
I somras utnämndes Kyrö Distillerys gin till den bästa gin&tonic-drycken på en internationell vin- och sprittävling i Storbritannien och det tre år gamla företaget fick sitt genombrott. Nu har arbetstakten skruvats upp i det gamla mejeriet och mer personal har anställts.
Storkyros stolthet, det gamla mejeriet, har fått nytt liv. I den gamla stenbyggnaden har bland annat den kända Oltermann-osten tillverkats, nu är det nya produkter och nya tider. Nu tillverkas här rågwhisky och gin. Whiskyn blir färdig först till Finlands 100-års jubileum år 2017, men ginen håller på att erövra världen. Kyrö Distillery ägs av fem kompisar.
- En av oss är hemma härifrån Storkyro och han visste om att mejeriet stod tomt. Vi kom hit för att titta på stället och vi förälskade oss direkt, säger en av ägarna, Kalle Valkonen.
Allt började under en bastukväll år 2012. De fem kamraterna funderade på varför det inte tillverkas whisky av råg i Finland. Ett halvt år senare hade de grundat företaget, men den kommersiella tillverkningen inleddes för ett år sedan. Den här sommaren har Kyrö Distillerys Napue-gin valts till världens bästa i en brittisk tävlings gin&tonic-serie. I tävlingen deltog 150 olika giner och efter tävlingen blev ginen från Storkyro efterfrågad.
Nya arbetsplatser
Kyrö Distillery har uppmärksammats både i Finland och utomlands. Ginen har exporterats till Tyskland, Frankrike, Italien, Belgien, Nederländerna och Storbritannien. Förra veckan åkte en lastpall med gin till Japan.
- Efter vinsten har vi anställt fyra personer för att hinna med allt. Vi har blivit förvånade över den stora efterfrågan, det här kunde vi inte vänta oss. Nu tillverkar vi så mycket vi hinner.
Just nu lämnar mellan 3000 och 4000 flaskor fabriken, största delen är den prisbelönta ginen. Till exempel har de korkar som skulle räcka hela året redan tagit slut.
Örter från Storkyros ängar
I stora kar bubblar den starka ginen. Tillverkningstiden för gin är mycket kortare än för whisky, bara ett par veckor. Därför kan det unga företaget möta efterfrågan. Det stora intresset för ginen kanske kommer från den lite speciella smaken som fås genom annorlunda tillverkningsteknik och från de örter som används.
- Den innehåller 16 örter. En del av dem är plockade i naturen här i närheten. Till exempel älggräset, björklöven och dillen kommer från Storkyro. Dessutom innehåller ginen bland annat tranbär och havtorn.
Framgången har kommit snabbt och lite överraskande, men företagarna har stor tro på framtiden.
- Om man gör saker rätt och har ett bra gäng är allt möjligt. Man måste också försöka sig på sådant som ingen har vågar göra förut.
Text: Elina Niemistö