Quantcast
Channel: Svenska Yle | Strömsö
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3452

Munkviken - Pargas svar på Westend!

$
0
0

Munkvikföreningen är en av de äldre byaföreningarna i Pargas. Den grundades redan 1984. Då hörde 50 hushåll till föreningen. Idag är det 110 hushåll som hör till föreningen.

Föreningen är ett bra exempel på intressebevakande och trivselskapande. Under åren har föreningen fått till stånd många saker; en cykelväg, en sportplan med förråd, en naturstig och vägbelysning.

Kurre Långbacka hittade sin dröm i Munkviken Kurt-Erik Långbacka intervjuas i Munkviken Bild: Yle/Nina Bergman

Munkvikföreningen har också startat en byakamp som ifjol vanns av Kårlax samfällda byaförening och därför i år ordnas i Kårlax. Det är också Munkvikföreningen som ser till att det varje år finns en flotte för brasan som tänds under Forneldsnatten i gästhamnen i Pargas.

Varje år städas simstranden i Munkvik av föreningsgänget och andra frivilliga på städtalko. I år ordnas det talko den 17.5.

Föreningen ordnar också vattengymnastik i Folkhälsanhuset, ett hus som munkvikarna betraktar som ”sitt”.

Lars Andersson har bott hela sitt liv i Munkviken! Lasse Andersson har bott hela sitt liv i Munkviken Bild: Yle/Nina Bergman

När man en gång har flyttat till Munkviken, vill man inte flytta därifrån. Det är gänget Yle Åboland får träffa ett bra exempel på. Lars Andersson har bott här hela sitt liv och har absolut inga planer på att flytta, Lasse Alhonen är född i Munkviken och bodde där under sin uppväxt. Han har nu återvänt och det verkar ha varit självklart för honom att flytta tillbaka. Kurre Långbacka och Jörgen Hollsten har trivts bra här i vuxna år, liksom Harry Henriksson som har flyttat hit från Gamla Malmen.
Lasse Alhonen är född i Munkviken och har flyttat tillbaka Lasse Alhonen i Munkviken Bild: Yle/Nina Bergman

Berith Engman som är den enda kvinnliga föreningsrepresentanten har bott i Munkviken i 50 år och om henne talar alla de andra munkvikarna med stor beundran: hon har varit föreningens ryggrad på många sätt. Så aktiv, gör allt det hon säger att hon ska göra. Hon har varit en kraft som har hållit igång föreningen i vått och torrt.
Berith Engman har varit med i Munkvikföreningen ända från början. Berith Engman är ordförande i Munkvikföreningen Bild: Yle/Nina Bergman

Varför Munkviken heter just så är en gåta. Kanske för att föreningen i samband med sina evenemang säljer munkar? Nåja… troligen är namnet bra mycket äldre än så. Att Munkviken har sjöfartsbakgrund är klart. Här utanför i viken låg i tiden många skepp och skutor förankrade och husen längs vägen mot udden beboddes av kaptener och annat sjöfolk.
Jörgen Hollstén trivs i Munkviken Jörgen Hollstén i Munkviken Bild: Yle/Nina Bergman

Enligt munkvikarna själva är det förståeligt att bostadspriserna är lite högre här: Munkviken är ju Pargas svar på Westend!
Ladda ned

Ladda ned


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3452


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>