
Det innebär en stor risk att plocka vita svampar, varnar handelssvampkonsulent Nancy Lökfors i Sibbo i Östnyland. Man blandar lätt ihop dem med till exempel dödligt giftig vit flugsvamp.
– Jag avråder därför helt från att plocka vita svampar, levern kan få irreparabla skador.
Lökfors uppmanar hellre att köpa champinjoner i butiken och inte tro på att det är just dem du hittar i skogen.
– Det kan vara vit flugsvamp, varnar Lökfors.
Ett utvidgat råd är att inte heller plocka bruna svampar. I Finland både plockar och äter vi ändå riskor och därför kan man komplettera rådet med "inga bruna som det inte kommer mjölksaft ifrån", säger Nancy Lökfors.
Många spindelskivlingar är brunaktiga så det gäller att se upp här. Många älskar pepparriskan men den ska ju förvällas. Det viktiga är att kontrollera att det kommer mjölksaft från den, då är det en riska.
– Som pickelssvamp är pepparriskan ju mycket god, säger Lökfors.
Sortera i skogen
Lökfors uppmanar också den vana plockaren att ta med sig mindre kärl till skogen. Sortering i tidigt skede gör plockandet tryggare.
– Då kan man genast sätta en okänd svamp i separat kärl, förklarar hon. En liten bit av den dödligt giftiga vita flugsvampen eller en spindelskivling kan förstöra allt innehåll i svampkorgen. Den lilla giftiga biten räcker till för att skada lever eller njure, varnar hon.
Det lönar sig också att plocka hela svampar, inte bara hatten. Många sätt att identifiera och säkerställa svamp sker genom att se på foten - med eller utan socka.
Ett annat knep är att rada upp alla svampar på tidningar på matbordet och sortera dem enligt art.
– Då kan man vara riktigt säker på att de svampar man tar är trygga.
Svampar på överraskande ställen
I år kan man hitta svamp på överraskande ställen. Det beror på det rikliga regnet. Svampmycelet eller svamparnas rötter trivs inte i alltför våt mark, rötterna behöver andas.
– Därför kan man hitta svamp på överraskande platser, som vanligtvis till exempel på för torra bergsknallar, säger Lökfors.
Sociala medier svämmar över av foton på svampfynd, främst kantareller men också olika soppar. Säsongen har börjat i förtid.
– Vanligtvis är september och oktober trattkantarelltider men i år kanske vi ser dem tidigare, funderar hon vidare.
Börja plocka några få arter
Kantareller är trygga därför att inga giftiga alternativ finns.
– Den falska kantarellen smakar ingenting men den är inte giftig, säger Lökfors.
Soppar är också lätta att lära sig.
– Den enda soppen som smakar illa är gallsoppen - som smakar galla.
Gillar man saltsvamp eller riskor så är de trygga om det kommer mjölksaft från dem. Kremlor är sedan svårare att känna igen. Bland dem finns arter som är så beska att man inte vill ha med dem i såsen.
Hur klassificerar du trattkantareller och trumpetsvamp?
– De är också lätta att lära sig, i synnerhet trattkantarellen, men de kommer ju senare. Fast i år stämmer ingenting.
– När flox och pion blommar nästan samtidigt så kan det nog komma trattkantareller också, skrattar Lökfors. Vanligtvis kommer trattkantarellen senare i september-oktober men det här året utgör nog ett undantag.
"Karl Johan ännu bättre som torkad"
Under rikliga svampår är det många som torkar svamp, bland dem trattkantareller och Karl Johan. Nancy Lökfors tycker att Karl Johan smakar ännu bättre efter att den torkats.
– De lättaste svamparna att torka är trattkantarell och svart trumpetsvamp, eftersom de torkar bra på utbredda tidningar, täckta med hushållspapper så att de inte ska dra i sig trycksvärta. Svampen ska vara knastertorr innan man sätter den på burk. Annars kan den börja mögla.
Karl Johan torkar bäst om man skivar den tunt i en halvcentimeters skivor. Lökfors har en svamptork men det går bra att använda sig av varmluftsugn, torka i 50 grader. En del torkar på uppvärmda golv.
"Vi är dåliga på att sälja svamp och bär"
Italienarna har gjort goda affärer på Karl Johan-svampar i Östra Finland men i Svenskfinland har man inte utvecklat businesstänket kring svamp och bär i större utsträckning. Vad tror Lökfors det beror på?
– Vi har svårt att sälja svamp i Svenskfinland, lite på samma sätt är det med bär. Undantag finns, men mest plockar vi för husbehov.
– Karl Johan är en eftertraktad svamp och det kunde vara ett utmärkt sätt att få tilläggsinkomster.
Ibland ser man i affärerna torkad Karl Johan och tillverkningsland:Italien.
– Då undrar jag om den kommit hem igen, funderar hon vidare. Har den torkats i Italien och transporterats hit för att säljas till ännu högre pris?
- Saltsvampen plockas nog till försäljning, alltså skogsriskan.
Varför utnyttjar vi inte "skogens gröna guld" mera i Finland?
– Det har jag också undrat över, eftersom jag som handelssvampkonsulent har rätt att utbilda plockare. Jag har nog dragit kurser i 25 års tid men inte utbildat en enda plockare som kunde få plockarkort, som behövs för att man ska få sälja svamp.
Plockarkort behövs inte i dagens läge men det kunde vara ett villkor i handeln.
– Det är fråga om trygghet här, understryker Lökfors.
Kunde vara ny nisch
Lökfors har stött på färdig trattkantarellsoppa i påsar i Birkaland och det gjorde henne glad.
– Det var två damer som blev arbetslösa på 1990-talet och började plocka trattkantareller i större mängd för att tillverka inhemsk pulversoppa. Det finns massor av möjligheter med svamp som inte utnyttjas i dag.
Tveka inte med att kontakta giftinformationscentralen
Med jämna mellanrum får vi höra om ovana svampplockare, som ätit giftiga svampar. En del invandrare har till och med avlidit efter att ha tagit miste på vilka svampar som är ätliga och vilka som är giftiga.
Nancy Lökfors uppmanar alla som tror sig ha drabbats av förgiftningssymtom att kontakta giftinformationscentralen.
Har du svamp kvar i korgen så ta med den ifall du måste söka vård. Ta också med av svampsåsen eller -soppan. Det kan hjälpa sjukvårdspersonal, läkare eller svampkonsulenter att identifiera vad du ätit och ge hjälp snabbare.
Mat som innehåller svamp ska inte hållas för länge framme.
– Man kan också få matförgiftning om såsen eller soppan stått framme för länge, den far lätt illa, precis som annan mat.
Tack till läsarna för alla fina svampbilder!