
Bastukvällen samlar många gäster som kombinerar sin expertis med en stor bastuentusiasm. Här presenterar vi några av dem.
Elli Flén
Elli Flén är tidigare fredsbevarare som varit stationerad i både Kosovo och Afghanistan. Hon har bland annat jobbat som pressofficer. Hon kan intyga att bastun är väldigt viktig för de finländska soldaterna på utkommenderingar. Myten stämmer – något av det första soldaterna gör när de ska bygga upp ett nytt läger är att börja med bastun.
Men bastubadandet handlar inte bara om renlighet. Den är en plats där man kan samlas, knyta kontaker, slappna av och bara vara sig själv. Ute i obygderna är den också ett bra tidsfördriv. I Bastukväll på Strömsö berättar Flén mera om hur en fältbastu kan se ut, vad man kan göra med en flakmoped när tiden blir lång och vad de andra internationella fredsbevararna tycker om finländarnas bastubadande.
Monika Pensar
Monika Pensar är en mångsysslare och hängiven bastuvän som nyligen utbildat sig till bastubaderska i Finska bastusällskapets regi.
Det finns inte många verksamma professionella bastubaderskor kvar, de har försvunnit i takt med att de allmänna basturna har blivit färre, men nu håller bastusällskapet på att återuppväcka det gamla skrået. Bastubaderskorna har inte bara hjälpt till med att tvätta folks ryggar, det var dom som höll ordning i de allmänna basturna som var vanliga i alla våra städer från 1800-talet och som kastade bad. Baderskorna har också spelat en viktig roll i livets stora skeden – de har förlöst barn och tvättat lik i bastun.
Monika Pensar kommer till Bastukväll på Strömsö för att berätta om vilken relevans bastubaderskan har idag. Hur är det att tvätta en främmande människa, vem vill bli tvättad, är det på väg att bli som en spaupplevelse?
Seppo Leskinen
Seppo Leskinen är ordförande för Internationella rökbastuklubben. En av hans och klubbens viktigaste uppgifter är att sprida kunskap om rökbastu, både vad gäller kultur och tradiotion, men också teknik.
Leskinen testar och besiktar rökbastun runt om i Finland för att hjälpa bastuägaren att förbättra sin bastu – det kan gälla allt från brandsäkerheten till bastuupplevelsen. Med sin lasermätare och sina sinnen provbadar han och inspekterar han bastun för att kunna säga om ventilationen är bra, fuktigheten tillräcklig osv.
Seppo Leskinen är antagligen en av dem som har badat i flest bastur i Finland. Han kan bland annat berätta om varför det är så olika att bada i en elbastu och vedeldad bastu, vad man ska tänka på när man bygger en bastu och förstås vad som är det bästa med rökbastu.
Elisabeth Morney
Elisabeth Morney jobbar som redaktör på bland annat Strömsö och hon har under många år förkovrat sig i vår bastukultur. Förutom att hon är en bastuentusiast har hon gjort en tv-dokumentär om bastuns historia och gjort en lång reportageserie om olika bastur i Finland. Hon har en stor kunskap om hur bastun har utvecklats i Finland och har ett litet specialintresse för den finlandssvenska bastukulturen som inte är särskilt väldokumenterad.
Under vår bastukväll på Strömsö kommer Elisabeth att bjuda på arkivpärlor allt från tidiga rökpörten och kvartersbastur till neonbelysta lägenhetsbastur.
Marcus Rosenlund
Marcus Rosenlund är vetenskapsredaktör på Svenska Yle och är mannen bakom vetenskapsmagasinet Kvanthopp. I Bastukväll på Strömsö kommer han att utföra ett par experiment för att bredda vår syn på bastu. Han kommer bland annat att bygga en stenåldersbastu och provbada den och så ska han ta reda på hur mycket man egentligen svettas i bastun.
Det här är några av de medverkande under Bastukväll på Strömsö.
De blir fler.
Vill du berätta om dina bastuvanor och -erfarenheter så kan du göra det här: Bastubad när det är som bäst
Här kan du skicka in Din bästa bastubild.
Läs också:
Sex timmar bastu med Elin och Mårten
Det omöjliga bastubygget fungerar på papper
Bastubad när det är som bäst