
En helt vanlig höstkväll byter 4000 ägg ägare på en parkeringsplats i Jakobstad. Dessutom säljs potatis, morötter, surdegsbröd och kött ur bakluckorna. Den REKO-matring som startade i Jakobstad för ett och ett halvt år sedan har spridit sig till tjugo orter över hela landet.
Närmare 8000 konsumenter ingår i dag i REKO-nätverket (Rejäl konsumtion). Det handlar om att på ett enkelt sätt sammanföra konsumenter och producenter.
- Det är häftigt att man kan beställa direkt från odlarna. Inga mellanhänder roffar åt sig, säger Sonja Jungar-Irjala som köper potatis, ägg och morötter.
Fredrik Östman har varit med från starten. Han uppskattar att de rena och färska råvarorna.
- Vi får en mycket bättre produkt. Vi vet att det är skördat dagen före. Och fisken är dagsfärsk. I en butik vet man inte hur länge den kan ha legat på is.
Hönorna bor i Esse
Den här kvällen är drygt 80 konsumenter på plats i Jakobstad. Flera av dem säger att de gör det här för att det är bra, giftfri och hälsosam mat. Varorna är ofta ekologiska och alltid närproducerade.
- Det är trevligt att äta ägg när man vet att hönorna har bott i Esse. Det är trevligt att äta morötter som är odlade i Jeppo. Konsumenter och producenter börjar lära känna varann, det är lite som en REKO-familj här, säger Anette Bergvall-Fagerström.
Hon säljer surdegsbröd från det bageri hon är vd för, men hon är samtidigt också konsument i Jakobstads REKO-matring.
Extremt närproducerat via Facebook
Numera finns matringar längs med hela den Österbottniska kusten så det som säljs är verkligen närproducerat.
- Då det gäller Jakobstad så kommer allt från en radie på ungefär 40 kilometer. Det finns åtta ringar i Österbotten, så vi har dem med några tiotal kilometers intervall, säger Thomas Snellman som var den som tog idén till Finland från Frankrike.
Karleby har varit en vit fläck på karten, men där startar nu en ring inom några veckor. Matringarna fungerar via facebook-grupper. Där lägger producenterna ut vilka varor de kan sälja, och till vilket pris. Konsumenterna lägger sin beställning i kommentarsfältet. En kväll i veckan träffas konsumenter och producenter på överenskommen plats.
Framtidstro för producenterna
Thomas Snellman tror att det är enkelheten som tilltalar konsumenterna. Inga avgifter, inget pappersarbete, inga mellanhänder.
- Tidigare fanns det matringar som fungerade lite på samma sätt. Men de krävde någon eldsjäl som tog upp beställningar, höll kontakt med producenterna, hämtade produkterna och räknade ut priserna.
I och med REKO-modellen faller det jobbet bort. Allt är en affär mellan producenten och konsumenten.
- Det bästa med det här är enkelheten. Plus att det ger framtidstro åt producenterna.
Potatisodlaren Jonas Kackur säljer 182 kg knölar den här kvällen.
- Jag tycker det är jättebra. Man får respons direkt från kunderna. Vi får ett bättre pris och ändå kan vi ha ett lägre pris än detaljhandeln. Så det är win-win både för oss och konsumenterna.
Frankrike, USA och Tyskland vill ha modellen
Modellen har förenklats under sin tid i Finland och Snellman har fått föreläsa om den i bland annat Sverige, Tyskland och Belgien.
- Det är lite kul att jag "stal" modellen från Frankrike och ett år senare får jag inbjudan dit för att berätta om den. För någon vecka sedan fick jag mejl från University of Montana i USA där de vill starta upp något motsvarande, säger Snellman.
I november startar bland annat en REKO-matring i Karleby och fyra nya ringar i Satakunta. Före nyår tänker sig Snellman att det finns 50 grupper i Finland. De största ringarna finns i dag i Vasa och Jakobstad med 1200 respektive 900 medlemmar. Det finns också ringar i till exempel Ekenäs, Pojo och Mariehamn.