
Den som letar efter finlandssvenska tv-program för juniorer behöver varken ljus, lykta eller fjärrkontroll, för på en sökmotors avstånd finns Hajbo.
Och vad är Hajbo? Jo, Hajbo är världens bästa pappersfigur som hälsar på alla lite för högljutt och intensivt. Han älskar pizza, är rädd för katter, har en stor släkt och en moster. Ibland begränsar moster Majbo Hajbos skärmtid, men där emellan laddar han upp så många videor han hinner på adressen svenska.yle.fi/hajbo, på sin egen Youtubekanal Hajbo Oo samt Yle Arenan. Det mesta av innehållet görs av redaktörer i Vasa, Helsingfors och Åbo. Resten är animationer och dramaserier främst från de andra nordiska länderna.
- Vi behöver vara där vår publik finns och det är inte längre i broadcast-tv, säger innehållschefen Alex Fager.
Sagt och gjort. I det för vuxna fördolda skapades Hajbo. Han föddes där tweensen rör sig, som till exempel på Instagram och Youtube.
- Vi ville att Hajbo skulle spridas bland tweensen själva och inte från vuxna till barn. Därför undvek vi att informera skolor och lärare, säger Maria Erikslund, en av Hajbos redaktörer i Vasa.
En interaktiv gräsrotsrörelse
Idag är Hajbo en betydligt större kändis, speciellt i områden där redaktionen har haft skolturnéer.
- Vi åker ut till skolor och träffar en klass per gång och sedan sprids Hajbo som en gräsrotsrörelse. Det är jätteroligt att få träffa barnen på riktigt och få ansikten på vår publik. När vi tittar på klipp tillsammans med dem kan vi se vad som funkar och det roliga är att det alltid stämmer överens med de tittarsiffror vi har, säger Hajbos redaktör i Åbo, Karin Berglund.
Att rikta sig till juniorer på nätet i stället för i traditionell broadcast-tv innebär en hel del nytt. Interaktiviteten är inte bara möjlig, utan också ömsesidigt önskvärd och nödvändig. Till exempel ”Fanny” i dramaserien Fanny på Hajbos webbsida både bloggade och höll kontakt med sin publik på Instagram. Fanny var Svenska Yles mest sedda program på Arenan år 2014. Också Hajbo har ett eget Instagramkonto med drygt 2000 följare.
- Vi är på Instagram för att barnen är där, speciellt 13-åringarna i vår målgrupp. För en del vuxna kan det verka kontroversiellt, men vi ser det som mediefostran. Faktum är att barnen har ett helt annat sätt att kommunicera på sociala medier än vuxna. De gillar och publicerar mer. De förväntar sig också svar direkt, säger Maria Erikslund.
Hajbo tycker om att prata med sina följare, men accepterar inte om någon säger dumma saker om andra. Då är han snabb att säga till, och det gör också de andra följarna.
Hänga med barnen
Trots att webbplatsen redan innehåller en hel del material är Hajbo bara i startgroparna.
- Vi vill skapa en interaktiv, producerande och mediekritisk publik. Vårt mål är att webbplatsens innehåll ska bestå dels av barnens egen aktivitet och egna tankar - dels av det vi själva vill ge målgruppen. Vi kan inte längre förvänta oss att barnen kommer och tar för sig av det vi serverar på nätet utan vi måste hänga där barnen hänger och möta dem där, säger Sandra Wikstrand, producent för Hajbo.
Tipsa Hajbo!
hajbo@yle.fi
Sandra Wikstrand (producent) 0400-129 522