
Om ett par veckor finns det anrika ölet i detaljhandeln. Det är en autentisk rekonstruktion av världens äldsta bevarade öl från det s.k. champagnevraket. Det här hade inte kunnat ske utan ihärdig forskning på Statens tekniska forskningscentral som på basis av det 170 år gamla ölet skapade receptet.
De några ölflaskorna som receptet baserar sig på hittades i samband med dykningarna till det skeppsvrak som upptäcktes i den åländska skärgården sommaren 2010.
Stallhagen 1843 heter ölet. Och det är framställt av en unik sammansättning av malt, vete och mikroorganismer som normalt inte idag påträffas i ett öl.
-Vi isolerade och identifierade olika mikrober som är vanliga i öl. Ölet hade delvis skadats under den långa lagringen på havsbottnen, så det var en trevlig överraskning att hitta levande mjölksyrebakterier i vätskan. Bakterier av den här sorten var typiska i dåtida öl och de har använts i det nyskapade ölet, säger Annika Willhelmsson, forskare på VTT.
På basen av analys kom man fram till att alkoholhalten motsvarade mellanölets. Också färgen och beska kunde rekonstrueras. Och de levande cellerna som fortfarande fanns kvar i flaskan hjälpte forskarna att bestämma vilken typ av jäst och bakterier som hade använts i tillverkningen av ölet. Man har alltså kombinerat en bit av tradition och historia med modern innovativ bryggningskunskap.
Lovande marknadsutsikter?
- Med dagens lansering har vi nog nått en milstolpe i dethär spännande projektet som tog fyra år, säger Jan Wennström, VD på Stallhagen.
Den första satsen är 120 000 flaskor, d.v.s. 45 000 liter och om mottagandet är positivt så blir det mer. Bryggeriet tror också på en lovande marknad i Europa och USA och varför inte Asien.
Läs också: