
Kan husdjurens hälsogissel vara farliga för matte eller husse? Det finns nämligen tiotals sjukdomsalstrare som kan smitta från hundar, katter och andra husdjur till människan. Hur kan man skydda sig?
En sjukdom som smittar från människor till djur och vice versa kallas för zoonos. Bakterier, virus, urdjur, svampar och parasiter orsakar zoonoser och de kan smitta direkt eller indirekt mellan djur och människa.
Katter bär på parasiten toxoplasma gondii som kan smitta från katt till människa via kattens avföring. Rått kött är en annan vanlig smittokälla.
- Man talar mycket om katter i samband med toxoplasmos. Om en gravid kvinna inte har haft toxoplasmos kan en smitta innebära en allvarlig risk för fostret. Har man däremot haft toxoplasmos skadar en smitta inte fostret, säger veterinär Elina Illukka.
Toxoplasmos kan leda till missfall speciellt i början av graviditeten. Toxoplasmos kan också ge barnet en permanent skada eller feberinfektion som nyfödd eller under sin första vecka.
Ovälkomna gäster i pälsen
Kattbett är orena och leder nästan alltid till en infektion hos människan. Speciellt sk bondkatter bär på många ovälkomna gäster i sina pälsar.
- Katter bär på loppor som också kan bita människan. Man kan få röda prickar på huden även om lopporna inte fastnar på människan. Man kan se hur lopporna hoppar på sängen och bli rädd att de invaderat hela huset, men oftast är det bara tillfälligt, säger Illukka.
I Finland finns det egentligen inga specifika katt- och hundloppor utan djuren bär allt som oftast på loppor från fåglar, ekorrar och igelkottar. Mediciner är att rekommendera, de fungerar mot lopporna.
Spolmaskar är sällsynta hos finländska hundar medan de annanstans i Europa är mer vanliga. Till en stor del är det här de finländska hundägarnas förtjänst, regelbunden avmaskning hjälper.
Det bor många olika parasiter på djur. Hundens spolmaskar kan smitta till människan till exempel i äggform via hundens avföring. I tunntarmen förvandlas ägget till en larv som tränger in sig i kroppen genom tarmväggen och cirkulerar runt i kroppen innan den igen återvänder till tarmen.
- Värst är det om parasiten hamnar i ögat. Maskarna rör sig överallt i kroppen och stannar för att bygga bo i något organ. Man kan få ett slags masktumörer, man upptäcker en parasitklump någonstans i kroppen och den kan vara svår att bli av med, säger Illukka.
Ta itu med mask direkt
Spolmaskar är sällsynta hos finländska hundar medan de annanstans i Europa är mer vanliga. Att en människa smittas via ett djur är också rätt sällsynt i Finland. Till stor del är det här de finländska hundägarnas förtjänst, regelbunden avmaskning hjälper.
- När man tar en utländsk hund till Finland är det extremt viktigt att den avmaskas direkt, utländska avmaskningsintyg litar vi inte riktigt på. Men det borde inte vara någon större fara om man tar hand om saken genast och är mån om allmän god hygien - tvättar sina händer och städar bort avföring.
En engångsmedicinering hjälper trots det inte nödvändigtvis mot alla maskarnas utvecklingsfaser. Om husdjuret har en allvarlig infektion eller om man tydligt kan se att djuret har mask så får man göra avmaskningen i flera omgångar. Maskarna kan finnas på olika håll i kroppen och inte nödvändigtvis alltid i tarmen, därifrån de kommer ut.
I Sydeuropa förekommer leishmaniasis, en sjukdom som sprids via parasiter i sandmyggor. Sjukdomen är allmän bland hundar i Spanien, Portugal, Frankrike, Italien, Grekland och Malta. Det är möjligt att sjukdomen finns hos en hund som man hämtar med sig till Finland från något av de här länderna.
Leishmaniasis är den nästvanligaste parasitsjukdomen i världen efter malaria. Människan kan få det från en mygga eller via blodkontakt med en hund. Man har upptäckt leishmaniasis också hos finländska hundar.
