
Årets honungsskörd ser ut att bli medelmåttig. På många håll har det regniga och svala vädret stört binas verksamhet och svärmande bin har varit en vanlig syn den här sommaren.
Mikael Henriksson är biodlare på Kimitoön. Henriksson odlar också äpplen och ursprungligen var det för att säkra äppelpollineringen som Mikael Henriksson började med biodling.
Enligt statistik från Finlands biodlarföreningar ser årets honungsskörd ut att bli rätt så medioker. Statistiken visar också att det finns stora lokala variationer i honungsskörden.
Lauri Ruottinen som utbildar biodlare i Jokkis, vill inte ge ett bättre skolvitsord än sju för årets skörd och han får medhåll av Mikael Henriksson i Södersundvik.
- Någon toppenskörd blir det nog inte men inte är det något katastrofår heller. Värre har man sett, säger Henriksson.
Orsaken till den dåliga honungsskörden är förstås vädret. I svalt och regnigt väder håller bina helst till inne i sina bikupor där de äter upp honungen de producerat istället för att flyga omkring ute och samla nektar för mera honung.
Dåligt väder gör också att risken för svärmning ökar. Svärmning innebär att hela bisamhället med tiotusentals bin flyttar ut från bikupan och söker sig till andra gynnsammare ställen.
För en biodlare kan ett svärmande bisamhälle betyda att hela samhället går förlorat. En bisvärm på gårdsplanen eller till exempel i skorstenen upplevs också som otrevligt av de flesta.
Mikael Henriksson, som har lång erfarenhet av biodling, lade tidigare i somras ut en annons i en av de lokala tidningarna på Kimitoön om att han vid behov kan hjälpa till med att fånga in svärmande bin.
Annonsen ledde genast till ett antal samtal från invånare som hittat bisvärmar på olämpliga ställen och nu har Henriksson några extra samhällen på gården.
Intresset för biodling har ökat under de senaste åren och Finland är till drygt sextio procent självförsörjande på honung.
Tack vare en kurs om biodling som Kimitoöns vuxeninstitut erbjöd i våras finns det nu flera nya biodlare på Kimitoön.