
Tre av fyra är uppkopplade på nätet också när de semestrar på stugan. De flesta letar fram praktisk information, använder e-posten och olika nyttotjänster. Däremot lämnar man underhållningssajterna i fred, de upplevs som mindre viktiga på fritiden.
Nätet och radion toppar listan bland dem som använder media flera gånger per dag. 59 procent använder nätet en eller flera gånger per dag, medan de som knäpper på radion flera gånger dagligen uppgår till 54 procent. För tv-tittandets del är motsvarande andel 52 procent.
Tidningsläsadet verkar komma i andra hand för stugborna. 29 procent läser dagstidningen en eller flera gånger dagligen.
Unga uthärdar stugliv bättre tack vare nätet
Av dem som är mellan 18 och 24 år anser många att de trivs bättre i fritidsbostaden om de också kan surfa på nätet då och då. De har en helt annorlunda användarprofil än föräldragenerationen. De är mest intresserade av att kolla upp vad som händer på den ort där de befinner sig och av att använda sociala medier.
En fjärdedel av samtliga tillfrågade, både yngre och äldre, anser att de trivs bättre på stugan på grund av att de kan kan koppla upp sig på nätet.
Båtfolket har mobilen med sig
Allt fler av av dem som rör sig med båt har också mobilen med ombord. Även om de flesta använder mobiltelefonen för samtal och sms, kollar var femte i åldern 25 till 34 år regelbundet nätinnehållet via mobilen när de är på båten.
Det är också via mobilen som de flesta kopplar upp sig. 75 procent använder mobilen för att surfa medan drygt häften använder bärbar dator och en dryg tredjedel använder pekdator.
De senaste åren har de mobila 3G- och 4G-näten byggts ut och de möjliggör en ökad nätanvändning på fritidsbostaden.
Åsikterna delade när det gäller att jobba på stugan
Många vill uttryckligen inte sköta arbetsuppgifter när de befinner sig på stugan. Fyra av tio tycker det är fullständigt onödigt men det finns de som tycker tvärtom. Andelen som finner det ypperligt att kunna distansjobba från fritidsbostaden är än så länge liten. Bara sex procent tycker det är bra med distansjobb.
Fyra av tio försöker överlag undvika att följa med sådant som har med jobbet att göra, och två av tio har gått in för att i mindre grad sköta arbetsangelägenheter när de är i fritidsbostaden.
Intervjuerna för undersöknigen gjordes av Research Insight Finland på uppdrag av mobiloperatören DNA under tiden 15.5.2014-24.4.2014.