
Nu har bagerierna redan ett par veckor för högtryck tillverkat ett av våra traditionella festbakverk, fastlagsbullen (”semla” i Sverige) och i kyrkorna firas på söndag fastlagssöndag. Inför fastlagstisdagen eller fettisdagen planerar många att åka kälke eller kanske rentav gå på fastlagsbal. Men vad ordet fastlag verkligen betyder är inte allmänt bekant.
Enligt mycket gammal kyrklig tradition börjar fastetiden 40 dagar (plus periodens söndagar som inte är fastedagar) före påsk. Men före fastan ställde sina krav på försiktighet med mat och dryck och allmän stillhet fick man förr i världen leva om rejält och fira s.k. fasteafton i dagarna tre. Vastelavent är det gamla tyska ord som vårt svenska fastlag kommer från. Fastlagen består av söndagen, som förr också kallades köttsöndagen, blåmåndagen (också det av tyskans blauer Montag, vilket troligen syftade på att tyska kyrkor pryddes med blåa textiler under fastan) och fettisdagen, dsv dagen då det fick ätas mycket fet och kraftig mat, som t.ex. ärtsoppa med fläsk, lyxmat för allmogen förr.
Det finns en del variationer på namnen – i Österbotten och Åboland t.ex. talas det också om mulimåndag, i Österbotten dessutom om kråkmåndag. Korvmåndag är ganska vanligt i Sverige. Fastlagstisdagen kallas i Sverige fettisdag eller vita tisdagen – vita därför att man då åt bulle bakat på vitt mjöl, vilket var en sällsynthet före 1900-talet.
Den protestantiska kyrkan satte stopp för mera seriöst festande, men i katolska länder är det ju verklig karneval inför fastan – det gällde, och gäller fortfarande, för dem som har råd att äta mycket och gott innan fastan förbjuder bl.a. köttätande (ordet karneval har att göra med de latinska orden carne vale, dvs farväl till kött).
I kyrkorna är fastlagssöndagen en vändpunkt – julglädjen lämnas och uppmärksamheten vänds mot fastan, den tid som förbereder församlingsmedlemmarna för påskens lidande och fröjd. Den liturgiska texten talar om hur Jesus säger till sina lärjungar att det är dags för honom att gå till Jerusalem och fullborda det han kommit för att göra.
I Radio Vega firas i år fastlagstisdag med Pernå församling, Robert Lemberg predikar. Söndag kl 13.03.