
Den här säsongen (2013-2014) bygger Johan, Jim moch Susanna ett växthus på Strömsö. Här hittar du klipp och funderingar kring planen och grunden, d v s pålning och syllning.
Vi började på redan för ett år sedan, mitt i vintern. Vi visste att vi skulle bygga ett växthus. Form- och placeringsarbetet sattes igång. Genom miniatyrbyggen och skisser kom vi fram till att en enhetlig, stor byggnad var den bästa lösningen. Det skulle bli ett hus att odla i, men också ett hus att bygga och greja i utan att få regn i nacken.
Vi fick tag i 24 stora fönster för en liten slant. Fönstren hade tjänat sitt i ett höghus och byts ut mot nya. De 1,5 m breda och 2 m höga återvinningsfönstren spelade en central roll för måtten på hela vårt växthus. Vi mätte ut var växthuset skulle stå och gjorde ritningar. Vi ansökte om byggnadslov och flyttade ett dass som stod i vägen.
När allt var klart satte vi igång med grunden. Vi valde en pålgrund för vårt hus, dels som ett experiment, dels för att inte behöva gräfta och gräva så mycket som t ex en gjuten grund kräver. Det tar länge tid för naturen att återhämta sig efter ett sådant ingrepp. Vi gjorde en mall av breder för att veta exakt var pålarna skulle skruvas ner.
Våra galvaniserade pålar skruvades ner i marken med hjälp av en liten grävmaskin. (Det finns också en variant av pålar som man kan skruva ner för hand). Trots att marken under växthuset fortfarande var frusen och stenig fungerade pålarna fint. Pålarna skruvades ner till frostfritt djup. Det finns dessutom en hel del stolpskor och fästanordningar som man kan skruva fast i pålarna. Vi justerade pålarna, satte på plattor och skruvade fast det som vi kallar grundsyll. Grundsyllen måste vara exakt avvägd för att det fortsatta växthusbygget skall löpa smidigt .
Trots att mycket inte ännu syns av det som kommer att bli ett växthus känns det redan riktigt bra. Härifrån bygger vi uppåt, arbetet är igång!
Grundsyllen:
Material:
100x100 tjocka balkar av tätvuxen tall
Vissa balkar var för korta och behövde skarvas. Vi tog ur halft till halft och överlappningen bör vara 60-70 cm lång för att det skall bli en stark skarv.
Impregnering / ytbehandling:
Linolja, tjära och terpentin (kallas också roslagsmahogny)
Lika stora delar av alla ingredienser blandas ihop och stryks rakt på obehandlat trä.
30% linolja kallpressad eller rå
30% trätjära
30% terpentin eller lacknafta