- De här hundarna har ofta varit i Sydeuropa eller hämtats till Finland därifrån. Om en hund har leishmaniasis klär veterinären på sig plasthandskar senast vid blodprovet - det är den enda sjukdomen som vi verkligen skyddar oss mot. Annars finns här ingen stor rädsla för sjukdomar och läkare handskas i allmänhet med djuren utan handskar.
Husdjuren hämtar in fästingar som sedan kan fastna på människan. Som tur finns det bra fästingmedel på marknaden.
Fästingar och parasiter kan vålla problem
Fästingar som sprides borrelios eller TBE är ett problem speciellt på sommaren. Hundar och katter bär in fästingar i huset i sina pälsar.
- Husdjuren hämtar in fästingar som sedan kan fastna på människan. Som tur finns det bra fästingmedel på marknaden nu, som man använder oralt eller lokalt, säger Illukka och rekommenderar att man använder sådana.
När en hund till exempel springer genom en vattenpöl kan den smittas av giardia. Giardia-parasiten bor i tarmarna och kan ge hunden en tarminfektion, diarré och göra att den går ner i vikt.
- Jag har aldrig hört om att en människa skulle ha fått giardia av sitt husdjur, men giardia är en verkligt trist sjukdom för djuret själv.
Kräldjur kan ha salmonella även om de inte själva insjuknar.
- Man kan helt enkelt inte veta om husdjuret bär på något infektiös som kan vara farligt för människan, även om djuret själv är alldeles friskt. Det finns farliga varianter av salmonella och många mindre farliga, som kroppen kan rengöra sig från själv. Man märker inte ens att man fått salmonella.
Lyckligtvis har både djur och människor ett effektivt försvar mot infektioner. Den som får toxoplasmos märker det oftast inte heller eftersom kroppen tar hand om sjukdomen på egen hand.
Hunden kan alltid sova i samma säng med människan. Är man allergisk - många familjer har hund trots allergi - då är det såklart inte att rekommendera.
Svampar hos hundar, katter, gnagare och hästar kan smitta till människan, men i Finland är det här inte ett vanligt problem. Varken katter eller hundar bär på specifika svampar i Finland.
- I Estland är svampinfektioner däremot vanliga och de smittar, men vanligtvis kan man behandla dem. Att ha svamp i hemmet kan vara ett stort och utmanande problem. Det är svårt att inte bli smittad till exempel från sina möbler, säger Illukka.
Och rabies är heller ingen sjukdom man kan glömma, säger Elina Illukka. Man började vaccinera veterinärer mot sjukdomen för tio år sedan när man upplevde att det fanns en reell risk igen.
Bästa skyddet: Bondförnuft och hygien
Bondförnuft och hygien är de bästa sätten att skydda sig mot infektioner: man tvättar händerna och håller rena och smutsiga saker åtskilda från varandra.
- Husdjur borde ha egna tvättborstar. Man städar bort exkrement från gården och naturen. Djuren håller man rena och friska, och deras immunförsvar tar hand om en stor del av problemen. Hundar och katter ska man avmaska, vaccinera och skydda mot fästingar.
Illukka understryker att djur ger människor mycket glädje och att man inte för någon infektionsrisks skull ska undvika dem.
- Man behöver inte vara orolig för att låta barnen vara med djur, så länge de inte är nära avföringen. Det är normalt inte ett problem om en hund slickar ett barn, tvärtom bidrar det till barnets immunförsvar. Bakterier ur en hunds mun kan däremot vara ett allvarligt problem ifall barnet har brister i immunförsvaret.
Är det farligt att låta hunden sova i samma säng som man själv?
- Absolut inte! Hunden kan alltid sova i samma säng med människan. Är man allergisk - många familjer har hund trots allergi - då är det såklart inte att rekommendera. För de med sig fästingar i sängen rekommenderar jag det inte heller. Min hund sover i min säng och vi pussas mycket. Jag har aldrig upplevt det som farligt, säger Illukka.
Expert: Elina Illukka, veterinär vid djurläkarstationen Pet-Vet i Åbo.
Lea Froloff
Ursprungstexten på Yle Akuuttis sidor.