
Finländska konsumenter vill se ekologiska produkter i butikshyllorna, men väljer trots det ofta matvaror som inte är ekologiskt producerade.
En ny undersökning utreder varför konsumenterna inte köper det de säger att de vill ha.
Undersökningen Den medvetna konsumenten har grävt i finländarnas motiv och värderingar när det kommer till konsumtion.
Enligt undersökningen, som gjorts av designbyrån Kuudes Kerros i samarbete med yrkeshögskolan Metropolia, svarar de flesta konsumenterna att ekologi och hållbar produktion, men bara en enda konsumentgrupp menar att det är allra viktigast.
Åtta grupper av konsumenter.
Drygt tusen personer har tillfrågats om sina vanor, värderingar och motiv när det kommer till konsumtion.
Undersökningen delar in de finländska konsumenterna i åtta grupper enligt vilka känslor och tankar som styr dem när de handlar.
En grupp kallas De övertygade. De kompromissar gärna om bekvämlighet och pris, bara produkten är fri från gifter, hälsosam och närproducerad.
De övertygade består till stor del av kvinnor i medelåldern.
En annan skild grupp som undersökningen har upptäckt är Drömmarna, som gillar att shoppa och impulshandlar eko- och rättvisemärkta produkter men som inte styrs av några tankar på gemensamt ansvar.
Till de övriga konsumentgrupperna hör Vårdaren, som prioriterar familj och gemenskap, Den ambitiösa, som vill ha lyxvaror, Den nyfikna, som köper rationellt men satsar pengar på specialprodukter, Den självständiga, som helst vill gå mot strömmen, Åskådaren , som prioriterar fömånlig mat, och Den omutbara, som satsar på hållbara märkesvaror i vardagen.
Eko värderas, men inte högt
Enligt undersökningen ligger rangordningen av olika motiv bakom faktumet att finländarna säger sig vilja ha ekologiska produkter, men få personer vill köpa dem i verkligheten.
För de flesta av de åtta konsumenttyperna är ekologisk hållbarhet viktigt, men för bara en enda är det viktigast.
Oftast vinner behovet av till exempel snabb service, impulslust, sparsamhet och längtan efter produkter som man är van att köpa över behovet av ekologiska produkter.
De flesta finländare finner det svårt och betungande att konsumera ansvarsfullt.
Ansvarsfullheten är också den varuegenskap som de flesta konsumenter är beredda att kompromissa om.
Undersökningen har också kartlagt vilka saker de olika grupperna önskar sig att ska finnas på butikshyllorna år 2020.
Den förutspår bland annat att behovet av matproduktionsandelslag kommer att öka, men också behovet av lyxekotjänster, som ekohotell, och även till exempel ekologisk och hälsosam snabbmat kommer att bli populärt.