Quantcast
Channel: Svenska Yle | Strömsö
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3452

Videstaket och näckrosdamm

$
0
0

Nu är det äntligen dags att dra på sig arbetshandskarna och ta sig an trädgården! Så fort snön har smultit undan och marken lite torkat upp är det dags att börja städa och nyanlägga. Så här års kliar det ordentligt i fingrarna och visionerna och planerna är många!

Perennarabatten behöver ses över – klippa ner alla gamla torkade blomstänglar, rensa bort fleråriga ogräs – ogräsen är lätta att dra upp så här års innan tillväxten kommit igång.

Luckra upp myllan, gödsla och tillsätt ny mylla vid behov. Dela stora perenner, regeln är att vårblommande perenner delas på hösten och höstblommande på våren.

Grönsaksland och ettåriga blomrabatter rensas, jorden svängs, gödslas och färdigställs för sådd.

Förutom att vi putsade upp perennarabatten och färdigställde en såbädd för sommarblommor så flätade vi ett staket i levande vide och planterade näckrosor i en gammal tunna, som vi hittade undangömd i ett skjul på Strömsö!

Levande videstaket

Material:

Odlat vide i två olika färger, viktig att videt är färskt och levande!

Videt skördas tidigt på våren så fort snön smultit bort. Förvara videt kallt, antingen i ett kylrum eller i en snödriva tills tjälen gått ur jorden och det är möjligt att plantera staketet.

Odlat vide är längre än viltväxande vide och finns i flera olika färger, längder och tjocklekar. Odlat vide skjuter inte rotskott.

Vi placerade staketet i en blomrabatt så att det inte krävde förberedelser av odlingsunderlaget, men om du vill plantera ett staket på gräsmattan så är det bra att ta upp grässvålen, luckra upp myllan och kanske fylla på med lite ny mylla!

Gör så här:

• Stick ner videpinnarna diagonalt med lämpliga mellanrum. Vi satte tre videpinnar bredvid varann (mörk/ljus/mörk) mellanrummet mellan grupperna ca 15-20cm.
• Stick ner videpinnarna ca 20-30 cm i marken, klipp gärna ny snittyta på videpinnarna.
• Stick ner pinnarna diagonalt lutande längs hela tilltänkta längden på staketet. När du är färdig sätter du en ny omgång med videpinnar lutande åt motsatt håll så att det uppstår ett gallermönster.
• Stick ner två stycken videpinnar lodrätt i bägge ändor av staketet.
• Fläta videpinnarna till tänkt höjd, bind ihop vid översta korsningen och klipp av överlopps vide

Tanken med staketet är att få en grön levande överdel som kan klippas i lagom höjd. Nedredelen av staketet är tänkt att hållas fritt från blad och skott så att flätningen är synlig!

Näckrosdamm

En näckrosdamm/tunna är något som jag har saknat i Strömsö-trädgården. Trädgård och vatten hör ihop!
Näckrosor är tacksamma växter. De nöjer sig med vatten, litet lera och näring. Sen sköter de sig själva och belönar oss med de mest bedårande blommor.
Latinska namnet Nymphaea betyder nymf och det är just vad näckrosblomman är!

Det här behövs:

• Vattentätt kärl, tunna eller liten damm.
• Lera, kan köpas i plantbutiken men vanlig seg blålera / gammal sjöbotten fungerar även bra.
• Fjolårs löv eller näringskulor för näckrosor (fråga i plantbutiken).
• Planteringskorg (nätkorg).
• Näckroso (Nymphaea), det finns många olika sorter både för djupare dammar, men även små näckrosor som kräver endast ca 10cm vatten. Fråga i plantbutiken!

KOM IHÅG att vilda näckrosor är fridlysta!

Gör så här:

• Kontrollera att vattenkärlet är tätt o fyll på vatten.
• Blanda ihop lera och torra löv. Lägg till näringskulor om du har (finns att köpa i plantbutiken).
• Plantera näckrosorna i korgarna. De trivs bäst i rätt stora korgar. Plantera inte i för stor korg. Våra korgar är ca 35x35cm.
• Sätt lite krossgrus ovanpå leran och sänk försiktigt ner korgen i tunnan/dammen.

OBS! om du har en djup tunna/damm kan du först placera näckrosen närmare vattenytan och när tillväxten kommit igång så sänker du ner korgen på bottnen!

Övervintring

Ta upp näckrosen ur dammen på hösten och ställ den på ett svalt o mörkt ställe för vintern. En jordkällare fungerar bra. Temperaturen bör vara över nollstrecket, men inte mycket mera. Sätt gärna näckroskorgen i ett ämbar med vatten eller se till att den inte torkar ut under vintern.
Näckrosor kan övervintra utomhus i dammen om vattnet är tillräckligt djupt.

Testa på näckrosor i trädgården. Har du inte plats för en tunna eller damm så plantera en liten näckros i ett tvättfat. Finns det något vackrare än blommande näckrosor i trädgården, på terassen eller balkongen?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3452


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>