
Nicke Kavilo från Karleby har sedan länge haft ett intresse för hantverk av olika slag. Den form av hantverk som han driver är att brygga öl, det vill säga "Craft Beer". Tillsammans med sin bror driver han också resursportalen Nordic Brew Craft på Facebook.

Craft-beer, eller hantverksöl på direkt översatt svenska, är en trend som fått ett uppsving världen över. Det här gäller både privata hembryggare och kommersiella bryggerier. Tekniken gynnar också bryggningens framfart.
- Om man vill lära sig konsten att brygga så hittar man guider på Youtube, olika websidor, podcasts och forum. Det är bara att välja det format man föredrar, säger Kavilo.
Renlighet är A och O
Hygienen spelar en central roll om man vill skapa ett bra öl. Det här gäller särskilt i själva jäsningsprocessen när alla kokningsprocesser redan är klara. Om man får bakterier och smuts i ölen betyder det att man ger bakterierna samma chans att föröka sig, precis som jästcellerna ska producera alkohol. Det kan sluta i att ölen blir kontaminerad och dålig.
- Det är viktigt att man håller hygiensidan i skick efter att vörten har kylts. Det är ganska avgörande för ölet, du vill inte ha dit någonting annat än det som skall jäsa.

Olika typer av öl
I folkmun är det vanligt att separera på det massproducerade ölet och "specialöl", men i själva verket borde man tala om olika typer av öl. Lagern räknas ofta som en vanlig öl, men det betyder inte att den är mindre sofistikerad än andra typer av öl.
Kavilo menar att det krävs mycket kunskap och omsorg i bryggningsprocessen om man likt de stora bryggerierna förväntas producera ett öl som har en konsistent smak året runt.
- Jag har all respekt för de stora bryggarna som klarar av att brygga samma produkt gång på gång. Detta med tanke på att man brygger öl av levande organiska material. Malt kan variera i kvalité från år till år, också humlen. Året 2015 var till exempel det sämsta skördeåret i mannaminne för humlen.
"En öl för varje tillfälle"
Mångfalden av öl är lika stor som antalet tillfällen att dricka den.
- En varm sommardag kan en kall, frisk öl fungera bäst. I andra fall kanske man har en mysig hemmakväll och känner för att avnjuta ett tyngre mörkt öl. Därför gäller det att hitta sin egen preferens och experimentera för att brygga "det perfekta ölet".
Stefan Westergård, mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa