Quantcast
Channel: Svenska Yle | Strömsö
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3452

Farmesk fick jobb på restaurangbåt i Åbo - via långa omvägar

$
0
0

I juni 2016 fick Farmesk Ali sin kockexamen. Efter det följde elva månader av arbetslöshet, ett otal jobbansökningar, besök på arbetsplatser, väntan på svar, men oftast utan att någon hörde av sig.

Men på torsdag den 1 juni börjar Ali sitt första jobb. Hon har fått jobb på en restaurangbåt i Aura å, visserligen ännu bara ett sommarjobb, men hon strålar av glädje över att äntligen ha fått jobb.

- Det är spännande, men chefen och alla på jobbet har varit väldigt snälla. Jag tror nog jag kommer att trivas. Och kanske jag till och med får göra lite kurdisk mat också, säger Ali med ett skratt.

Vy över Aura å från Teaterbron, med restaurangbåtar i förgrunden.
Restaurangbåtarna i Aura å erbjuder sommarjobb och ibland längre kontrakt för många Åbobor. Vy över Aura å från Teaterbron, med restaurangbåtar i förgrunden. Bild: Yle/ Nora Engström Aura å,aurabron,aurabron i åbo,Restaurangbåtar,Åbo

Ali fick jobbet tack vare Baana-projektet, ett treårigt projekt som dels hjälper invandrare i Åbotrakten att söka jobb, dels försöker rasera arbetstagares fördomar mot att anställa invandrare. Genom projektet har redan ett 60-tal personer lyckats få jobb.

- Det gäller butiksarbete, städbranschen, byggnadsplatser och inom industrin, säger Veronika Redin, som är ansvarig arbetstagare vid Baana.

- Vi är förstås i kontakt med alla möjliga företag för att hitta arbetsplatser, intygar projektchef Anna Pikala från Humanistiska yrkeshögskolan Humak. Men dessutom har vi ett fördjupat samarbete med 14 företag som särskilt vill hjälpa invandrare att lättare komma in i arbetslivet.

Stor arbetslöshet bland nyfinländare

Arbetslöshetsgraden i Åbo är hög, med nästan 13 000 arbetslösa arbetssökande i april. Arbetslöshetsgraden var 13,9 %, då landets medeltal var 11,6 %. Och bland nyfinländare var arbetslöshetsgraden ännu högre.

Ändå finns det en enorm potential hos nyfinländare. Ali har ända sedan hon var liten lagat mat hemma, hon känner till både det finländska och det kurdiska köket, hon har en färsk kockexamen och hon har många släktingar som jobbar inom restaurangbranschen.

- Ändå kallades jag inte ens till intervjuer, säger Ali. Jag tycker det var en klar diskriminering. Så fort de fick se mitt släktnamn, blev de tysta och ofta tog de inte alls kontakt efteråt.

Avidentifierade jobbansökningar utan namn, kön och ålder kunde hjälpa kvinnor med invandrarbakgrund att lättare få jobb, men Farmesk Ali tycker ändå inte att jobbansökningar ska vara anonyma.

- Ingen arbetsgivare vill anställa någon utan att veta vem man får, anser Ali.

Via Baana har Ali fått göra arbetspraktik, hon har fått konkret hjälp med att söka jobb, och hon blev genast kallad till flera intervjuer. Med en finländsk examen vet Ali också exakt vilka hygienkrav som krävs på restauranger.

- Varje dag ska vi exempelvis sätta undan ett parti av maten, vilket sedan sparas i två veckor så att man säkert kan kontrollera hygienen. Det är bra, men det kräver mycket av kockarna.

Stora köket i Åbo slott.
Kockjobbet intresserar många, trots att det kan vara väldigt krävande. Stora köket i Åbo slott. Bild: Leo Gammals 2016,Diskbänk,grytor,kock,kockar,kök,kökschefer,spisar,ugnar,Åbo slott

Dessutom ska Ali ta i beaktande alla allergier, specialdieter och religiösa matföreskrifter.

I framtiden drömmer Ali om att möjligen öppna en egen restaurang.

- Kanske. Först ska jag jobba på restaurangbåten. Men ett eget företag är en stor sak. Jag måste fundera noga innan jag öppnar eget.

Baana-projektet genomförs av Humak i samarbete med Åbo stad och ett flertal företag. Projektet pågår till 2019.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3452


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>