vid middagarna pratar man sällan politik utan det är small talk som gäller.
Djurvännen Pentti Arajärvi talar till exempel gärna om sin katt Meggi, som han och Tarja Halonen fick i gåva av Rysslands dåvarande statsminister Dmitrij Medvedev. Man kan också diskutera vädret.
– Av drottning Silvia fick jag höra en historia om hur det var att åka på fisketur med president Kekkonen.
Men skämt åsido: Det är viktigt att skaffa en del kunskap om det land som man kommer att besöka. Annars framstår man som helt stupid, säger Pentti Arajärvi som tyckte om att prata om ekonomi med sina värdar.
Aktiva pensionsdagar
När den långa presidentperioden var över tog plötsligt vardagen vid igen, och tvätthögarna kom tillbaka. Paret flyttade till en lägenhet i Hagnäs och de första månaderna var ett virrvarr av packlådor.
– Det var helt omöjligt att hitta en osthyvel, fast vi hade tre. Vi måste köpa en ny.
Idag lever Pentti Arajärvi och Tarja Halonen ett ovanligt aktivt pensionärsliv som fylls av uppdrag och åtaganden – mycket vila blir det inte. Kanske det är därför som en av packlådorna ännu står ouppackad från tiden på Talludden.
Efter Nio om "första", måndagen den 21 augusti i Yle Fem samt på Arenan.