
En tipsare kontaktade Yle Spotlight med frågor om reko-ringar. "Får vem som helst tillverka produkter under vilka förhållanden som helst, utan granskning från myndighetshåll?"
Thomas Snellman i Pedersöre är mannen som tog reko till Finland för mer än tre år sedan. Reko-försäljningen går ut på att konsumenterna beställer direkt från producenter utan mellanhänder.
I mitten av februari fanns det enligt Snellman drygt 100 reko-ringar med mer än 130 000 medlemmar. Reko-ringarna är koncentrerade till västra och södra delarna av landet.
- Ja, i princip får ”vem som helst” sälja sina produkter i en reko-ring. Men producenten måste först bli godkänd av den eller de som administrerar eko-ringens Facebook-sida på just den orten, säger Thomas Snellman.
Snellman berättar att man i hans egen reko-grupp brukar uppmana nya försäljare att ta kontakt med kommunens livsmedelsövervakning.
- Men om man säljer sporadiskt och det handlar om så kallade lågriskprodukter som till exempel rågbröd, då kan man baka i eget kök och sälja via en reko-ring, säger Thomas Snellman.
Vad säger hälsoinspektören?
Bernice Solstrand är miljö- och hälsoinspektör på Västkustens miljöenhet, som har hand om bland annat livsmedelstillsynen i en handfull svenskösterbottniska kommuner. Hon konstaterar att det då och då kommer frågor om reko-ringarna.
- Då är det oftast någon ansvarig som hör av sig om vad det är som gäller för reko-försäljning. Men vi har ingen befogenhet att säga vem som får och inte får sälja i reko-ringarna. Det måste de bestämma själva, säger Solstrand.
Om jag vill baka rågbröd i mitt eget kök och sälja via en reko-ring måste jag informera kommunens livsmedelstillsyn?
- Nej, en enskild person som gör en lågriskprodukt (som till exempel bageriprodukter som inte behöver kylas) kan tillverka och sälja utan att göra en så kallad livsmedelslokalanmälan till kommunen. Det här gäller för livsmedelshantering som inte är yrkesmässig, säger Solstrand.
Men hon konstaterar att de livsmedel som säljs via reko-ringar ändå ska uppfylla livsmedelslagstiftningens krav på livsmedlen, produktionshygien och förpackningspåskrifter även om de inte är tillverkade i en anmäld livsmedelslokal.
Övervakas de produkter som säljs på rekoringarna på något sätt?
- Nej, i dagens läge har vi inom Västkustens miljöenhet ingen direkt övervakning av reko-ringarna. Men på sikt kan det kanske bli aktuellt. Men då väntar vi nog på någon form av anvisning från Evira (livsmedelssäkerhetsverket). Den här typen av verksamhet kan vara mycket svårövervakad, säger Solstrand.
Både Thomas Mattson och Bernice Solstrand konstaterar att ansvarsfrågan är viktig. Var och en som säljer produkter via en ekoring är själv är ansvarig för sina produkter.
På webbsidan äkta smak finns en guide för producenter inom reko.
Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight nya tipssida. Här kan du läsa tipset som artikeln bygger på.
Tipsa Spotlight
Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Känner du till något som vi borde granska? Skicka i så fall in ett tips!
Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst: