
Pulsklockor har blivit jättetrendigt. Det känns som om var och varannan på gymmet bär på en sådan. Men vad säger siffrorna egentligen om vår träning och hjälper klockan oss att följa med våra framsteg?
Amanda Bruce är utbildad gyminstruktör och personlig tränare. Hon tycker att trenden med pulsklocka är både bra och dålig. Enligt henne är en pulsklocka jättebra om man ska springa ett långt lopp eller för sådana som tränar hårt och vill hålla koll på sin puls, men den är inte jätteviktig. För att börja löpa måste man inte ha en pulsklocka, menar hon.
- Det har blivit så trendigt och folk kan inte springa ett maratonlopp utan en pulsklocka. Det är nästan som om en löprunda inte hänt om klockan inte mätt vad man sprungit. Lite som att uppdatera Facebook. Det har inte hänt om man inte skrivit det på Facebook.
Vad avslöjar pulsklockan?
Men om man ändå är nyfiken och vill testa en pulsklocka för att hålla koll på sin puls då man till exempel springer, kan det vara bra att förstå vad siffrorna på skärmen egentligen betyder.
Pulsklockor har oftast 220 insatt som maxpuls. Klockan ber dig mata in din ålder och tar 220 minus din ålder. Enligt klockan motsvarar alltså siffran din maxpuls.
- Om jag skulle leda en löpargrupp för folk mellan 35 och 40 år och göra ett träningspass för alla, kan det vara bra att räkna efter det här systemet. Då är det jättesvårt att individuellt räkna ut pulsen för alla. Men jag har till exempel själv en jättehög maxpuls. Och om du hör till dem som har en hög maxpuls och tar 220 minus din ålder så kan det plötsligt bli fel med nästan tjugo slag. Det spelar ändå en ganska stor roll, säger Amanda.
Så om din pulsklocka påstår att du legat på 85 procent av din maxpuls under största delen av ditt löppass kan du ta det lugnt, det behöver alltså inte stämma.
Ett tröskelpass är alltså det optimala.
- Det stämmer knappast. Då klockan säger det har du säkert utfört ett tröskelpass som innebär att du känner dig obekväm, men lyckas ändå hela tiden springa i samma takt utan att det bildas mjölksyra. Men du har antagligen inte legat på din maxpuls, som klockan påstår.
Ett tröskelpass är alltså det optimala. Det är då du tränar på tröskeln till att inte orka, men ändå orkar göra det i en jämn takt.
Man ska alltså enligt personliga tränaren Amanda Bruce inte blint lita på det pulsklockan säger och inte heller följa något räknesystem man hittat på nätet, för vi har alla olika vilo- och maxpuls.
Hur testar man sin vilo- och maxpuls?
- Det är viktigt att kolla upp sin egen vilo- och maxpuls för att ha koll på sin tröskelpuls eller tröskelfart om man vill hålla kolla på sin puls när man tränar, säger Amanda.
Du kan själv räkna ut din vilopuls och maxpuls. Då vet du när du tränar för lugnt eller när du har en för hög puls och riskerar att passera din så kallade tröskelpuls och bli utmattad och inte orka.
Vilopulsen kan du räkna ut genom att ha pulsklockan bredvid sängen och tre dagar under en vecka kolla vad din puls är på morgnarna.
- Pulsen stiger ganska snabbt när du börjar röra på dig, så man ska mäta den direkt när man vaknar före man stiger upp. Vissa sover till och med med pulsklockan på för att direkt på morgonen kunna kolla vad ens puls är.
Man ska också komma ihåg att stress och hur du har sovit påverkar din puls, så det lönar sig att välja den lägsta pulsen av de tre testtillfällena.
Men det är svårt, det är verkligen få som tränar på sin maxpuls, det brukar komma ett stopp emot före det.
Maxpulsen kan du däremot kolla genom backintervaller, det vill säga då du springer för fullt upp för en backe eller då du pressar dig riktigt riktigt mycket och känner att du just och just överlever.
- Men det är svårt, det är verkligen få som tränar på sin maxpuls, det brukar komma ett stopp emot före det. Då man tror att man uppnått sin maxpuls är man oftast bara på tröskeln, och i själva verket mitt i ett tröskelpass. Att springa 45 minuter på sin maxpuls är inte riktigt möjligt, säger Amanda.
Amanda poängterar också att ens maxpuls inte har något att göra med i vilket skick man är, utan att det är väldigt genetiskt. Man kan alltså testa sin maxpuls, men inte ligga på sin maxpuls då man tränar.
Vad annat mäter pulsklockan?
Förutom pulsen beräknar de flesta klockor ens fart, det vill säga hur snabbt du springer. Den här funktionen tycker personliga tränaren Amanda Bruce att är jättebra.
- Då jag själv använder pulsklocka är det nog farten jag håller koll på. Man kan kolla om man alls sprang fortare än förra gången man sprang samma sträcka. Framsteg taggar ju en och man blir mer motiverad att springa.
Hur komma i form?
Oavsett pulsklocka är de flestas mål ändå att komma i form och få bättre kondition. Amandas tips är ganska enkla. Man ska regelbundet göra tröskelpass och intervallpass. Tröskelpass förbättrar din uthållighet och intervallpass höjer farten.
- Men nästan ännu viktigare är att bara känna efter hur mycket lättare det känns att göra samma pass. Man kan regelbundet göra samma konditionstest, till exempel cykelpass, springpass, styrkepass eller rodd och kolla med en månads mellanrum hur man har utvecklats. Det är jättemotiverande att märka hur mycket man utvecklas!