
Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.
Det har säkert i alla tider varit dyrare att följa specialdieter, det vet alla gluten- och laktosintoleranta. Blir något dessutom trendigt brukar priserna sällan gå ner, trots större efterfrågan. Baljhavre är ett exempel på veganmat som många andra än veganer springer benen av sig för att få tag på. Kilopriset för detta halvfabrikat är över 15 euro och det är nog ett ganska häftigt pris på vatten, havre och lite ärt- och bönprotein.
Ett annat halvfabrikat är bondbönan som påminner om baljhavre och alltså liknar färdigstekt köttfärs. Kilopriset är också här kring 15 euro. Fördelen med både baljhavren och bondbönsfärsen är att de är inhemska uppfinningar och tillverkas i Finland.
Vill man äta billigare veganmat gäller det alltså att kolla priser noga och överväga att börja blötlägga torkade bönor kvällen innan de ska ätas. Precis som i all annan matlagning blir det billigast om man gör allt från grunden. Snabbmat kostar.
Jag har varit på en butiksrunda i Ekenäs i Västnyland för att kolla både priser men också utbud. Mataffärerna i Ekenäs är inte några megastora hypermarketar längs livligt trafikerade riksvägar, men de är ändå större än kvarters- och bybutikerna.
Det är lite tokigt jo, att specialvaror kostar mera
Vid hyllan som är fylld av ganska många olika sorters växtmjölk står marketchef Mika Gabrielsson och radar upp tetraförpackningar i olika färger och med olika växtinnehåll. Där finns många utländska varumärken, men också inhemska alternativ. De inhemska hör glädjande nog till de billigaste, men ingen växtmjölksburk är billig. Den billigaste havremjölken kostar kring 1,70, de dyrare mandel- och risvarianterna kostar nästan tre euro. Jämför det här med den billigaste lättmjölken i samma affär, 69 cent.
- Det är lite tokigt jo, att specialvaror kostar mera, säger Mika Gabrielsson. Men jag tror att priset sjunker efterhand som produktionen ökar.
Hur mycket styrs av mjölkindustrin, hur mycket pressar de ner priserna på vanlig mjölk?
- Det vågar jag inte säga, jag sitter inte med där priserna görs upp, men det är klart att konkurrensen är hård, svarar Mika Gabrielsson.
Det som Mika Gabrielsson har kunnat bestämma om är hur specialvaror läggs fram i den matbutik han förestår. Till exempel glutenfria torrvaror och veganprodukter finns på egna hyllor på kortsidorna av de långa butikshyllorna.
- Det här är inget som är centralstyrt, vårt gäng här har beslutat att vi prövar det här sättet. Dessutom är de vegetariska varorna i färdigmatsdisken markerade med grönt, säger Mika Gabrielsson.
Mika Gabrielsson säger att sortimentet av vegetariska och veganprodukter ökar hela tiden, likaså efterfrågan. Allt fler frågar efter veganmat.
- I februari får vi trettio nya produkter till butiken, av dem är nio vegetariska, säger Mika Gabrielsson.
Är de också vegan?
- Så långt har jag inte ännu kollat svarar Mika Gabrielsson, som däremot berättar att han och andra i butikspersonalen brukar provsmaka nya produkter.
- Jag hinner inte smaka på allt själv, men vi brukar kommentera och ha lite åsikter om det som var och en av oss har prövat på.
Kunderna är pålästa och vet vad de vill ha
I en annan mataffär plockar Carolina Kallström upp färdigmat. Hon ansvarar dessutom för påläggen och det förpackade köttet i affären.
- Nog får jag frågor om veganmat, säger Carolina Kallström. Kunderna är pålästa och vet vad de vill ha, men de hittar inte alltid vad de söker och det är då de kommer fram till mig och frågar.
Veganvarorna finns utspridda i butiken och kan ibland vara svåra att hitta. Om varan saknas brukar butiken ofta beställa den, säger Carolina Kallström.
Carolina Kallström ansvarar också för butikens facebooksida. Där har hon just lagt upp information om nya, gröna produkter, men om de är vegan eller vegetariska är hon inte helt säker på.
- Men i frysdisken vet jag att vi har sex olika biffliknande varor som är 100 procent vego.
Carolina Kallström säger att baljhavren är en produkt som säljer slut nästan med en gång. Här skulle leveranserna kunna vara större. Men så finns det produkter som inte har lika bra åtgång, där bäst före datum hinner passera.
- Vi har ett pålägg med grönpeppar och soja, men vi har inte tagit bort det från vårt sortiment eftersom det är ganska nytt. Vi testar oss fram ännu, det tar ibland tid för konsumenterna att hitta nyheter.
Själv medger Carolina Kallström att hon inte är speciellt insatt i veganmat. Jag gör ett test och ber henne erbjuda en färdigrätt som går snabbt att värma i mikrovågsugnen och som är vegan.
- Hmm, här finns några grönsakssoppor, de borde väl gå? På den här står det att den innehåller kokosmjölk och det borde väl passa, eller hur säger Carolina Kallström först med en viss tvekan men när hon ser mitt solvargsgrin så börjar också hon skratta.