
Glutenfritt, sockerfritt, fettfritt, köttfritt eller så tvärtom, mycket kött och mycket fett. Det finns många olika kosttrender och numera är det inte endast födoämnesallergier som styr vad vi låter bli att äta. Hälsan är viktig, vår kropp är som ett tempel, endast det bästa duger. Hur hälsosamt är det i längden att följa olika dieter?
Mariann Pörtfors, Susanna Nöjd och Camilla Lundqvist jobbar med hälsa och kostrådgivning. De jobbar en hel del tillsammans eftersom de ofta delar samma arbetsutrymmen, men intresset för mat och hälsa har för var och en vaknat för många år sedan kring det egna köksbordet.
Man får inte bli för fanatisk
- Man kan optimera sin hälsa så som många vill optimera sin ekonomi, man behöver inte nöja sig med att må så där, säger Mariann Pörtfors kostrådgivare, utbildad kock och föreståndare i storhushåll. Mariann pratar gärna om mat. I sitt nuvarande jobb som kostrådgivare träffar hon kunder som vill gå ner i vikt, men de allra flesta som Mariann träffar har problem med magen.
Ibland känner jag starkt att jag behöver choklad
-Du ska må bra efter att ha ätit en måltid. Du ska inte vara tvungen att springa på toaletten, du ska inte känna sig trött eller däst.
Mariann har lagt märke till att många följer dieter som någon slags religion.
- Man får inte bli för fanatisk, att jag har rätt och du har fel. Egentligen tror jag inte att det finns någon diet som passar alla. Jo, ren och naturlig mat utan tillsatsämnen passar alla.
Mariann säger att hon äter mångsidigt, men följer också sin intuition. Hon känner efter vad hon behöver. Just nu känner hon att hon behöver grönsaker och att hon mår bra av att äta mycket grönsaker.
- Men ibland känner jag starkt att jag behöver choklad, skrattar Mariann och tillägger att det här med vad man vill ha inte alltid är det samma som kroppen behöver.
Äter Mariann Pörtfors choklad?
- Jo, men då väljer jag mörk choklad. Jag äter en sådan som innehåller mindre socker. Kakaobönan i sig är bra, den innehåller mycket antioxidanter och magnesium. Det jag undviker är vitt socker, sötningsmedel och raffinerade fetter såsom margarin.
Mariann undviker också gluten. I vetemjöl, liksom i vitt socker finns ingen näring som kroppen behöver säger hon.
Hur är det med råg, något som vi finländare stolt lyfter upp som ett hälsosamt sädesslag?
- Rågbröd, isynnerhet bakat på surdeg är bra, men det ska man inte heller äta morgon, middag, kväll och sju dagar i veckan, svarar Mariann.
Överlag förespråkar kostrådgivaren Mariann Pörtfors måttlighet.
- Jag tror mera på att tillåta i stället för att vara alltför restriktiv och sträng i sin diet. Är man alltför hård mot sig själv skapar det psykisk stress, vilket leder till att kroppen också mår illa.
Jag litar mera på en ko än en kemist
Susanna Nöjd, som tillsammans med Mariann Pörtfors driver en hälsokostaffär i Karis, har lagt märke till att yngre kvinnor är intresserade och pålästa vad gäller kosttrender och dieter. Också allt fler äldre har börjat fundera på sina matvanor.
- Jag tror inte att det här är någon övergående trend. Vi har blivit allt mer medvetna om hurdan typ av mat vi har i våra butiker och hur vi kan påverka vårt välmående med hjälp av det vi äter.
Jag vet att det finns delade åsikter om gluten
Susannas intresse för hälsa och kost väcktes för över tio år sedan. Numera är det också hennes jobb, men redan för åtta år sedan lade hon om sina kostvanor. Hon säger att hon inte följer någon speciell diet, men hon undviker rött kött, socker och gluten. Hon är också försiktig med mjölkprodukter.
- Jag vet att det finns delade åsikter om gluten. Men min mage mår bra efter att jag slutade äta bröd. Min mage mår inte heller bra av rött kött och jag får acne av kvarg och grynost, livsmedel som annars kopplas ihop med träning och bra proteinkällor.
Det kan låta som att Susanna äter ganska restriktivt, men det håller hon inte med om. I stället talar hon om naturlig mat. Susanna är ute efter originalet, det vill säga råvaran och hon vill ha så enkla och få ingredienser som möjligt.
- Jag vill inte ha några halvfabrikat eller konstiga yoghurtar som lovar att magen ska fungera. Jag väljer också smör framom margarin. Jag litar mera på en ko än en kemist.
Hemma hos Susanna äter hela familjen ganska långt samma mat. Hennes sambo, som har diabetes typ 1, mår i dag mycket bättre och har kunnat minska sina insulindoser.
- Många tror kanske att man är märkvärdig eller krånglig, men jag mår bra av att äta så här. Jag vet att det finns folk som inte håller med mig, men vi tänker alla olika och alla har rätt till sin åsikt.
Kosten har all betydelse för vår hälsa
- Äter vi helt på tok, blockerar vi vår kropp och det leder till problem.
Det säger Camilla Lundqvist, som är homeopat och allätare. Också hon höjer ett varningens finger för stora mängder socker och kolhydrater.
Hitta glädjen i maten i stället för att ta det för dödallvarligt
- Man kan äta allt, men allt har sin måttlighet. Personligen tycker jag att vi kan hålla koll på e-koder och prioritera ekologiska råvaror. Men det ska vara roligt att äta.
Camilla är tveksam till stränga dieter där man utesluter flera födoämnen.
- Då tillåter du dig inte att njuta av vardagen. Jag förstår om du är känslig för vissa livsmedel. Men om du är alltför sträng blir det en massa begränsningar och då mår du inte heller bra. Hitta glädjen i maten i stället för att ta det för dödallvarligt.
Har kosten blivit en ny religion?
- Hmm, det var kraftigt sagt. Det finns två sidor. Om du försöker att du själv och dina barn ska må så bra som möjligt får du vara lite försiktig i dina val så att det inte blir en strikt religion.