Quantcast
Channel: Svenska Yle | Strömsö
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3452

Tänkandets fest nästa vecka

$
0
0

- Vi har många internationella konferenser just nu och det här med vetenskapsbastu är ju helt obegripligt för någon som kommer t.ex. från Australien.

- Dels tycker de att bastun i sig är konstig och associerar den ofta till sex och samlevnad och dels kan de överhuvudtaget inte förstå att man skulle kunna föra vetenskapliga diskussioner där.

Det säger Fritjof Sahlström, universitetslektor i pedagogik som nästa vecka tillsammans med annan universitetspersonal kommer att leda vetenskapliga diskussioner i olika internationella bastumiljöer runt om i huvudstaden. Det blir ryskinspirerade, japanskinfluerade, tyskintegrerade ja, till och med en bastu där man diskuterar utomjordingar. Och allt inom ramen för stadsfestivalen Thinkfest, där Helsingfors universitet står som huvudarrangör.

Sahlströms temabastu är ett språkbad där man diskuterar minoritetsspråk. Sällskap har han av Jarmo Lainio, professor i finska vid Stockholms universitet.

- Vi ska diskutera svenskans ställning i Finland och finskans ställning i Sverige och hur tvåspråkigheten är erkänd i och utanför skolan.

Blev du intresserad? Här hittar du mer information.

Fritjof Sahlström, universitetslektor i pedagogik vid Helsingfors universitet.
En av nästa veckas språkbadare, Fritjof Sahlström vid Helsingfors universitet Fritjof Sahlström, universitetslektor i pedagogik vid Helsingfors universitet. Bild: Yle / Julie Ebbe

Vid sidan om att forska och undervisa så har universitetet som uppgift att föra ut forskningsresultat i samhället.

Det globala Helsingfors

Tänkandets fest byggs upp kring temat ”det globala Helsingfors”. Frågeställningarna kommer i många fall från studerandena själva.

- De har funderat kring vad globaliteten betyder för dem. I ett hurdant Helsingfors bor vi, vem bestämmer om framtiden, vad händer i förorten, vad händer i arbetslivet, säger alumnikoordinator Johanna Mäenpää vid uni, producent för hela Thinkfest.

De vetenskapliga diskussionerna tas alltså ut till folket, i form av de nämnda vetenskapsbastubaden, men också i form av morgonkaffediskussioner, diskussioner i Kampens köpcentrum och i konstprojekt vid metrostationerna.

- Program finns för hela familjen, inne och ute och på olika ställen i stan, konstaterar informatör Vera Schoultz vid Helsingfors universitet.

- Det här är ett sätt för forskningen att komma ut. Och det är en väldigt viktig sak. Vid sidan om att forska och undervisa så har ju universitetet som uppgift att föra ut forskningsresultat i samhället.

Under veckan blir det också ett par större evenemang, dels semifinalen i den internationella idétävlingen Helsinki Challenge, dels välgörenhetstillställningen Think Helsinki Think.

...folk på universiteten borde synas mer och vara mer närvarande i de debatter som förs.

Vetenskapen ut till folket ja.

Vad kunde Finland som samhälle ha att vinna på att forskningen, resultaten och tänkesättet inom forskningen även annars skulle komma ut i samhället, mer än idag?

- Vi skulle ha mycket att vinna. Speciellt med tänkesättet att man på systematiskt grund tagit fram kunskap. Och att kunna ta ett steg tillbaka och se på saker på olika sätt, på djupet och i ett större sammanhang. Och att man är beredd att ompröva resultaten.

- Jag är absolut av den åsikten att folk på universiteten borde synas mer och vara mer närvarande i de debatter som förs, säger Fritjof Sahlström.

Här kan du lyssna till intervjuerna som de ingår i veckans Kvanthopp i Radio Vega.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3452


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>