
Diana dramafestival möjliggör för kommunikation mellan olika länder och lyfter upp politiska pjäser. Festivalen har inlett sin andra vecka och Dan Henriksson välkomnar sina gäster.
Under veckan som gått har dramatiker och teaterarbetare från alla världens hörn deltagit. Det har blivit en hel del politiska diskussioner.
- En av våra gäster sa att all teater är politisk. Oavsett om du väljer att behandla det som finns omkring oss eller att fly så är det politik. Klockriketeaterns chef Dan Henriksson håller med.
Censur i öst
Denna vecka ligger fokusen på öst och den politiska situationen kan inte undvikas. Dokumnetärteatern Teatr. Doc från Ryssland har nyligen blivit utslängda efter tolv år på samma teater och det är i hög grad politik. Jag talar med teaterkritikern Kristina Matvienko om händelserna kring den konservativa kulturpolitiken och hon nämner att det finns en stark motpol.
- Då vår kulturministern besökte teaterfestivalen Golden Mask ställde sig en person från publiken upp och skrek “ge oss tillbaka Tannhäuser”. Det blev tyst men sen började publiken applådera.
Personen syftade förstås på Boris Mezdritj kontroversiella uppsättning av Wagners opera, som ledde till att han blev sparkad av Kulturministern Vladimir Medinsky. Enligt Matvienko var det första gången kulturministern såg den riktiga publiken.
Kapitalet styr i Finland
Finland står inför regeringsshifte och jag undrar vad Dan Henriksson har för spekulationer angående kommande kulturpolitik.
- Jag tror inte att Juha Sipilä ägnar konst och kultur en tanke, det enda de tänker på är ekonomi. Klart att det är viktigt men det kan ju inte vara meningen med livet.
Ingen av de stora partierna hade ett kulturpolitiskt program då de gick in i val och då det talas om nedskärningar finns kultur ofta med i bilden.
- Kulturbudgeten består av ca 0,8 %, det är ingenting i det stora hela.
Samtidigt som vi talar borrar ett stort kapitalistiskt företag i teaterns nedrevåning så att jag har svårt att höra vad Henriksson säger.
Motstridiga krafter i Ryssland
I Ryssland pågåt ett krig mellan de konservativa och de liberala krafterna i Ryssland och det påverkar kulturen.
- Alla är arga och skriker, en dialog är omöjlig.
Matvienko berättar ändå att de stadstödda teatrarna är de som lider av att föreställningarna förhandsgranskas. Tillexempel Teatr. Doc fick inget statligt stöd och kan därför göra vad de vill om än de var tvungna att hitta ett nytt hem.
Diana dramafestivalen fortsätter fram till den 9.5. Bland annat kan man se “Hamlet sade det vackrare” efter samtal och dramaövningar med elever på Lagmansgårdens skolhem av Harriet Abrahamsson och Paul Olin.
Läs mer här om programmet på festivalen.
Text: Anna-Sofia Nylund-Allén