
Experttimmens antikkännare Bernt Morelius tycker om att diska sina glas för hand. Hans tv-möbel är en nyrenässanssoffa där man sitter rak i ryggen.
Så länge Bernt minns har han varit intresserad av gamla föremål och antikviteter.
- Min farmor var en samlare som bland annat var med om att grunda Glims, det vill säga det som numera är Esbo stadsmuseum. Där finns en hel del grejer som hörde till hennes samlingar.
Bernts far var däremot betydligt mer rationell, eller vad man skall kalla det, eftersom han slängde bort sådant han tyckte var onödigt. Men barnbarnet Bernt brås på sin farmor.
- Jag undrar om det inte finns i generna det här intresset att ta tillvara gamla saker och ta reda på deras ursprung.
Det var kanske bättre förr.
Bernt utbildade sig till farmaceut och ekonom. I sju år jobbade han med sjukvårdsprodukter. Hans arbetsrum var som ett museum eftersom det var fyllt av gamla föremål anknutna till hälso- och sjukvård.
- Jag tyckte det var viktigt att kunna beskriva bakgrunden för att kunna motivera varför man ska använda moderna material eller modern teknik inom sjukvården.
När det kommer till sjukvård föredrar Bernt ny teknik och nya instrument, men i övrigt är han mest omgiven av gamla ting. Hemmet är en blandad kompott med nytt och gammalt. Tv föredrar han att titta på i en gammal nyrenässanssoffa.
- I dagens mjuka soffor ska man ha väldigt starka ryggmuskler för att inte fullständigt explodera. I min soffa sitter man automatiskt rakt. Här kunde dagens tillverkare ha något att lära sig. Det var kanske bättre förr.
Bernt ser ytterligare en fördel med sin tv-soffa.
- I den soffan äts ingenting för att inte smutsa ner tygklädseln.
Bernts auktionsminnen
Sedan 1987 driver Bernt en antikaffär i Helsingfors. Affären är sprängfylld av möbler, konst, lampor och bruksföremål.
Numera går Bernt rätt sällan på auktioner och han springer inte heller runt på olika loppmarknader. Men han minns sin första auktion. På plats fanns en legendarisk antikhandlare som ropade in en gammal lampa. Bernt minns till och med att lampan hade en tygskärm. När lampan väl var inropad, trampade antikhandlaren sönder den.
- Han ville väl markera sin position och sätta publiken på plats. Mig skar hela händelsen i hjärtat; hur kan man köpa in något för att genast förstöra det? Det kändes väldigt fel.
Bernt Morelius uppmuntrar ändå folk att använda sina gamla, ärvda kaffekoppar, glas och linnedukar. Vad är det för vits att äga vackra föremål om man inte vågar använda dem.
- Att ha saker bara för att samla damm känns lite omotiverat. Visst finns det konstglas och risporslin som är vanvettigt vackra bara som de är, men överlag mår bruksföremålen bara bra av att användas.
Gamla kärl och glas ska däremot tvättas för hand efter användning. Används de sällan måste de tyvärr diskas både före och efter användning.
-Gör det därför till en tradition att vissa kärl används till vissa högtider. Då är de i ständig rotation och blir aldrig smutsiga.
Antikt i radio
Bernts karriär som antikexpert på svenska Yle började våren 1998. Under årens lopp har det blivit otaliga radioprogram och också en del tv. Producenten för det svenska tv-programmet Antikrundan hade däremot väldigt svårt att tro Bernt när han berättade hur Finland gör antikprogram i radio, ofta utan bilder och med frågeställarna per telefon i direktsändning.
- Det är radions lilla magi.
- Vi borde kunna vår historia bättre än vad vi gör. Det är väl därför jag upplever folkbildningsarbetet viktigt och det är väl en del av det som vi håller på med när vi gör Experttimmen.
Bernt Morelius svarar på dina frågor om gammalt och antikt i Experttimmen var fjärde torsdag mellan klockan 19:30-21:00. Du kan ringa redan från och med klockan 19.00 på nummer 0600-11 12 13. Du kan också e-posta dina frågor och bilder till expert@yle.fi eller skicka sms till nummer 16261, inled med expert, lämna sedan ett mellanslag och skriv din fråga. Meddelandet kostar 50 cent.