
En vanlig dag för ett barn under 8 år ska innehålla minst tre timmar fysiska aktiviteter, och barnet ska helst inte sitta still mer än en timme i sträck. Så lyder de nya rekommendationerna.
De tre timmarna av fysiska aktiviteter kan handla om allt från lätt motion till fartfyllda fysiska aktiviteter, antingen utomhus eller inomhus. Den tidigare uppmaningen var att barn ska röra på sig två timmar per dag.
Såväl utbildnings- och kulturministeriet som social- och hälsovårdsministeriet står bakom den nya rekommendationen.
I rekommendationen sägs samtidigt att man ska undvika att låta barnet sitta still i över en timme, även korta stunder av stillasittande ska innehålla avbrott.
Som motvikt till att röra på sig ska barnet få hälsosam kost och tillräckligt med vila.
Vardagsrutin att röra på sig
Utbildnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen säger att ansvaret för att se till att barnet rör på sig ska fördelas på många personer.
- Alla vi vuxna, såväl inom småbarnsfostran, skolor, hobbyer och i hemmet, har ett ansvar för att se till att barnen rör på sig minst tre timmar per dag, säger Grahn-Laasonen.
På föräldrarnas ansvar blir att stöda och uppmuntra barnet, både genom att höra vad barnet själv har för önskemål, och genom att se till så barnet har tillgång till den utrustning som behövs.
Tanken är att motion ska bli en vardagsrutin för barnet.
- Att röra på sig främjar inlärning och ger upplevelser som lycka och att lyckas. När barn rör sig tillsammans utvecklar de samspel och sociala kontakter, samtidigt som det är bra för hälsan, säger Sanni Grahn-Laasonen.
Utbildnings- och kulturministern hoppas att aktiviteterna ska leda till levnadsvanor som håller i sig livet ut.
Också äldre barn ska vara aktiva
Det finns en rekommendation även för barn och unga i grundskoleåldern, de ska röra på sig minst en timme per dag. För att nå målet finns det olika projekt som ska göra skoldagen mer aktiv och trivsam.
År 2005 blev Finland ett av de första länderna i världen att ge rekommendationer för hur mycket barn under skolåldern ska röra på sig. En grupp med experter från flera olika områden har tagit fram rekommendationerna.
En tillräcklig fysisk aktivitet är nödvändig för att ett barn ska växa och utvecklas i normal takt. Aktiviteterna stöder samtidigt inlärning genom att inverka positivt på bland annat uppmärksamhetsförmåga, minne och motorik.